Уряд – про головне

Учасники чергового засідання вищого виконавчого органу влади розглянули низку насущних питань.


Одне з них стосувалося більш економного та раціонального використання енергоресурсів бюджетними організаціями в наступному 2024 році.

Як показав досвід минулого опалювального сезону, коли республіка зіткнулася з енергетичною кризою, бюджетні організації спожили менший обсяг комунальних послуг, не порушуючи звичний ритм роботи.

Олександр Розенберг нагадав, що ліміти споживання енергоресурсів мають розраховуватися, виходячи з функцій, які виконує муніципальна чи державна структура, тоді як нині вони орієнтовані на фактичне споживання.

Перший заступник Голови Уряду – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник представив учасникам засідання підготовлений його відомством документ, в якому планові обсяги споживання енергоресурсів та комунальних послуг запропоновані на рівні фактичного споживання у 2022 році з урахуванням зменшення обсягів на 5 %.

«Норми, звичайно, дещо жорсткіші, але й обставини функціонування споживачів у 2024 році, та й у 2023-му, все ще залишаються складними. Ми відчуваємо дефіцит ресурсів. Навряд чи ця ситуація матиме позитивну динаміку найближчим часом, – зазначив Сергій Оболоник. – Ця норма має дві мети: скорочення бюджетних видатків і раціональне ставлення до ресурсів».

Керівництво планує послідовно і систематично проводити розрахунки, а ліміти доводитимуть у достатньому обсязі для здійснення того чи іншого виду діяльності.

«У цих умовах, в яких ми нині перебуваємо, у нас варіантів немає, окрім як раціонально та ефективно використовувати те, що є, щоб не витрачатися на самозабезпечення в рамках бюджетної галузі, а залишити більше ресурсів на виробництво, щоб підприємства могли функціонувати та заробляти гроші, сплачувати податки. У зв’язку з цим ми й надалі будемо раціонально та ефективно використовувати енергоресурси в бюджетній галузі. До цього потрібно бути готовими», – наголосив Голова Уряду.

Він націлив керівників бюджетних установ не чекати на розпорядження та офіційні документи, а самостійно вживати заходів щодо підвищення ефективності використання енергоресурсів напередодні опалювального сезону, а також розумно зменшувати обсяги їх споживання.

У рамках засідання члени Уряду затвердили також рівний підхід в організації харчування учнів
навчальних закладів. Під час складання меню тепер не враховуватиметься наявність пільг на харчування. Для всіх учнів, які харчуються у школах, розроблятиметься однаковий раціон.

На практиці набір страв для платної та безкоштовної категорії відрізняється, а це, у свою чергу, призводить до формування соціальної напруженості серед школярів.

Як зазначила міністр просвіти Світлана Іванишина, під час калькуляції меню для учнів повинні враховуватися різні критерії санітарних норм і правил в організації харчування: вік, стан здоров’я, кратність їди, особливості організації освіти та інші. На це ніяк не повинна впливати наявність чи відсутність пільг у школярів.

З огляду на це й були розроблені відповідні зміни до Постанови Уряду «Про організацію харчування у системі освіти ПМР». Різне меню допустиме лише для учнів різного віку, залежно від стану здоров’я, кратності харчування, і навіть особливостей типу та режиму роботи освітнього закладу.

Олександр Розенберг доручив профільному відомству доопрацювати деякі зауваження та внести коригування до нормативно-правового акта.
Розглядалися питання податкового врегулювання, продовження розробки Порталу державних послуг та низка інших.


Уляна БОНДАРЧУК.