КАМ’ЯНЦІ виповнилося 415 років

Про це на зорі сповістив благовіст. Дзвони скликали городян та їхніх гостей до Успенського храму на святкову літургію. Після відправи фанфари заклично гуділи в старовинному парку Петра Вітгенштейна.


Тут гостей зустрічали актори в образах фельдмаршала та його дружини, які на початку ХІХ століття перетворили нічим не примітне містечко на перлину Подолії. Символом ушанування заслуг Петра Вітгенштейна є бюст на Алеї слави. До цього пам’ятника та до меморіалу, де увічнені імена захисників рідної землі, поклали квіти керівники Уряду і Верховної Ради ПМР, міністерств і відомств, глави держадміністрацій і депутати всіх рівнів, жителі Кам’янщини та гості курорту.

«Сьогодні Кам’янка – це місто, в якому споруджуються все нові будинки, соціальні, культурні та спортивні об’єкти, триває модернізація інфраструктури, – зазначив у вітанні ювілярам Президент ПМР Вадим Красносельський. – Важливо, щоб проекти з будівництва і благоустрою були продовжені».

Той факт, що місто, попри всі труднощі, розвивається, створюються умови для плідної праці та відпочинку, комфортного життя, ремонтуються дороги, модернізуються консервний завод і санаторій «Днестр», активно діє малий бізнес, відзначили голови Уряду та Верховної Ради Олександр Розенберг і Олександр Коршунов, глава місцевої адміністрації Володимир Бичков.
Вони вручили державні та районні нагороди видатним городянам, які присвятили десятиліття сумлінної праці рідному краю. Орденом «Трудова слава» нагороджені робітниця плодоовочевого цеху консервного заводу Елеонора Воскресенська, активістка громадської організації «Комітет жінок Кам’янського району» Валентина Дашковецька, завідувач відділення реанімації центральної лікарні Майя Івасишена, механізатор ТОВ «Калина» Валерій Ташко.

Результати праці колективів підприємств, установ і організацій були представлені на виставках. Фермери Іван Руссу, Олег Бурлака, Віктор Гушило з гордістю демонстрували урожай цього року: від зерна – до ягід. У кошиках красувалися наливні овочі та фрукти, поруч виблискували глянцем кавуни, лежали запашні дині. Золотистими ягодами винограду можна поласувати з повновагого грона, а можна пустити їх під прес і покуштувати свіжий сік.

У «Містечку дитинства» малята і підлітки показували всю палітру своїх талантів. Поруч колектив Кам’янського політехнічного технікуму пропагував спеціальності, які можна освоїти за традиційною системою, за дуальним навчанням або на короткострокових курсах.

Виробники, комунальники, трудівники царини послуг, медики та педагоги, співробітники музеїв і бібліотек – усі розповідали про досягнення. Тут же відбулася традиційна акція «День передплатника». ДУ «Приднестровская газета» у співпраці з поштовиками представила широкій аудиторії республіканські видання. Зацікавлено гортали шпальти «Приднестровья», «Гомону» й «Адевэрул Нистрян» гості курортного міста. Жителі охоче спілкувалися з журналістами: дізнавалися про редакційні плани, підказували цікаві теми. Деякі оформляли передплатні квитанції. Результат цієї роботи – 10 нових читачів нашої газети.

Традиційно окрасою свята стають національні подвір’я, підготовлені сільськими адміністраціями та народними умільцями. Тут гостей зустрічали хлібом-сіллю, пригощали кращими стравами. Російські, українські та молдавські музичні мотиви та пісні запрошували в танок.

З особливою урочистістю кам’янчани вшановують у День міста земляків, удостоєних почесного звання «Людина-легенда». Нині під вітальні фанфари та грім оплесків на літню естраду піднявся заслужений тренер ПМР, кавалер ордена «Трудова слава» Василь Лисий. Чемпіон Молдавії уже понад 40 років виховує юних легкоатлетів у місцевій спортшколі, готує з них рекордсменів. Наочним прикладом успішної діяльності Василя Івановича є Денис Кутковецький – переможець і призер міжнародних змагань. Цього року земляки удостоїли юного метальника звання «Наша надія».

Традиційна складова свята – вшанування сімей, які служать прикладом любові та вірності. «Золоті» ювіляри Григорій і Ніна Грабко, «срібні» – Олександр і Валентина Малюта можуть дати чимало корисних порад щодо того, як зберегти тепло домівки не лише Михайлу та Ельвірі Босакевич, які відзначили ситцеве весілля, а всім, хто прагне до родинного благополуччя. Костянтин і Наталія Аргату ростять трьох синів і готові поділитися досвідом виховання дітей та розвитку їхніх талантів і обдарувань.

Дипломами відзначені переможці конкурсу «Благоустрій міста»: колективи Кам’янської ділянки ТОВ «Тираспольтрансгаз – Придністров’я», районного відділу внутрішніх справ, кафе «София», мешканці одного з багатоквартирних будинків і Дмитро Буцура, які без втоми працюють над тим, щоб їхні подвір’я були затишними та красивими.

Яскраву концертну програму ювілярам і гостям подарував оркестр Головного штабу Міністерства оборони ПМР під керівництвом народного артиста Віталія Войнова. Натхненне виконання музичних композицій і пісень – від фольклорних до найсучасніших – нікого не залишило байдужим. Оваціями зустрічали та проводжали солістів глядачі, що з комфортом облаштувалися біля літньої естради.

Ювілейні урочистості тривали весь день. Розважальні заходи змінювалися спортивними. Завершилося свято масовими гуляннями.


Ніна ПАНАЇДА.

Фото автора.