Пам’ятна дата в історії братських республік

У ПДУ ім. Т. Г. Шевченка відбувся міжнародний круглий стіл «Абхазія та Південна Осетія. 15 років визнання Російською Федерацією незалежності республік. Досвід та перспективи».


Організували захід Центр вивчення миротворчості та Інститут державного управління та соціально-гуманітарних наук ( ІДУСГН) головного вишу республіки.

Відкриваючи роботу наукового засідання, директор ІДУСГН Олена Бобкова оголосила учасникам поздоровлення зі знаменною подією від ректора ПДУ професора Владислава Соколова.

■ «Ми сьогодні поговоримо про досвід та перспективи, згадаємо втрати, понесені внаслідок війни. Для придністровців це трепетно та хвилююче, бо ми самі пережили трагедію 1992 року та розуміємо жахливість війни. Те, що братні республіки були визнані 15 років тому, для нас стало доброю новиною, яку позитивно сприйняли придністровці», – повідомила Олена Михайлівна.
У роботі наукового зібрання взяли участь офіційні представники кавказьких республік, які сприяють розвиткові їх відносин із ПМР. Уповноважений представник Республіки Абхазія в ПМР Олександр Ватаман звернув увагу присутніх на історичне значення дати – 26 серпня 2008 року для всього абхазького народу. Він висловив вдячність керівництву Придністровського університету за організацію круглого столу.

Його колега, керівник офіційного Представництва Республіки Південна Осетія в ПМР Віталій Янковський розповів, що трагічна дата об’єднує осетинський та абхазький народи.
Варто зазначити, що Придністров’я, Абхазія та Південна Осетія мають багато спільного. Усі республіки проголосили свою незалежність ще на початку 90-х років минулого століття і змушені були зі зброєю в руках захищати свої народи. Про історичні зв’язки країн у своєму зверненні розповів міністр закордонних справ ПМР Віталій Ігнатьєв:

■ «Придністров’я поряд із братськими республіками Кавказу продовжує боротися за свої права та інтереси на міжнародній арені. Як бачимо, час, що минув з моменту визнання Абхазії та Південної Осетії 26 серпня 2008 року, показав єдино правильне та абсолютно вірне рішення».
Завдяки сучасним інформаційним технологіям, у круглому столі взяли участь представники Цхінвала та Сухума. Одним із тих, хто сприяв налагодженню відносин між ПМР та Південною Осетією є перший Президент кавказької республіки Людвіг Чибіров. Початок їм було покладено 1993 року, коли делегацію Південної Осетії запросили до Тирасполя на святкування Дня Республіки.

Цікавим і пізнавальним став виступ проректора Абхазького державного університету Максима Гвінджія, який детально охарактеризував двосторонні відносини Абхазії та Росії: «Наші держави й народи поєднує спільна історія, а також чинні міждержавні документи. Договірно-правова база співробітництва містить їх різного рівня, зокрема основоположних понад 100, наприклад, Договір про дружбу, співпрацю та взаємну допомогу від 17 вересня 2008 року та Договір про союзництво і стратегічне партнерство від 24 листопада 2014 року. Все це підтверджує, що співпраця між Республікою Абхазія та Російською Федерацією має стратегічний характер і розвивається в різних галузях».

Освітянин із Сухума повідомив, що на сьогодні в кавказькій республіці проводяться реформи з різних напрямів життєдіяльності держави задля зміцнення політичної та економічної систем. Триває посилення внутрішньої та зовнішньої безпеки шляхом розширення можливостей органів внутрішніх справ, зміцнення Збройних сил.
Максим Гвінджія поділився перспективами розвитку економіки республіки:

■ «В економіці запускаються проекти, спрямовані на розширення власного виробництва, туризму та сільського господарства. На сьогодні в Абхазії налічується понад 100 промислових підприємств, з яких більшість є недержавними. Основні напрямки їх діяльності – це заготівля лісу, виробництво меблів, рибного борошна та риб’ячого жиру, видобуток інертних матеріалів, вапняку, вугілля, виробництво хлібобулочної, алкогольної та безалкогольної продукції. Серед основних напрямів розвитку сільського господарства можна виділити рибальство та рослинництво. Основні культури – цитрусові, фейхоа, хурма, виноград, лісовий горіх тощо. Відроджується чайна галузь, яка до 1992 року в економіці республіки вважалася найбільш рентабельною».

Максим Харитонович пояснив, що одним із пріоритетів зовнішньої політики є розвиток дружніх відносин із ПМР: перший договір про співпрацю республіки уклали 22 січня 1993 року. Під час візиту Президента ПМР Вадима Красносельського до Абхазії у 2017 році разом з Президентом Абхазії Раулем Хаджимбою була підписана нова угода та базовий договір, які дають імпульс для подальшої економічної, гуманітарної та культурної співпраці між двома народами.

Підбиваючи підсумки круглого столу, Олена Бобкова висловила вдячність усім учасникам та сподівання на подальшу активізацію контактів між ПМР, Абхазією та Південною Осетією в усіх галузях.


Сергій ЛЕВЧЕНКО.

Фото: spsu.ru