День визволення Бендер від фашистських загарбників

Придністровці з великою повагою зберігають пам’ять про події Великої Вітчизняної війни. У Бендерах 23 серпня відзначили 79-у річницю звільнення міста від німецько-румунських загарбників під час Яссько-Кишинівської наступальної операції.


З важливою датою ветеранів Великої Вітчизняної війни та жителів міста привітав Президент ПМР Вадим Красносельський. Він відзначив безсмертний подвиг радянського солдата, який вічно житиме в серцях вдячних поколінь придністровців, які пам’ятають про героїчні сторінки історії нашої Вітчизни.

 «Відважно воюючи на фронтах Великої Вітчизняної, в єдиному пориві радянські громадяни об’єдналися в боротьбі проти загарбників і перемогли», – сказав Президент.

Голова Верховної Ради Олександр Коршунов теж звернувся до бендерчан і зазначив, що придністровці завжди зберігатимуть пам’ять про наших героїв:

 «Вони ніколи не забудуть, якою ціною далася ця перемога і з трепетом передаватимуть молодому поколінню правду і пам’ять про цю криваву війну».

З історії звільнення

Під час Яссько-Кишинівської операції 23 серпня зведений загін, що складався з воїнів 93-ї та 223-ї стрілецьких дивізій під командуванням підполковника Омеляна Єрмакова о 7:30 увійшов до залишеного фашистами міста. У складі військового формування перебували воїни різних спеціальностей, зокрема сапери, які з ризиком для життя виконали складну роботу з розмінування вулиць і важливих об’єктів для міста.

Того ж дня о 23:00 столиця СРСР Москва дванадцятьма артилерійськими залпами зі 124 гармат салютувала воїнам 3-го Українського фронту, які звільнили від фашистів міста Бендери та Білгород-Дністровський.

У боях за визволення міста на Дністрі загинули близько 3 000 радянських воїнів, пам’ять яких увічнена на Меморіальному комплексі «Площа героїв». Іменами визволителів названі вулиці: Омеляна Єрмакова, Миколи Курило тощо.

На площі Героїв 23 серпня зібралися представники міської влади, трудових колективів, громадськості, правоохоронці, військовослужбовці, школярі-юнармійці.
До учасників пам’ятного заходу звернувся голова міської Ради ветеранів війни, праці та Збройних Сил Юрій Ільяшенко:

«Завдання усіх ветеранів – не допустити, щоб подібне повторилося. Щоб не лише в нашій свідомості, а й у свідомості всіх громадян, особливо молодшого покоління, починаючи з дитячого садка, закінчуючи студентами та воїнами армії, жила пам’ять про те, що Велика Перемога досягнута великими жертвами та силою духу».

Хвилиною мовчання бендерчани вшанували пам’ять загиблих воїнів-визволителів. До Вічного вогню, гранітних плит та підніжжя обеліска лягли квіти – данина від вдячних нащадків.
Увечері для городян організували святковий вечір з нагоди 79-річчя визволення міста від фашистської окупації. Дитячі творчі колективи виступили на сцені з тематичними вокальними композиціями. Цій даті вони присвятили свої пісні про мир, про прадідів, які захистили Батьківщину, про закінчення війни, про визволителів міста.На придністровців чекали цікаві локації. Одна з них – солдатський привал. Підготували його вихованці народного цирку «Юність». На юнаках та дівчатах були гімнастерки, стилізовані під часи Великої Вітчизняної війни. Молодим придністровцям вдалося відтворити момент відпочинку воїнів-визволителів Бендер, доповнивши його еквілібристикою та силовими вправами.


Володимир ДАНИЛОВ.

Фото: bendery-ga.org