Жити в дружбі та злагоді

Уже 14 років поспіль Міжнародний молодіжний табір «Діалог» збирає молодих лідерів з усіх куточків світу в Калузької області, де розташований етнографічний парк-музей «ЕТНОСВIТ».


Протягом багатьох років ця подія є майданчиком, де нове покоління обмінюється досвідом зі старшим і бере участь у міжкультурному діалозі, з надією і прагненням зробити суспільство більш миролюбним.

Географія учасників розширюється з року в рік, охоплює все нові різноманітні куточки планети. Країни Співдружності Незалежних Держав (СНД), такі як Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Придністров’я, Таджикистан та багато інших зарубіжних країн об’єдналися з активною російською молоддю.

Зібране розмаїття культур та світоглядів створило унікальний освітній простір, що сприятиме зміцненню взаєморозуміння та дружби між молодими лідерами. Місія табору «Діалог», безперечно, актуальна в сучасному світі. Це не просто зустріч талановитих і активних людей, а й можливість порушити й обговорити теми міжнаціональної та міжконфесійної злагоди, а також способи покращення мирних відносин між націями.

Одним із тих, хто представляв багатонаціональне Придністров’я на цьому заході, став помічник депутата місцевої Ради с. Тернівка Олександр Толоченко. Він зазначив:

«Другий рік поспіль я беру участь у такій масштабній події. У ході цієї поїздки я та ще вісім представників нашої республіки вперше познайомилися з національними та молодіжними організаціями, відповідальними за проведення цього табору, інтернаціональної події».

Для того, щоб взяти участь у з’їзді, Олександр заповнив необхідну анкету на офіційному сайті, після чого надійшло запрошення. Програма заходів, яку він одержав пізніше, його дуже порадувала. Вона містила як ділові, так і культурні аспекти, де основною метою було навчитися розуміти суть діалогу й успішно взаємодіяти з представниками культур, що відрізняються, – відмінних одна від одної.

Учасники табору розмовляли різними мовами. У налагодженні комунікації їм допомагали перекладачі.

На початку перебування їх учили, як правильно взаємодіяти з аудиторією, проводили майстер-класи, тренінги зі стресостійкості та навичок самопрезентації, а потім вони могли продемонструвати свої знання на практиці.

Важливою складовою з-поміж усіх видів активної комунікації були спільні ігри, створені задля підвищення міжкультурної компетенції. Вони допомагали краще розуміти суть культурного діалогу. Наприклад, придністровців навчили приготуванню російського короваю та розповіли про те, що це надзвичайно важливий звичай, що символізує щастя, кохання, здоров’я та мир.

«Метою табору було об’єднати молодь і навчити її знаходити компроміси в сучасному світі, де існує безліч культурних відмінностей. За три дні ми також створювали проекти, зосереджені на міжкультурній компетенції. Наша команда обрала царину ЗМІ та розробила задум, спрямований на навчання дітей англійською та російською мовами, а також поширення знань про міжнародні особливості», – поділився досвідом Олександр Толоченко.

Упродовж 33 років наше багатонаціональне суспільство успішно живе в атмосфері миру та злагоди. Цей багатий досвід став неймовірно цінним і сформував у жителів Придністров’я особливу культуру, де повага та розуміння різних культурних особливостей стало нормою.

Однак не варто забувати про деякі країни, які не мають такого досвіду та не взаємодіють настільки тісно з іншими культурами. Для них міжнародні ініціативи співпраці є особливою цінністю та унікальною можливістю зрозуміти, що, незважаючи на різноманітність мовних особливостей, ми всі є частиною світової спільноти.

Саме тому головною метою табору «Діалог» є зміцнення міжкультурної комунікації. Завдяки такій практиці, люди знаходять спільні точки, інтереси, навчаються одна в одної, прагнуть взаєморозуміння та миру.


Марія ГОРДIЄНКО.

Фото: five5media.ru