Засідання Уряду: коротко про головне

Одним із головних питань чергового засідання вищого виконавчого органу влади, яке відбулося 17 серпня, було затвердження положення про надання пільг придністровцям, на утриманні яких перебувають маломобільні та немобільні діти-інваліди до 18 років чи інваліди дитинства. Йшлося про звільнення таких сімей від сплати акцизного збору під час ввезення автомобіля для особистого користування.

«На сьогодні в Придністров’ї мешкає понад півтисячі таких сімей, – наголосив перший заступник Голови Уряду, міністр економічного розвитку Сергій Оболоник. – Усі вони потребують регулярної медичної, психологічної, реабілітаційної допомоги та педагогічних послуг. Такі послуги їм можуть надати спеціалізовані лікувально-профілактичні заклади та реабілітаційні центри».

Для транспортування дітей до місця призначення необхідний транспорт, який не завжди по кишені сім’ям. Зробити автомобілі доступнішими для таких сімей просили представники громадських організацій Придністров’я під час зустрічей з Головою Уряду.

З метою дотримання соціальної справедливості, у квітні поточного року Уряд виступив з ініціативою про розширення переліку сімей-пільговиків та внесення до нього сімей, у яких виховується дитина-інвалід віком до 18 років або інвалід дитинства. Право на пільгу вже закріплене Верховною Радою законодавчо. Тепер Уряд затвердив положення, що регламентує порядок надання пільг з оплати акцизного збору. Воно містить повний перелік необхідних документів для митної декларації транспортних засобів та регулює механізм контролю за дотриманням умов наданих пільг і, крім того, встановлює терміни, впродовж яких автомобілі перебувають під митним контролем.

Ця одноразова преференція надаватиметься з 1 січня 2024 року. На неї зможуть претендувати батьки/усиновителі або опікуни дитини-інваліда, які мають громадянство ПМР і при цьому постійно проживають на території нашої республіки. Нагадаємо, на сьогодні аналогічною пільгою вже користуються учасники бойових дій і збройних конфліктів, ліквідатори-чорнобильці, інваліди I та II груп з порушенням опорно-рухового апарату або з відсутністю нижніх кінцівок, які проживають на території Придністров’я.

Крім того, Уряд запропонував внести доповнення до Закону «Про соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи чи інших радіаційних або техногенних катастроф». Розроблені зміни спрямовані на реалізацію конституційних прав громадян, зокрема на грошову компенсацію шкоди, заподіяної здоров’ю радіаційним впливом. Йдеться про постраждалих людей, які претендують на пенсію за віком або за вислугу років.

Згідно з чинним законодавством громадянам, які мають право на одержання двох пенсій і компенсації шкоди, встановлюється порядок отримання грошей. Вони можуть обрати дві пенсії (за віком та інвалідністю), але без компенсації, або одну пенсію (за інвалідністю) та компенсування шкоди здоров’ю.

Цивільним кодексом ПМР встановлено, що пенсія по інвалідності, а також інші соціальні виплати, призначені як до, так і після заподіяння шкоди здоров’ю, не беруться до уваги й не впливають на розмір компенсації шкоди. Крім того, Конституцією ПМР встановлена норма, що регламентує право кожного громадянина республіки на соціальне забезпечення на схилі років у разі втрати працездатності, годувальника та в інших ситуаціях, передбачених законом. Таким чином, виплата компенсації шкоди, заподіяної здоров’ю радіаційним впливом внаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС, не повинна залежати від виплати пенсії за віком.

Уряд ПМР пропонує, щоб постраждалим у Чорнобильській катастрофі за їхнім вибором встановлювалася одна пенсія: по інвалідності, за віком або за вислугу років. Крім того, їм виплачуватимуть компенсацію шкоди, заподіяної здоров’ю під час радіаційного впливу. Передбачена і можливість отримання двох із вищевказаних пенсій на вибір без надання компенсації.

За інформацією Міністерства з соціального захисту і праці під розроблені заходи підпадають 9 осіб. Вони є одержувачами пенсії по інвалідності III групи в разі переходу на пенсію за віком. Додаткові витрати на рік складуть близько 42 000 рублів. Найближчим часом цей проект закону буде направлений до Верховної Ради для подальшого розгляду та ухвалення.


Павло ОСТАПЕНКО.

Фото прес-служби Уряду.