З пам’яттю і совістю в ПМР усе гаразд

У день перенесення Нерукотворного Образа Господнього до Константинополя – 29 серпня за новим стилем – відзначається свято 55-го піхотного Подільського полку, історія якого тісно переплетена з історією Придністровського краю.

Подільський піхотний полк, удостоєний Георгіївських прапорів за успішне проведення багатьох воєнних кампаній, понад чверть століття був розквартирований на території Бендерської фортеці.

Нинішнього року урочистості присвятили 225-річчю цієї військової частини Російської імператорської армії. До участі в події залучилися: Глава Придністров’я Вадим Красносельський із дружиною Світланою, Голова Верховної Ради Олександр Коршунов, Голова Уряду Олександр Розенберг, Надзвичайний і Повноважний Посол Росії в Молдові Олег Васнецов, керівники міністерств і відомств, депутати, органи влади Бендер, городяни та гості міста.

Урочистий захід розпочався на Військово-історичному меморіальному комплексі, розташованому на місці старовинного військового кладовища. Там поховані солдати й офіцери з понад 150 полків Російської імператорської армії. Біля каплиці Спаса Нерукотворного архієпископ Тираспольський і Дубоссарський Сава та духовенство єпархії відслужили молебень і звершили літію в пам’ять про полеглих воїнів. Після відправи процесія направилася до центрального поклінного хреста меморіалу, біля якого під звуки гімнів ПМР і Російської імперії урочиста церемонія відкрилася.

Звертаючись до присутніх, Вадим Красносельський говорив про те, чому так важливо зберігати пам’ять про минуле і шанувати захисників Вітчизни. Він переконаний, що без пам’яті немає зв’язку та спадкоємності поколінь.

«Саме тут поховано п’ять тисяч воїнів Російської імперії ста п’ятнадцяти полків Російської імператорської армії, – наголосив Президент. – Особливе місце в цьому списку посідає 55-й Подільський піхотний полк з тієї причини, що останнім часом до свого розформування він дислокувався саме в місті Бендери. За всю свою історію цей підрозділ брав участь у всіх баталіях, які вела Російська імперія з захисту своїх рубежів, чи у визвольних війнах. Його воїни рятували народи від повного знищення».

Закінчив свою промову Вадим Красносельський на високій оптимістичній ноті:
«У Придністров’ї все гаразд і з пам’яттю, і з совістю. Не знаю, де ще на пострадянському просторі є меморіали такого значення за своїм змістом і суттю, де ще відзначають полкові свята воїнів, які віддали життя за Росію, Російську імперію. Я переконаний, що наше Придністров’я матиме добру історію та гідне майбутнє. Ми заслуговуємо на це. Господь нас не покине».

Згадав про героїчні подвиги російських воїнів і пам’ять народну Олег Васнецов.
«Сьогодні ми з вами віддаємо шану й повагу воїнам, офіцерам, генералам російської армії, упокоєним тут, на цьому меморіалі. Це колективна пам’ять усім російським воїнам, які брали участь у численних баталіях, що відбувалися у XVII, XVIII, XX, XXI століттях. Від щирого серця дякую ініціаторам створення цього пантеону пам’яті, зокрема археологам, фахівцям, які займалися похованнями, встановлювали особи, людям, які прибирають і утримують меморіал на належному рівні. На цьому місці особливо відчуваєш біль і втрату тих людей, які склали голови за наше життя. Повторюся, це було багато століть тому, і це було зовсім недавно», – сказав він.

Квіти від перших осіб держави та громадян лягли до підніжжя православного хреста. Продовжили урочистість літія та церемонія покладання квітів до пам’ятника «Російської воїнської слави». Цей обеліск на честь воїнів 55-го Подільського полку встановили в Бендерах у 1912 році – до сторіччя перемоги у Вітчизняній війні 1812 року. Завершилися пам’ятні заходи в Бендерській фортеці службою у храмі святого Олександра Невського.

Довідково: Військово-історичний меморіал у Бендерах заснований з ініціативи та за участю Вадима Красносельського, у 2006 році міністра внутрішніх справ республіки, в результаті відновлення старого військового кладовища міста, на якому спочивали загиблі та померлі військовослужбовці Російської імператорської армії.

Павло ОСТАПЕНКО.

Фото: president.gospmr.org