Подойма, Подоймиця – помідорна столиця

Фестиваль із такою красномовною назвою, задуманий працелюбними жителями цих сіл ще у 2018 році, знову зібрав на Кам’янщині багато учасників і гостей.


У будь-якому населеному пункті нашої республіки є те, що може стати брендом. У Подойми та Подоймиці це красиві та дуже смачні помідори. Села прославилися ними ще за радянських часів. Тоді й народилася приказка про помідорну столицю, яка дала назву яскравому святу, що з успіхом відбулося у 2018 і 2019 роках. Через пандемію коронавірусу довелося припинити всі масові заходи. Нині, в Рік агропромислового комплексу, сільських територій і сільського туризму, керівники Кам’янського району та Подоймської адміністрації вирішили фестиваль томатів відродити.

 «Ми сподіваємося, що захід, як і ще декілька традиційних для Кам’янщини, стане частиною туристичного проекту «KAMENKA FEST+», – поділився планами керівник районного Управління культури Віталій Лозовський. – Стартував проект нинішнього року з Масляних гулянь у Валя-Адинці, продовжився в Купальську ніч в Окниці. Сьогодні туристи, які прибули з різних куточків Придністров’я та Молдови, віддають належне працьовитості жителів Подойми й Подоймиці, творчому потенціалу й талантам мешканців усього нашого району. Найближчим часом відбудеться ще одна яскрава поїздка на фазенду «Садки». Наступного року плануємо провести вісім самобутніх фестивалів, які зроблять Кам’янку та наші села цікавими для туристів і відомими в республіці та за її межами».

Невіддільною складовою свята в Подоймі з моменту його заснування став сільськогосподарський ярмарок. Місцеві жителі винесли на продаж овочі та фрукти, ягоди й мед. З різних сіл району привезли плоди своєї праці фермери. Довгі черги вишикувалися до машин Кам’янського консервного заводу і колгоспу «Путь Ленина», де продукція продавалася зі знижками. Хрустовські помідори, баклажани, солодкий перець і дині купували ящиками, щоб заготувати на зиму. Продукцію ККЗ придбавали не баночками, а упаковками.

Найбільш ходове – популярне й необхідне – розкупили за півгодини ті хазяйновиті люди, що живуть відповідно до народної мудрості про ранніх пташок. «Пізні пташки» скаржилися на неможливість купити на фестивалі томатів ті самі помідори, заради яких і приїхали. Урок дістали всі: організатори, які пообіцяли на наступний захід привезти не одну вантажівку з популярним овочем, і гості, які усвідомили, що приходити треба на початок свята, а не коли воно вже в розпалі.

Зате всі зробили пам’ятне фото з незвичайним арт-об’єктом – величезним червоним помідором, який став яскравим символом не тільки фестивалю, а й обох сіл. Чимало різноманітних страв, у приготуванні яких цей смачний овоч використовується як основа або один із інгредієнтів, покуштували гості. Подоймянки, в яких на подвір’ях є томатні плантації, передають від матері до доньки сотні перевірених часом рецептів і створюють оригінальні авторські.

Дві Ганни – Руснак і Горох – приготували молдавську токану, що традиційно подається з мамалигою, та фаршировані різними начинками помідори – сирі й запечені. Смачно розповідали, що усередині є буряк, огірки, баклажани, гриби, яйця, сир, м’ясо, риба і навіть крабові палички. Крім останнього інгредієнта, все своє, натуральне. Ганна Гроза пропонувала спробувати варення з черрі. Для тих, хто не любить солодке, вона привезла діжечку з малосольними томатами. З несподіваного були паляниці та вертути з помідорами, що привернули увагу багатьох дегустаторів, які одностайно відзначали: «Дуже смачно!»

Активну участь у фестивалі томатів взяли жителі сіл Грушка та Северинівка. Під керівництвом глав адміністрацій Наталії Шевченко й Алли Ткач були організовані національні подвір’я з молдавськими й українськими тканими килимами, вишитими рушниками, майстер-класом із плетення кошиків, а головне – з традиційними й сучасними стравами. Голубці в глиняному горщику та качани вареної кукурудзи, пироги з яблуками (відбувалося ж усе на Яблучний Спас) пропонували покуштувати всім охочим. До широкого асортименту домашніх консервів додавалися й детальні рецепти, які хазяйки напередодні зими брали на замітку.

Планувався й конкурс традиційних страв. Коли ж організатори оцінили політ кулінарної фантазії учасниць, які приготували безліч всілякої смакоти й напоїв (придуманих не лише народами, що населяють наш край, а й зі світової кухні) та подали все це красиво та оригінально (і не хочеш їсти, а спокусишся спробувати), вирішено було відзначити пам’ятними дипломами всіх господарочок.

Тяжко довелося і журі, якому належало вибрати кращі помідорні плантації. У Подоймі та Подоймиці вони є майже на кожному подвір’ї. Взяти ж участь у конкурсі нині зважилися чотири сім’ї, тепличні господарства яких перебувають практично на професійному рівні. І це думка не тільки екскурсантів, що захоплювалися щедрістю нашої землі та працьовитістю людей, які її обробляють. Зі щирим захватом оглядали овочеві плантації представники Мінсільгоспприроди ПМР і Придністровського науково-дослідницького інституту сільського господарства (ПНДІСГ). На рівних обмінювалися з господарями тонкощами агротехніки вирощування томатів та інших культур, раділи багатому врожаю, оцінювали зовнішній вигляд овочів і їхні смакові якості. Після довгих дебатів Гран-прі вручили Івану та Ользі Івасішиним. Дипломи, призи та пам’ятні подарунки отримали також Андрій і Валентина Малачинські, Андрій і Людмила Калуцькі, Григорій і Лариса Косовани.

Партнери фестивалю з дня його заснування – співробітники НДІСГ – провели семінар і майстер-класи з вирощування та захисту томатів від шкідників і хвороб. З різних куточків Кам’янського району приїхали овочівники, щоб ознайомитися з новими високоінтенсивними сортами придністровської селекції. Як відзначив директор ПНДІСГ Сергій Секрієр, науковий заклад працює над виведенням понад 20 культур. Сюди входять так званий «борщовий набір» і багато інших овочів. Лише на виставці були представлені близько сотні сортів і гібридів.

Фаворитами, звичайно, виявилися помідори – з різною формою і забарвленням плоду: від «Чорної перлини» до «Дикого меду». Поруч зеленіли огірки й стручки квасолі, жовтіли солодкий перець і цибуля, виблискували ліловими боками баклажани. Кожен міг побачити, що саме виросте з насіння, яке купуєш, а тому торгівля відбувалася споро.

Приєдналася до фестивалю і фірма «Агриматко-сервис» – і не помилилася. Запропоновані тираспольчанами насіння, добрива і засоби захисту рослин мали чималий попит. Багато фермерів і представників селянських господарств зацікавилися технікою та системами поливу.
Свято в Подоймі тривало весь день. За гарний настрій відповідали самодіяльні артисти не тільки з цього села, а і з Кам’янки, Рашкова, Катеринівки. Лунали народні та сучасні пісні російською, українською та молдавською мовами, кружляли в танцях у національному стилі пари та хороводи. Було зроблено безліч яскравих знімків на згадку про фестиваль.

Підбиваючи підсумки, глава Подоймської адміністрації Віоріка Васелендюк щиро подякувала всім, хто брав участь у заході, та висловила надію, що наступного року в «помідорну столицю» з’їдеться ще більше гостей.


Ніна ПАНАЇДА.

Фото автора.