Спорт рівних можливостей

Щороку Республіканський спортивний реабілітаційно-відновлювальний центр інвалідів у столиці проводить незвичайний чемпіонат із паралімпійського виду спорту – бочча.


Ця спортивна гра, близька до боулінгу, петанку і керлінгу, що мають спільні витоки з античними іграми, колись поширеними на території Римської імперії. Назва походить від латинського слова bottia – «м’яч». Уперше гра була включена до програми VII Паралімпійських літніх ігор 1984 року. Міжнародна спортивна федерація (BISFed) є міжнародним керівним органом бочча.

Активно розвинений вид спорту вважається прийнятним для людей з важкими формами ураження центральної нервової системи, порушеннями зору, серйозними захворюваннями опорно-рухового апарату. Ця гра впливає на фізичний розвиток і стан організму гравців, на їхній настрій і самосвідомість. Регулярні заняття розвивають спритність, точність, витривалість, координацію рухів, а також допомагають тактично мислити. Такі заняття не травматичні, доступні як приклад здорового способу життя і проведення дозвілля.

Цьогорічний чемпіонат зібрав охочих з усіх реабілітаційних центрів нашої республіки. Більш ніж три десятки учасників мали змогу показати свою майстерність, техніку виконання та професіоналізм, адже вони наполегливо готувалися протягом року, вдосконалювали свої рухи та координацію.

З привітальним словом до гравців і вболівальників звернувся директор Республіканського спортивного реабілітаційно-відновлювального центру інвалідів Георгій Чебан. Він побажав спортсменам відмінних результатів, гарної гри й ніколи не зупинятися на досягнутому.

«Бочча є найбільш ефективним засобом для людей, які потребують термінових реабілітаційних заходів для відновлення в першу чергу рухливих можливостей. Методика занять унікальна для всіх видів реабілітації. Наші підопічні тренуються кілька разів на тиждень. Кожне заняття включає тактичну, технічну та змагальну підготовку», – розповів один із суддів та викладач Андрій Моор.

Для гри в бочча має досить велике значення інвентар. Гравці використовують шість червоних, шість синіх і один білий м’яч, параметри яких чітко регламентовані: вага 275 г і окружність 270 мм. На початку гри проводиться жеребкування. Учасник, який виграв, дістає право почати першу партію з викидання цільової білої кулі. Мета гри полягає в тому, що спортсмени намагаються максимально близько, ніж суперник, наблизити м’ячі свого кольору до білого м’яча, який називають джек болом.

Спеціальна підготовка спрямована на розвиток фізичних можливостей і здібностей, специфічних для бочча. Завдання її безпосередньо пов’язані з навчанням техніці й тактиці гри. Основним засобом спеціальної фізпідготовки є цілеспрямовані підготовчі вправи та практична гра.

Одні вправи розвивають уміння, необхідні для оволодіння технікою (зміцнення кісток, збільшення їх рухливості, рівномірне скорочення м’язів, розвиток м’язів руки або ноги), інші спрямовані на формування тактичних вправ (розвиток швидкості реакції та орієнтування, переміщення в боксі, реакція на жести судді). Важливе місце мають поняття розбивки корту на зони для зручності застосування вправ і прийомів.

Суттєву допомогу в здійсненні психологічної підготовки спортсменів до змагань надає такий прийом, як використання в процесі тренувань спеціальних вправ, що дають можливість поступово звикати до змагальних умов.

Етика і дух гри подібні етиці в тенісі. Участь публіки вітається і заохочується. Проте, глядачам, зокрема членам команди, які не беруть участь у змаганнях, рекомендується дотримуватися тиші, коли під час гри спортсмен кидає м’яч.

Переможцями чемпіонату для людей з ураженням опорно-рухового апарату поміж чоловіків стали: Артем Дилігул – перше місце, Євгеній Росін – друге, третю сходинку п’єдесталу виборов Дмитро Постіка; поміж жінок перше місце посіла Тетяна Драган, друге – Марія Ведрашко, третє – Світлана Радулова. У групі з ментальними порушеннями найкраще виступили: Тетяна Васильєва, Микола Олареску та Дмитро Пушкаш. Спортсменам вручили грамоти та грошову допомогу.


Володимир УС.

Фото автора.