Голос столичної громадськості

У Тирасполі відбулося засідання Громадської ради. Нагадаємо, що вона необхідна для взаємодії громадян і громадських об’єднань з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування.


Керівник організації Микола Горобець розповів про діяльність дорадчого органу, який давав рекомендації щодо покращення становища в житлово-комунальному господарстві, роботі громадського транспорту, народній освіті тощо.

Микола Олексійович наголосив, що Громадська рада відіграє важливу роль у комунікації з жителями усієї республіки, у розв’язанні їхніх актуальних проблем. На адресу представників громадськості столиці часто надходять звернення з проханням про допомогу з усіх куточків ПМР.

Під час виступу від імені дорадчого органу Микола Горобець запропонував поширити пільги на проїзд у громадському транспорті на пенсіонерів, які отримують російську пенсію.
За його словами, нині в пасажирів, які пред’являють у транспорті російське пенсійне посвідчення, кондуктори вимагають паспорт із придністровською пропискою. Микола Горобець наголосив, що таке становище несправедливе стосовно до Росії, яка надає Придністров’ю та придністровцям велику допомогу.

Глава держадміністрації Тирасполя та Дністровська Олег Довгопол цю ініціативу підтримав. Попри те, що ухвалення таких рішень не належить до компетенції міста, він пообіцяв, що держадміністрація направить відповідну законодавчу ініціативу на розгляд Верховної Ради, а також висловив вдячність Громадській раді за небайдуже ставлення до проблем столиці.
Представників громадськості Тирасполя цікавило й функціонування міського транспорту. Олег Довгопол пояснив, що на сьогодні розглядається питання про перехід від тролейбусів на дешевші електробуси, розраховані на перевезення 21-22 осіб.

За його словами, вже є моделі, які забезпечують достатній комфорт, наприклад, для інвалідів та пасажирів-візочників. Водночас придбання такого електробуса обійдеться вп’ятеро дешевше, ніж нового тролейбуса.

До того ж менш місткі електробуси дозволять гнучкіше вибудувати графік руху громадського транспорту і зменшити витрати на електроенергію та обслуговування машин.

Столичний градоначальник пояснив, що бюджет міста і цього року традиційно орієнтований на соціальні потреби, тобто всі зусилля максимально спрямовані на своєчасну виплату зарплат та всі інші передбачені платежі. Також велика увага надається упорядкуванню Тирасполя, включаючи його санітарне очищення та прибирання.

Також він відзначив активну позицію членів Громадської палати, які з 2017 року беруть активну участь у громадських слуханнях щодо проекту головного фінансового документа міста. Такий формат забезпечує мешканцям Тирасполя можливість взаємодіяти з органами влади та спільно з керівництвом ухвалювати рішення щодо проектів місцевого значення.

Олег Анатолійович акцентував увагу членів Громадської ради на питанні патріотичного виховання школярів столиці. На його думку, зустрічі в навчальних закладах із захисниками Придністров’я, членами громадських організацій обов’язково цьому сприятимуть.

На засіданні затвердили новий склад організації. Кількість членів Громадської ради Тирасполя – 15 осіб, які репрезентують різні галузі громадянського суспільства. Також члени Ради входять до складу різних комісій, створених при державній адміністрації та міській Раді народних депутатів.
На посаді голови організації залишився Микола Горобець.


Андрій КРАВЧЕНКО.

Фото автора.