Про Декларацію незалежності ПМР

25 серпня 1991 року – день прийняття Декларації про незалежність Придністровської Молдавської Республіки.


Цього дня на 10-й сесії Верховної Ради ПМРСР одностайно був ухвалений важливий історичний документ – Декларація про незалежність ПМР. Подія відбулася до виходу Молдавської РСР зі складу СРСР.

Нагадаємо, що Придністров’я з моменту свого проголошення виступало за збереження СРСР. У березні 1991 року за це проголосували майже 98 % жителів республіки (у Молдові ж влада перешкодила проведенню референдуму).

Молдова на той момент вважала ПМРСР частиною своєї суверенної території й не бажала становлення Придністров’я як незалежної держави. Попри жорсткий пресинг з боку влади Молдови й антипридністровську політику офіційного Кишинева, голосування відбулося. Декларація про незалежність республіки стала відповіддю на про+типравні дії Кишинева, продемонструвала єдність і прагнення багатонаціонального, сильного духом придністровського народу до самовизначення і подальшого розвитку країни.

 «Придністровська Молдавська Республіка створена як демократична правова держава, покликана забезпечити рівність прав та обов’язків громадян усіх національностей, що утворюють народ Придністровської Молдавської Республіки, – свідчить текст Декларації про незалежність ПМР. – Територія Придністровської Молдавської Республіки у встановлених кордонах є недоторканною і може бути змінена тільки за взаємною згодою Придністровської Молдавської Республіки з іншими державами з урахуванням волевиявлення народу. Єдиним джерелом державної влади в республіці та гарантом її незалежності є народ Придністровської Молдавської Республіки, повновладдя якого реалізується як безпосередньо, так і через представницькі органи», – закріплено в Декларації.

Ухвалення цього документа ознаменувало собою новий етап у житті нашої держави, визначило основні вектори розвитку її внутрішньої й зовнішньої політики. Розвиток економіки, культури, освіти, забезпечення безпеки придністровських громадян – ці та багато інших завдань знайшли своє відображення вже на перших етапах.

Нагадаємо: на території Придністров’я і після проголошення Декларації зберігалася дія Конституції СРСР і законодавства СРСР. Однак процес розпаду Радянського Союзу змусив придністровців діяти на випередження і заявити про свою державність.
Рух уперед триває. Цього року 2 вересня нашій республіці виповниться 33 роки.


Ганна ЛАЗАРЕНКО.