Торгово-промислова палата продовжує навчати молодь

У Бізнес-школі ТПП відбувся онлайн-семінар «Доступні фінанси для підприємців-початківців: програма «Моя справа», «Пільгове кредитування та грантова підтримка»», в якому взяли участь понад 40 слухачів.


Модератором семінару виступав начальник юридичного управління Сергій Несміянов, спікерами – заступник міністра економічного розвитку ПМР Наталія Ситкіна, заступник директора фонду державного резерву ПМР Маргарита Смирчинська, в. о. директора департаменту корпоративного бізнесу ЗАТ «Ощадбанк» Валерій Бричко, а також комерційний директор ТОВ «Хайтек» Антоніна Пельтек.

Цього року вперше в республіканському бюджеті закладено кошти в сумі понад 1 млн рублів ПМР на пільгове кредитування підприємців-початківців у рамках програми «Моя справа». Програма передбачає субсидування відсотків за кредитом та одноразову фінансову допомогу на погашення частини кредиту підприємцям-початківцям, які хочуть запустити виробництво або планують залучитися до розвитку інфраструктури внутрішнього туризму.

Як повідомила Наталія Ситкіна, кошти видаватимуться на придбання та зведення будівель, споруд, техніки, транспорту, обладнання для розвитку туризму. Для цього банки видаватимуть кредит на строк від 3 до 5 років. Програма передбачає одноразову цільову допомогу з боку держави, яка покриє 30 % суми кредиту. Ця допомога не перевищуватиме 1,5 тис. доларів для індивідуальних підприємців та 3 тис. доларів для юридичних осіб.

Додатково отримання пільгового кредиту підприємцем-початківцем держава оплачуватиме коштом республіканського бюджету 10 % річних від суми непогашеного кредиту. Іншими словами, наприклад, якщо банк встановлює процентну ставку у розмірі 14 % річних, підприємець-початківець буде оплачувати лише 4 %. Розмір пільгового кредиту не може перевищувати 5 тис. доларів для ІП та 10 тис. доларів для юридичних осіб, а власні кошти підприємця мають становити не менше ніж 20 % вартості проекту.

Передбачається, що такою підтримкою зможуть скористатися 24 підприємці-початківці з найбільш перспективними бізнес-проектами.

Наталія Юріївна також зазначила, що проходження курсу «Основи створення власного бізнесу» в Бізнес-школі допомагає підприємцям-початківцям грамотно скласти бізнес-план.

На семінарі обговорювали питання кредитування підприємців-початківців. Пільгові кредити з фонду держрезерву ПМР для них в Ощадбанку надаватимуть можливість розвивати бізнес, розширювати виробництво і пропонувати нові товари та послуги.

Позитивною відмінною рисою пільгових кредитів є те, що не потрібно надавати забезпечення у вигляді застави чи поруки. Це особливо важливо для тих, хто тільки починає свій підприємницький шлях. Трапляється, що часто вони не мають майна для забезпечення гарантій по кредиту. Таким чином, пільгові кредити в Ощадбанку ПМР полегшують умови для одержання позикових коштів та зробити їх доступними для ширшого кола підприємців.

Однак, незважаючи на ці переваги, пільгові кредити мають свої умови та вимоги. Для одержання такого кредиту, підприємець зобов’язаний надати документи, що підтверджують його статус, інформацію про свою діяльність та фінансовий стан підприємства. Банк здійснить оцінку кредитоспроможності позичальника. Всі ці заходи мають забезпечити надійність та збалансованість процесу надання пільгових кредитів.

Комерційний директор ТОВ «Хайтек» Антоніна Пельтек розповіла, що її компанія прагне створення максимально комфортного бізнес-середовища в Придністров’ї, щоб кожен мешканець республіки міг реалізувати свої ідеї та досягати нових висот. З цією метою кілька місяців тому компанія запустила програму «HI-TECH STARTUP». Фірма пропонує свою підтримку для успішного старту і розвитку бізнес-ідеї з нуля і надасть інвестиції, а також тим, хто вже працює, але потребує інвестицій.

Звертаємо увагу наших читачів, що проект «Функціонування Бізнес-школи», у рамках якого відбувся семінар, є частиною держпрограми з підтримки та розвитку підприємництва в Придністров’ї.


Михайло ТРЕМБIТА.

Фото IA «Новости Приднестровья».