Нарада напередодні 1 вересня

Прес-служба Президента повідомила, що Глава держави Вадим Красносельський на робочій зустрічі з представниками Міністерства просвіти, Міністерства охорони здоров’я та Держслужби зі спорту заслухав інформацію про готовність шкіл до початку нового навчального року.


За словами міністра просвіти Світлани Іванишиної, нинішнього року до школи підуть 4 190 першокласників, з яких 92 – діти українських біженців. З цієї категорії дітей, за словами міністра, на кінець минулого навчального року 350 осіб навчалися в школах, понад 200 – відвідували дошкільні освітні заклади.

Спеціально створена комісія перевірила школи, гімназії, ліцеї й визнала їх готовими до прийому дітей. Винятком стала аварійна будівля школи в селі Ульма Рибницького району. Оскільки там не можна проводити заняття, 10 осіб із 26 учнів навчатимуться в сільському дитячому садку, в якому спеціально обладнали класи.

Ще 16 дітей возитимуть до школи в Рибницю. Всі інші освітні установи упорядкували, все необхідне в них відремонтували й пофарбували. Було зроблене й зауваження для всіх: не скрізь є пожежна сигналізація, не завершений ремонт харчоблоків та спортзалів.

■ «Для цього і потрібен у республіці Фонд капітальних вкладень. Не можна припиняти його роботу. Ми щорічно включаємо в плани навчальні заклади, будемо їх ремонтувати», – зазначив Президент.
З нинішнього навчального року в школах вводять п’ятиденку. За дорученням Президента Вадима Красносельського, в Міністерстві просвіти провели низку нарад, зважили всі «за» і «проти» й вирішили, що з 1 вересня всі класи з 5-го по 11-й переходять на п’ятиденний навчальний тиждень. Президент запропонував у суботу возити школярів на екскурсії Придністров’ям, проводити факультативи з історії республіки.

■ «Головна мета такого рішення – максимально розвантажити дітей, щоб у них був час для фізичної та психологічної реабілітації. Дітей навчати треба, але перегинати з цим не варто. Треба давати й відпочинок», – зазначив він.
Шестиденка залишиться тільки для 11-класників гімназій та ліцеїв.
Про спорт і здоров’я школярів на нараді теж говорили багато. У травні 2023 року Президент Вадим Красносельський дав доручення Міністерству просвіти та Держслужбі зі спорту розробити комплекси вправ для учнів 1-х – 4-х класів, 5-х – 8-х класів та 9-х – 11-х класів із метою профілактики в них порушень постави та сколіозу.

Створена робоча група, до складу якої входила Держслужба зі спорту, представники ПДУ ім. Т. Г. Шевченка, тренери-викладачі, розробила комплекси вправ. Після затвердження їх направлять у школи. Фізхвилинки з учнями теж повернуться до шкіл. На жаль, сколіоз нині є надзвичайно популярним захворюванням у дітей і підлітків.
Під час уроків вони сутуляться і так упродовж п’яти-шести уроків на день. Можна зробити висновок, що в дорослому житті проблеми зі спиною їм забезпечені ще зі шкільної парти.
На сьогодні в усіх школах розроблені програми для збереження здоров’я школярів, але впроваджуються вони в практику здебільшого в початкових класах.

■ «Я бачу необхідність виконання фізичних вправ із дітьми впродовж навчального дня для всіх класів – з 1-го по 11-й», – зазначив на нараді Глава держави.
Тож є надія виправити ситуацію на краще.
У Придністров’ї «…державна підтримка освіти й науки є стратегічним пріоритетом розвитку придністровського суспільства…». Так записано в Стратегії розвитку держави на 2019 – 2026 роки.
Надання освіти регламентується Конституцією ПМР і Законом «Про освіту». Виконання їх теж є пріоритетом державної політики, тому що освічені й здорові люди зможуть домогтися більшого, і будуть набагато корисніші суспільству. У майбутньому ж вони стануть фахівцями, необхідними нашій державі.


Олена ДВОРСЬКА.

Фото прес-служби Президента.