Про актуальні проблеми системи освіти ПМР

Цього року традиційна серпнева нарада педагогів республіки, завдяки Президенту Вадиму Красносельському, набула нових форм, змісту і значення та стала називатися Республіканським педагогічним форумом.

Традиційну назву – серпнева конференція працівників освіти – замінили новою, більш відповідною духу часу – педагогічний форум. У зверненні до його учасників Вадим Красносельський зазначив:

«Сучасна система освіти є одним із провідних показників соціально-економічного розвитку держави. Причому сама система не повинна стояти осторонь мінливого світу, а безперервно вдосконалюватися. Оновлення потребують принципи подачі навчального матеріалу, також необхідне впровадження в освітній процес інноваційних технологій, цифровізації, підвищення престижу праці в організаціях освіти. У сучасних реаліях стрімкого наукового прогресу потрібне регулярне оновлення знань. Головне – не наповнити знаннями, а навчити здобувати їх та користуватися ними в житті».

Тема педагогічного форуму виходила з його завдань: «Актуальні проблеми системи освіти ПМР в умовах нових викликів». Модератором заходу була міністр просвіти Світлана Іванишина. У своєму виступі заступник міністра Наталія Солдатова розповіла про те, що зміниться для школярів у новому навчальному році. За її словами, найприємніша для них новина – введення п’ятиденного навчального тижня. Це дещо зменшить навантаження і допоможе учням відвідувати факультативні заняття, гуртки та секції за інтересами. Шестиденка збережеться тільки для випускників гімназій та ліцеїв.

Деякі предмети навчального плану «ущільняться», будуть інтегровані. Наприклад, у 9-х класах є предмет «Основи підприємництва», а в 11-х – «Основи правових знань». Тепер обидва ці курси увійдуть у предмет «Суспільствознавство».

Зміниться і порядок проведення випускних іспитів. Дев’ятикласники складатимуть тільки два обов’язкових іспити – рідну мову і математику. Що ж стосується математики, то тут будуть створені окремі блоки завдань з алгебри та геометрії. Оцінки теж виставлятимуть окремо з алгебри та геометрії.

Одинадцятикласникам, які не склали випускні іспити у травні-червні, дадуть ще одну можливість випробувати себе – в серпні. Срібна медаль за курс повної середньої школи вручатиметься претенденту, який має за курс основної школи атестат з відзнакою і лише одну оцінку «4» за підсумками 11-го класу.

Відтепер з 10-го класу впроваджуватиметься профільне навчання з поглибленим вивченням окремих предметів. Кожен десятикласник обиратиме напрям, який йому до душі, «з прицілом на майбутню професію»: фізико-математичний, технологічний, гуманітарний, соціально-економічний, природничо-науковий.

Упродовж виступу начальника Управління професійної освіти, інноваційної діяльності та науки Міністерства просвіти Людмили Тануркової червоною ниткою проходила тема профорієнтації.
В республіці чимало робиться з цієї метою для випускників шкіл: працюють учителі, ЗМІ та самі професійні навчальні заклади. Однак багато абітурієнтів, як і раніше, не можуть зорієнтуватися у світі професій, не мають чіткого професійного вибору.

«Профорієнтація повинна тривати постійно і починатися якомога раніше», – зауважила представник відомства і порадила водити учнів на екскурсії на підприємства, а також і самим, наскільки це можливо, відвідувати виробництва, щоб потім розповідати дітям про різні професії. На її думку, з огляду на мінливі тенденції ринку праці, необхідно поставити питання про введення у штат шкіл посади фахівця-профорієнтолога. Російські виші таких фахівців уже готують. У найближчому майбутньому ця спеціальність може з’явитися в ПДУ ім. Т. Г. Шевченка.

Людмила Тануркова звернула увагу вчителів на сторінку сайту Мінпросу «На допомогу абітурієнтові», а також на Telegram-канал «Світ професій», які теж ведуть фахівці міністерства. Ці вкладки допоможуть учителям у роботі.

Президент ПДУ Степан Берил нагадав, що університет активно проводить профорієнтаційні олімпіади. Поряд із днями відкритих дверей, широкою інформаційною кампанією, заохоченням і розвитком дослідницької роботи школярів вони є важливою частиною системи залучення майбутніх студентів.

Iгор ШЕВЧЕНКО

Фото автора