Надія вітчизняної школи боротьби

В Аммані, столиці Йорданії, відбувся юніорський чемпіонат світу з греко-римської боротьби. Дубоссарський борець Ростислав Коваль став бронзовим призером у ваговій категорії до 97 кг.


За словами спортсмена, тренування з одного виду єдиноборств він розпочав з 2013 року в МОЗ ДО «Дитячо-юнацька спортивна школа № 3» (м. Дубоссари). «Перший мій тренер – Сергій Іванов. На початку спортивної кар’єри тренування не приносили значних результатів і досягнень. Багато разів хотів покинути. Вдячний батькам, які завжди були поруч, за моральну підтримку. Через деякий час досяг довгоочікуваного успіху – в 15-річному віці став переможцем чемпіонату Молдавії з греко-римської боротьби для школярів», – розповів Ростислав.

Хлопець розкрив секрет, чому юні спортсмени обирають греко-римську боротьбу: «Вона розвиває силу, витривалість, спритність, швидкість реакції, координацію рухів та почуття рівноваги. Оскільки сутички борців швидкоплинні, то для перемоги в поєдинку необхідні хороші швидкісні та силові якості, витривалість до м’язових навантажень із великим перепадом інтенсивності. В процесі тренувань з’являється вміння концентрувати та правильно розподіляти свою увагу, зберігати ініціативу, точно оцінювати й передбачати ситуацію на килимі, своєчасно приймати правильні рішення, зводячи до мінімуму переваги суперника. Всі ці навички виробляються за допомогою загальнофізичних та спеціальних вправ, акробатики, різних ігор, передбачених на заняттях».

Для дубоссарця поточний рік складається успішно. Спершу він став найсильнішим на чемпіонаті Молдавії, у червні – срібним призером першості Європи.

Ростислав розповів про свій успішний виступ у Йорданії: «На світовому спортивному форумі у моїй ваговій категорії до 97 кг змагалися 25 учасників. Поміж них були найсильніші борці серед юніорів. Досягти результату було не просто: один програш, і замість першого місця – боротьба за третє. Завдяки наполегливим систематичним тренуванням, вдалося досягти такого важливого результату».

«Заняття відбуваються щодня, – поділився значенням якісної підготовки до змагань борець. – Регулярно змінюються бази тренувальних зборів для напрацювання досвіду. Головна мотивація – підтримка сім’ї та віра в те, що результат обов’язково буде. Головне – не зупинятися на досягнутому. Особливо тоді, коли дуже хочеться зупинитися. Це основний сигнал. Важливо детально вивчити майбутнього суперника перед поєдинком».

Радіє успіхам Ростислава і його тренер. Сергій Іванов стверджує, що запорукою успішного борця є фізична та психологічна підготовка. На думку досвідченого наставника, його вихованець тактично грамотно проводить поєдинки, не дозволяючи собі зайвих емоцій, які часто заважають спортсменам. Він підкреслив, що однією з важливих рис у борця є повага до суперника, адже без цього боротьба перестала б бути спортом. Сергій Дмитрович підкреслив, що йому особисто приємно бачити прогрес Ростислава, який, попри молодий вік, уже є досвідченим і титулованим спортсменом.

Відповідаючи на запитання, кого він вважає взірцем спортсмена, Ростислав пояснив, що в кожного з відомих йому досвідчених борців можна взяти щось найкраще. Надихають дубоссарця на майбутні перемоги й біографії легендарних борців минулого. Наприклад, росіянин Олександр Карелін упродовж тринадцяти років не програв жодного поєдинку й був визнаний видатним борцем греко-римського стилю XX століття.

Велика любов до спорту не заважає Ростиславу Ковалю приділяти увагу й освіті. Нині він навчається на 5-му курсі факультету фізичної культури та спорту ПДУ ім. Т. Г. Шевченка.

Борець сподівається на успішне завершення 2023 року. На нього чекають змагання, які є кваліфікацією на літні Олімпійські ігри 2024 року в Парижі.

Впевнений у подальших успіхах свого вихованця і Сергій Іванов. Він стверджує, що працьовитість Ростислава обов’язково стане запорукою його участі та успішного виступу на головному світовому спортивному форумі.


Володимир ДАНИЛОВ.

Фото з особистого архіву Р. Коваля (Ростислав Коваль ліворуч).