Подарунок для студентів ПДУ

Придністровський держуніверситет відзначив початок нового навчального року відкриттям корпусу «Б», в якому здійснили реновацію: вперше за всю історію будівлі замінили дах, комунікації та обладнання, реконструювали стіни та приміщення.


На офіційній презентації результатів виконаних робіт побували вищі посадові особи республіки: Президент Вадим Красносельський, Голова Верховної Ради Олександр Коршунов, перший заступник Голови Уряду, міністр економічного розвитку Сергій Оболоник, міністр просвіти Світлана Іванишина та інші посадовці.
Почесні гості першими пройшлися оновленими коридорами та кабінетами відремонтованого корпусу. Своєрідну «екскурсію» для них провели ректор ПДУ, професор Владислав Соколов і проректор з інформатизації та інноваційних технологій в освіті Олексій Долгов.

«Ми перепрофілювали деякі приміщення та збільшили аудиторний фонд до 8 кабінетів. Цього року відбулося багато структурних змін, але основні лабораторії залишилися в цьому ж корпусі. Окрім капітального ремонту, повністю замінено меблі та обладнання різного типу», – наголосив Владислав Володимирович.

Гості з інтересом ознайомилися з оновленнями в астрономічній обсерваторії та планетарії, оглянули нові просторі кабінети та IT-центр «Квантум». До речі, його розробка розпочалася ще рік тому і тільки тепер, до початку навчального року, задумане вдалося втілити в життя. Однією з проблем, яку довго не вдавалося подолати, керівництво університету назвало вже давно відомі нам складнощі з перевезенням обладнання через молдавську митницю.

Ректор вишу наголосив на важливості створення першого інноваційного майданчика для всієї республіки. До центру буде відкритий доступ для всіх категорій громадян. Проте загалом ставка робиться на школярів та молодь, адже саме їм належить винаходити та шукати нові цікаві інженерні й технічні рішення.

Уся розмаїта галузь інформаційних технологій компактно вмістилася в одному крилі корпусу «Б»: школа робототехніки, коворкінг (місце з доступом до Інтернету, в якому люди працюють як у команді, так і поодинці), конструкторське бюро з паяльними верстатами та 3D-принтерами, школа програмування.

«Основна ідея створення «Кванту» – забезпечити й надати можливості для виявлення здібностей нашої молоді в цій новітній популярній царині, а також вироблення навичок діяльності в ній. Звичайно, під наглядом та керівництвом досвідченого професорсько-викладацького складу», – наголосив ректор.

Заступник директора з наукової діяльності Фізико-технічного інституту, кандидат технічних наук, доцент ПДУ Юлія Столяренко розповіла, що тут, у новому та зручному просторі з використанням кластерів і модулів будуть навчати web-технологіям, scratch-програмуванню, комп’ютерній графіці та дизайну.

Керівник центру Олександр Воронов показав, як із пластику можна надрукувати герб Придністров’я та бюст російського полководця Олександра Суворова на 3D-принтері, як працюють мініатюрні верстати, як можна зібрати свою схему і перевірити її функціонування в експлуатації, та ще багато іншого.

Останні кілька років республіка стурбована питаннями безпеки навчальних просторів. З огля-
ду на ті хвилюючі новини, коли одна за одною надходили погрози різного характеру до шкіл та університетів, вирішили вдосконалити й повністю переглянути організацію служби охорони. Відтепер усі відремонтовані корпуси обладнані сучасною системою відеоспостереження та покращеною пожежною сигналізацією.

Вадим Красносельський наголосив на важливості залучення до центру саме школярів, зокрема у світлі перетворення їхнього робочого тижня на 5-денний та створення факультативів по суботах. Можливості університету безперечно зможуть зацікавити учнів і цілком реально ознайомлять їх зі світом математики, фізики та комп’ютерів.

Олексій Долгов зазначив, що завдяки таким гурткам у Придністров’ї можливе створення
безперервного ланцюжка навчання. Починатиметься він із початкової або середньої школи
й плавно перетікатиме у старшу та наступну вищу освіту.

На сьогодні є впевненість, що IT-центр «Квантум» надасть можливість усім, хто прагне успішної кар’єри у світі сучасних технологій.


Лара КОШЕЛЄВА.

Фото М. Сови.