Хто цілий рік байдикує, той навіть у вересні голодує

Ця українська приказка навряд чи стосується наших постійних читачів, які, користуючись цінними порадами, опублікованими на сторінках газети «Гомін», протягом сезону працювали на своїх присадибних ділянках.


Сьогодні ми розповімо про те, що треба зробити в саду та городі у вересні, щоб і наступного року діждати щедрого урожаю.

У саду потрібно зібрати пізні сорти яблук та груш. Спочатку необхідно зняти дозрілі плоди, щоб вони не впали на землю. Якщо зривати їх доводиться іще з певним зусиллям, краще дати фруктам дозріти на дереві. Урожай пізніх сортів яблук та груш можна збирати до самих заморозків.

Необхідно також ретельно зібрати й утилізувати всі опалі плоди та листя, хворі та сухі гілки. У них ховаються численні шкідники, якщо їх не знищити, вони перезимують і навесні знову завдадуть непоправної шкоди деревам.

У молодих саджанців, які ще не плодоносили, потрібно прищипувати верхівки однорічних пагонів для формування гілок та крони. Дерева також доцільно удобрити органічними та неорганічними добривами (крім азотних, що викликають зростання). Перегній, не тільки підживить ґрунт, а стане своєрідною «ковдрою» для кореневої системи.

У середині вересня вже можна висаджувати кущі смородини, аґрусу та ожини, а наприкінці вересня – саджанці плодових дерев, а також побілити стовбури, щоб дерева легше перенесли зиму.

На городі триває збирання врожаю – картоплі, моркви, буряків. Капусту (крім пізньої), гарбузи та кабачки прибирають до перших заморозків. Після збирання врожаю необхідно перекопати грядки та внести добрива – найкраще органічні.

КІЛЬКА КОРИСНИХ ПОРАД

Щоб із року в рік гарантовано одержувати гарний урожай овочів, важливо стежити за станом ґрунту і своєчасно вносити необхідні добрива для підтримки його родючості. Можна використовувати готові добрива, а можна приготувати підживлення самостійно. Найпростіше тримати на ділянці компостну яму або контейнер, в якому в процесі перегнивання відходів і городніх бур’янів можна виготовляти прекрасне органічне добриво для саду та городу.

ТОНКОЩІ ОСІННЬОГО ПОСІВУ РЕДИСКИ

Для осіннього вирощування найбільше підходять середньостиглі та пізні сорти. Найкраще сіяти великоплідну редиску китайського походження, типу білоплідної Крижаної бурульки або Червоного велетня: восени вони дуже добре ростуть і дають коренеплоди розміром з кулак. Можна культивувати також універсальну Сору, яка добре розвивається як навесні, так і восени.

Редиска краще росте в прохолодні та короткотривалі світлові дні, тому сіяти її в нашій кліматичній зоні потрібно після 15 серпня, щоб основний період зростання припав на вересень. На півдні осінню редиску слід сіяти пізніше, на півночі – бажано трохи раніше, але в принципі можна посіяти корисний овоч і тепер.

Необхідно знати, що редиску не можна вирощувати після капусти та гірчиці, тому що ці культури вибирають із ґрунту всі ті речовини, що потрібні редисці. Крім того, у всіх цих культур одні й ті самі шкідники та хвороби. Посіявши редиску після капусти чи гірчиці, ви можете мати тільки проблеми, а от картопля і кабачки – найкращі попередники для редиски.

Якщо навесні редиску сіють на глибину 1,5-2 см, то восени насіння потрібно заглибити на 2,5-3 см: нині ще досить спекотно, і волога в ґрунті надовго не затримується. Що стосується витрати насіння, то його знадобиться в півтора рази більше, ніж навесні.


Христина ЖУРАВЕЛЬ.

Фото: pexels.com