Спортивна гордість республіки

У Бухаресті відбулися міжнародні змагання з греко-римської боротьби. Придністровські борці також взяли участь у цьому престижному турнірі.


Бендерчанин Артем Деляну у ваговій категорії 55 кг став срібним призером. Відомого придністровського спортсмена неодноразово визнавали одним із найсильніших атлетів республіки.

Борець дякує долі за те, що свого часу він почав відвідувати тренування з греко-римської боротьби. Сталося це в Парканській середній загальноосвітній школі-інтернаті, а саме в секції з цього виду єдиноборств. Першим його тренером був Віктор Фокін.

Згодом Артем продовжив тренуватися в Бендерській СДЮШОР боротьби імені Г. М. Баданова під керівництвом заслуженого тренера ПМР із греко-римської боротьби Андрія Вяльшина.

Борець пояснив різницю між греко-римською боротьбою та іншими її видами. «У нашому спорті має місце як сильна фізична, так і моральна підготовка. Це не ігровий спорт – ти повинен швидко ухвалити рішення, вміти подумки переграти суперника та звернути його силу проти нього самого. Вся робота відбувається у твоїй голові, на килимі бачимо лише наслідки вирішених розумових завдань».

Артем Деляну стверджує, що взірцем для нього став його старший брат Денис, який є успішним борцем у республіці.

Він пояснив правила, за якими борці греко-римської змагаються: «Поєдинок у греко-римській боротьбі складається з двох періодів по три хвилини, між періодами передбачена перерва тривалістю у півхвилини. Перемога в поєдинку присуджується спортсмену, якому вдалося притиснути суперника лопатками до борцівського килима. Перемога зараховується також, якщо борець виграє два періоди за очками. Якщо рахунок однаковий, то суддя призначає додаткові хвилини для визначення активнішого борця. Бали спортсмени заробляють після успішно проведених прийомів або за порушення правил суперником».

Поки що найбільш успішним у спортивній кар’єрі вихованця Бендерської школи боротьби був 2019 рік. Артем виграв бронзові медалі на чемпіонатах Європи серед атлетів до 20 та до 23 років.

Сам він називає участь у змаганнях міжнародного рівня запорукою зростання майстерності борця. За його словами, підтримка Андрія Вяльшина дуже важлива для нього. «На жаль, на престижних змаганнях його досить часто немає поруч. Напередодні важливого бою, завдяки месенджеру Viber, Андрій Олександрович дає мені необхідні поради відносно поведінки й тактики ведення бою на майбутній поєдинок», – пояснив спортсмен.

Тренування в Артема відбуваються двічі на день. Він пояснив, що в неділю організму необхідно відпочити, цьому сприяє сауна.

З сумом придністровець розповів, що зовсім не має часу на навчання. Велику частину займають тренування, участь у різних зборах та самі змагання.

Андрій Вяльшин пишається успіхами свого вихованця. Він охарактеризував його як дисциплінованого, відповідального, порядного та вихованого спортсмена.

Тренер з Бендер розповів, що для кожного борця, й Артема зокрема, важливо знайти свій стиль боротьби. «Якщо ти вийшов на килим, то повинен розуміти, навіщо ти береш руку, з якою метою активно переслідуєш суперника та йдеш у захват. Спортсмени мають осмислити боротьбу, а ми, тренери, спостерігаємо, допомагаємо та спрямовуємо. Вони не слабші за чемпіонів світу фізично, поки що вони слабші свідомо, тактично, тобто в голові. Тут доводиться розв’язувати навіть питання психології, а ще більше – майстерності. Якщо спортсмен знатиме, що в партері він вистоїть, то виходитиме з упевненістю у своїх силах. Кожен сильний борець асоціюється з якоюсь технічною дією, має свій індивідуальний почерк. Хочеться, щоб наші хлопці мали особливості своєї техніки. Боротьба це не хаотичні рухи, а осмислене активне ведення поєдинку проти суперника. Воно все прийде з часом», – розповів Андрій Вяльшин.

Водночас Артем називає Андрія Олександровича «другим батьком», зокрема той у будь-яку хвилину готовий дати йому життєві поради.

Попереду на придністровця чекає найважливіший старт сезону – чемпіонат світу між дорослих у Сербії.

На сьогодні бендерчанин входить у десятку найсильніших спортсменів світового рейтингу. Це гарантує йому уникнення поєдинків з кращими борцями планети в перших поєдинках, а далі все залежатиме від підготовки, майстерності та удачі Артема Деляну.


Віталій МАЛЬОВНИЧИЙ.

Фото: tiraspol-news.ru