З днем народження,Республiко!

Придністров’ї 2 вересня урочисто відзначили чергову річницю заснування республіки. В усіх містах і селах відбулися урочистості, святково-розважальні та спортивні події, народні гуляння.


Президент Вадим Красносельський в інтерв’ю представникам ЗМІ розповів про важливість святкової дати для придністровців:

«З моменту утворення державності 2 вересня 1990 року і до нині ми говоримо лише про мир. Не тільки говоримо, а робимо все заради нього. Усе свідчить про бажання жити на придністровській землі, говорити про те, що створена спільність народу придністровського. Він був і раніше, але, напевно, багатократно зміцнився за ці 33 роки, успішно пройшов становлення, відбувся зрештою. Багатонаціональний народ, що складається з 72 народностей, етносів, національностей розвиває, покращує республіку, зміцнює її та вдосконалює. Люди хочуть жити, просто по-людськи жити. Це нормальне бажання будь-якої нормальної людини. Не воювати, а жити, розвиватися. тому ми лікуємо, навчаємо, будуємо, йдемо вперед. Так буде й надалі».

Основні урочистості відбулися на Меморіалі Слави в центрі столиці ПМР ТИРАСПОЛІ. Президент ПМР Вадим Красносельський, Голова Уряду Олександр Розенберг, Голова Верховної Ради Олександр Коршунов, перший Президент Ігор Смирнов, представники міністерств і відомств, жителі та гості республіки хвилиною мовчання вшанували пам’ять полеглих і поклали квіти на могильні плити та біля постаментів Меморіального комплексу.

На площі Суворова пролунав гімн ПМР у виконанні оркестру Головного штабу Міністерства оборони, й над столицею замайоріли державні прапори. Такий церемоніал є обов’язковою складовою найважливіших державних заходів. На головній площі столиці відбувся й святковий плацконцерт, присвячений Дню Республіки. Традиційний для таких виступів тандем оркестру Головного штабу Збройних сил та Роти почесної варти прикрасили юні артисти студії танцю «Надія». Військовослужбовці Роти почесної варти вправно продемонстрували глядачам спеціальні стройові прийоми та складні елементи зі зброєю.

Неодмінним учасником святкових заходів у республіці є захисники ПМР, зокрема представники громадської організації «Союз бійців народного ополчення» на чолі з керівником Юрієм Мацеборою. За його словами, за 33 роки республіка відбулася як держава і зміцнилася, за цей час виросли покоління молодих громадян, які вважають себе придністровцями.

У Катерининському парку розгорнулися національні подвір’я. Українське організували співробітники МУ «Тираспольський Будинок народних традицій та ремесел». Наталія Гольцова розповіла, як вони пригощають гостей свята:

«Ми зустрічаємо їх у національних костюмах, розповідаємо про звичаї й традиції гостинного українського народу. Наприклад, усі знають, що дівчата заквітчуються гарними віночками, а для чого сплітаємо вінок, чому в ньому саме дванадцять квіток і різнокольорових стрічок? Національний костюм і вишивка – теж розкажуть про духовні скарби. Звичайно, запрошуємо за стіл і пригощаємо національними стравами. Обов’язково: салом, горілкою, смаженим м’ясом, пиріжками, варениками з картоплею, свіжими овочами та різними солодощами».

Українські пісні створювали святковий настрій.

Свято відзначали в усіх куточках ПМР. У БЕНДЕРАХ біля стели «Місто воїнської слави» відбувся мітинг. Глава держадміністрації Роман Іванченко зазначив, що місто робить свій вагомий внесок у розвиток Придністров’я, і в цьому є заслуга кожного бендерчанина.

«Всупереч труднощам різного характеру, республіка живе та розвивається. Ми будуємо та ремонтуємо об’єкти інфраструктури: охорони здоров’я, освіти, культури, фізичної культури та спорту, житлового фонду; прокладаємо мережі комунікацій, оновлюємо дорожнє полотно, озеленюємо вулиці, освоюємо нові технології, виховуємо, навчаємо та ростимо дітей – майбутнє покоління. І все це відбувається завдяки нашій спільній творчій праці та беззавітній любові й відданості рідній землі», – сказав міський голова.

Святкові гуляння в місті відбулися на площі Визволення та біля Палацу культури ім. П. Ткаченка.

Жителів ДУБОССАР зі святом привітав глава держадміністрації міста і району Руслан Чабан. Трудові колективи пройшли площею Перемоги у святковій колоні, яку очолили представники патріотичних громадських організацій, що захищали республіку в 90-ті роки та брали активну участь у її становленні.

У РИБНИЦІ урочисті заходи до Дня Республіки відкрила церемонія підняття державного прапора. На центральній площі розгорнулися колоритні багатонаціональні подвір’я. Увечері відбувся святковий концерт.

У КАМ’ЯНЦІ святкування розпочалося з покладання квітів до Меморіального комплексу на міському цвинтарі та до могил кам’янчан, які загинули під час захисту Придністров’я. Після цього на центральній площі відбулося урочисте підняття державного прапора, а молодь провела акцію «Я – придністровець». Потім святковою колоною представники воєнізованих структур, трудових колективів організацій, підприємств та установ міста пройшли до міського парку та поклали квіти до Меморіалу Слави.

У СЛОБОДЗЕЇ керівники міста і району, працівники місцевих організацій та установ, представники громадських організацій поклали квіти до пам’ятників загиблим захисникам батьківщини на меморіалах Слави в російській та молдавській частинах міста. Біля Покровської каплиці відслужили подячний молебень.

Урочистий мітинг, присвячений річниці незалежності ПМР пройшов у ГРИГОРІОПОЛІ на меморіальному комплексі «Скорботна Мати». Державними нагородами відзначили членів громадських організацій, які стояли біля витоків республіки. Після урочистостей жителі насолоджувалися виступом творчих колективів, стали учасниками та вболівальниками спортивних змагань, милувалися оригінальними виробами виставки-ярмарку, яскравими квітковими композиціями.

Минуло 33 роки, й придністровці ще більше впевнилися в правоті й справедливості зробленого тоді вибору. Цитуючи слова Президента, ми, дійсно, «…обрали шлях мирного розвитку, шлях забезпечення самодостатності, а нині відстоюємо демократичні цінності, будуючи суверенну, незалежну і правову державу».

Тільки всі разом, підтримуючи одне одного, ми зможемо зробити наше життя і нашу республіку кращими! Разом ми зможемо подолати всі виклики, побороти всі труднощі, забезпечити процвітання ПМР.


Володимир ДАНИЛОВ.

Фото автора.