Суворовським училищам – 80 років

Суворовське військове училище (СВУ) – це спеціалізований навчальний заклад для молоді шкільного віку. Він дає середню освіту й водночас готує своїх вихованців до вступу у вищі військові училища Збройних сил. Свою назву СВУ дістали на честь російського полководця Олександра Суворова.


Суворовські військові училища були створені в Радянському Союзі в рік корінного перелому у Великій Вітчизняній війні. Рішення про їх заснування радянський уряд ухвалив, коли в серпні 1943 року в небі над Москвою прогримів перший переможний салют на честь завершення розгрому німецько-фашистських військ на Курській дузі.

Постанову «Про невідкладні заходи з відновлення господарства в районах, звільнених від німецької окупації» було прийнято 21 серпня 1943 року. Документом передбачалося відкрити «… для дітей воїнів Червоної Армії та партизанів, а також дітей-сиріт, батьки яких загинули від рук німецьких окупантів, суворовські військові училища, спеціальні ремісничі училища, спеціальні дитячі будинки».

Історична довідка

Згідно з Постановою планувалося формування дев’яти суворовських військових училищ по 500 осіб у кожному (всього 4 500 осіб із терміном навчання 7 років), для підготовки молоді до навчання у вищих військових училищах.

На початку вересня 1943 року військово-будівельні управління фронтів та округів розпочали ремонт будівель, призначених для розквартирування СВУ. Білизняні фабрики приступили до виготовлення білизни й обмундирування для перших суворовців. Училища забезпечили медичним майном і всім іншим, необхідним для побуту і навчання майбутніх офіцерів. Нові заклади керувалися докладною інструкцією про набір вихованців. Саме так називали тоді перших суворовців. Тільки через два роки їх почали називати суворовцями.

До училища приймали хлопчиків із десятирічного віку, проте були й підготовчі класи для дітей восьми-дев’яти років. Крім підготовки до військової служби та навчання у військових школах, училища надавали підліткам загальну середню освіту. Поміж перших суворовців були й учасники бойових дій, деякі з них мали урядові нагороди. Вихованці проживали при училищах, їм видавалася спеціальна форма одягу військового зразка: чорного кольору, з червоними погонами.

У перший рік було відкрито 11 СВУ, з них дев’ять – при Наркоматі оборони. До них приймали дітей військовослужбовців Робітничо-селянської Червоної Армії й партизанів, а також сиріт, батьки яких загинули під час вітчизяної війни.

Вихованцями суворовських училищ першого набору здебільшого (майже на 85 %) були діти загиблих воїнів. Це були хлопчики, які зазнали жахів війни, пережили бомбардування й артобстріли, голод і холод воєнного лихоліття, колишні безпритульники. Були й такі, на чиїх очах фашисти розстріляли батьків.

Навчання і виховання в училищах організоване так, щоб максимально сприяти формуванню у вихованців необхідних для успішної служби моральних і бойових рис: патріотизму, вірності військовому обов’язку і військовій честі, сміливості, дисциплінованості, товариства.
Довгі роки СВУ залишалися основною «кузнею» офіцерських кадрів для радянських Збройних сил. Випускників суворовських училищ приймали без іспитів в усі військові навчальні заклади країни, й більшість із них поєднувала свою долю зі служінням Батьківщині.

На сьогодні у віданні Міністерства оборони Російської Федерації перебуває 11 Суворовських військових училищ.
У столиці Придністровської Молдавської Республіки 3 вересня 2017 року за ініціативою головнокомандувача Збройними силами Президента Вадима Красносельського теж було відкрито Суворовське військове училище. Мрія тисяч хлопчиків про власний навчальний заклад військової спрямованості здійснилася. Шість років історії училища підтвердили правильність прийнятого рішення: уже понад 200 юнаків з усіх міст і районів республіки носять горде звання «суворовець». Перший випуск у Тираспольському Суворовському військовому училищі відбувся 2020 року. З прапором попрощалися 18 випускників. У 2023-му атестати зрілості та нагрудні знаки одержали ще 32 суворовці.


Наталя СИНЯВСЬКА.

Фото: tsvu.idknet.com