Уряд – про головне

Одне з питань порядку денного чергового засідання вищого виконавчого органу влади стосувалося встановлення граничних рівнів тарифів на послуги установ у 2024 році.


Члени Уряду опрацювали та одностайно ухвалили понад десяток нормативно-правових актів, зміни до яких стосуються платних послуг муніципальних та державних установ.

■ «Граничні рівні тарифів були реалізовані та затверджені відповідно до Закону «Про ціни» та чинних методик», – розповів міністр економічного розвитку Сергій Оболоник.
Загалом вартість послуг залишиться незмінною, тобто на рівні 2023 року. Однак підвищення тарифів відбудеться в ДУ «Центр контролю за обігом медико-фармацевтичної продукції», для якого вартість збільшиться на 2-3 %. Ці дії зумовлені коригуванням на рівень інфляції. Також є зміни в ціновій політиці муніципальних установ, у них давно не проводилося калькулювання собівартості. Наприклад, у Дубоссарах ціна на квитки до музею не підвищувалася протягом багатьох років. Така сама ситуація спостерігається в республіканському Центрі олімпійської підготовки, вартість освітніх послуг якого залишається незмінною протягом тривалого часу.

Крім того, тарифи на однойменні послуги в різних містах і районах відрізняються. Це пояснюється тим, що на території республіки муніципальні установи не універсалізовані, тобто неузагальнені, а вартість послуг складається з різних чинників: заробітної плати працівників, специфіки різних видів послуг, витрат та інших. З огляду на особливості діяльності кожної установи й було встановлено відповідний граничний тариф. Ці зміни дадуть можливість організаціям одержувати додатковий дохід, що обумовить підвищення якості наданих послуг і основної діяльності.

■ «Загалом, системного збільшення немає, але є певне вдосконалення, – наголосив Сергій Оболоник. – Істотних змін не відбулося».
Окремо учасники засідання розглянули порядок розрахунку вартості послуг Управління позавідомчої охорони МВС. Раніше під час проведення перевірок у Рахункової палати виникали деякі запитання щодо методики формування тарифів. Як доповів керівник Мінекономрозвитку, нині триває активна робота з профільними відомствами щодо визначення способів розрахунку вартості послуг.

У вже звичному режимі онлайн члени Уряду представили значущі ініціативи, спрямовані на вдосконалення чинної нормативно-правової бази та забезпечення прав придністровців.
Зокрема, розглянули питання примусової ліквідації юридичних осіб за рішенням суду. Ця процедура супроводжується низкою складнощів, а іноді може тривати роками. Для її спрощення Голова Уряду доручив створити міжвідомчу робочу групу, яка представила пропозиції для оптимізації процесу примусової ліквідації юридичних осіб. Усі вони відображені в шести законопроектах, які під час засідання представив Сергій Оболоник.

Чинна редакція Цивільного кодексу ПМР передбачає можливість примусової ліквідації юридичних осіб за рішенням суду. Причому суд має визначити особу чи орган державної влади, уповноважений на проведення ліквідаційних заходів. Тепер функції примусової ліквідації юридичних осіб покладаються судом на комісії при державних адміністраціях міст і районів, діяльність яких регламентується указом Президента. Однак законодавчі акти не дають повноважень держадміністраціям створювати комісії для ліквідації юросіб, засновниками яких вони не вважаються.

Голова Уряду звернув увагу на актуальність цієї ініціативи. Нині дійсно існує проблема щодо примусової ліквідації організацій: деякі з них перебувають у такому стані протягом кількох років. Одна з причин – формальні управителі, які призначаються судом, можуть виконувати свої обов’язки доки є можливість виплачувати заробітну плату собі коштом підприємства, що ліквідується.

■ «Кінця та краю не видно цим термінам ліквідації. Люди стоять у чергах, хто за зарплатою, хто за допомогою. До ліквідації потрібно ставитися ретельніше, без тяганини, простіше, щоб ми це робили більш зрозуміло, оперативно та з урахуванням дотримання інтересів як держави, так трудових колективів і кредиторів», – висловив думку Олександр Розенберг.


Iрина МАСЛОВА.

Фото прес-служби Уряду.