Чемпіон міжнародного рівня

У столиці Естонії Таллінні завершився чемпіонат Європи з тхеквондо, в якому молодий спортсмен із Придністров’я Сергій Усков завоював одразу дві бронзові медалі: у ваговій категорії 58 кг та в міжнародному рейтинговому турнірі.


Спорт увійшов у життя Сергія ще змалку. В п’ятирічному віці мати вирішила віддати малого бешкетника в секцію тхеквондо. Вона працювала в тільки-но відремонтованій будівлі, та й розташування приваблювало – поблизу дому. «Спочатку це були для мене заняття лише як загальнозміцнювальні та оздоровчі, особливих надій на великі досягнення я не мав. Та вже через кілька років зрозумів, що тхеквондо – це не просто спорт, а мистецтво самозахисту і самовдосконалення», – розповів Сергій Усков.

Тхеквондо – єдине зі східних бойових єдиноборств, включене в програму Олімпійських ігор. Філософія його полягає в повному самоконтролі, самообороні без застосування зброї, а також вчить витривалості, впевненості та врівноваженості.

Понад 18 років Сергій розвивається в цьому виді спорту і жодного разу про це не пожалкував. Нині він – майстер спорту, переможець багатьох змагань у республіці та за її межами. Юнак пишається тим, що батьки завжди його підтримують на змаганнях. «Найкращі вболівальники – рідні та близькі, на кожному виступі вони з завмиранням серця спостерігають за дійством на арені», – поділився спортсмен.

Цьогорічний турнір у Таллінні зібрав учасників з 45 країн Європи. На шляху до п’єдесталу придністровець провів три бої в олімпійській ваговій категорії – 58 кг.

«Перший бій Сергія був зі шведом. Потім він зійшовся на спортивній арені з грузинським тхеквондистом. Третій поєдинок був проти голландця за вихід у фінал, – розповів подробиці тренер спортсмена Юрій Лєсовий. – Наступного дня відбувся міжнародний рейтинговий турнір, в якому наш спортсмен виборов перемогу в українця і голландця. З півфіналу був знятий через травму. Підсумок: третє місце та бронзова медаль».

Юнак вдячний своєму тренеру за підготовку та виховання як спортсмена й людини. Він зазначив, що Юрій Вікторович не тільки вчить своїх вихованців новим умінням, показує найкращу тактику, але так само загартовує моральних дух, насамперед це важливо під час змагань, адже саме тоді спортсмен відчуває найбільше хвилювання. «Тренер для мене ніби другий тато. Рівень знань, навичок і умінь, авторитет, любов до свого виду спорту і вміння виховати характер, наполегливість у спортсмена є основними його рисами як тренера», – поділився боєць.

Любов до спорту не заважає тхеквондисту приділяти увагу й освіті. Він навчається одразу на двох факультетах Придністровського державного університету ім. Т. Г. Шевченка: фізичної підготовки та філологічного.

Сергій розповів і про те, як проводить своє дозвілля: він з великим задоволенням грає з друзями у футбол.

Насичений графік тренувань та дисципліна – саме ці основні складові є запорукою висококласних результатів. Спортсмен багато часу проводить у спортзалі. У планах цього року ще кілька змагань та участь в Олімпійських іграх 2024 року в Парижі, де Сергій Усков планує завоювати золото.

Оскільки тхеквондо – це сила, витривалість, координація рухів, а також наполегливість у досягненні цілей, сміливість і справедливість, сподіваємося, що саме ці якості допоможуть йому в досягненні мети.


Катерина СИДОРЧУК.

Фото: ИА «Новости Приднестровья»