ПІДСУМКОВИЙ ДІАЛОГ Президента з ЗМІ

У переддень чергової річниці утворення Придністровської Молдавської Республіки відбулася традиційна і значуща для всіх подія – прес-конференція Президента Вадима Красносельського за підсумками року.


Відповідаючи на запитання журналістів, Президент розповів про те, що вже зроблено в Придністров’ї згідно зі Стратегією розвитку на 2019 – 2026 роки й про наміри на майбутнє. Він охоче говорив і про економічні та соціальні ініціативи, плани та результати виконаної роботи.

ПРО ЗОВНІШНЮ ПОЛІТИКУ Й ПОБОЮВАННЯ ГРОМАДЯН
Сусідня держава продовжує озброюватися. До Молдови надходить зброя. Всім відомо, що це допомога НАТО та інших західних держав. До того ж з боку політиків Молдови чути багато заяв про Придністров’я. Зокрема:
«Все одно вони приєднаються, тому що ми йдемо в Європу, їх це зацікавить».
Тож навіщо Республіці Молдова стільки зброї?
Вадим Миколайович пояснив це причинно-наслідковими зв’язками, які мають своє історичне коріння. В Україні ведуться бойові дії, які підтримують європейські держави.

«На сьогодні це накладає свій відбиток. І ми приймаємо рішення з урахуванням заяв тих чи інших політиків… За будь-якого розвитку ситуації світ буде іншим. У цьому навіть не сумнівайтеся. Багато людей на це орієнтуються, орієнтуються і наші сусіди, які заявляють, що питання про мирне врегулювання придністровського конфлікту буде вирішене після закінчення бойових дій між Україною і Росією. Вони самі хочуть розібратися в цій ситуації», – пояснив Президент.

Він іще раз оголосив головне завдання для нашої держави в цій складній ситуації: зберегти мир на придністровській землі, зберегти людей, робочі місця, виконувати всі наші соціальні зобов’язання, розвивати нашу економіку, платити зарплати, жити та розвиватися далі.
Стосовно до зовнішньої політики, Президент зупинився на переговорному процесі, який фактично зупинений.

«Формат «5+2» не збирається, я так припускаю, і не збереться в найближчій перспективі. Водночас усі його учасники, крім Придністров’я, згодні з тим формулюванням, що поки тривають бойові дії між Україною і Росією, він і не збереться… Коли йдеться про політичне врегулювання або про інтеграцію, про якийсь особливий статус, не Президента треба переконувати, народ у цьому треба переконати. От якщо народ захоче жити з вами – не питання. Проведемо референдум, нехай народ висловиться. Я не прийматиму рішення поза волею придністровського народу», – додав Глава держави.

Президент заявив журналістам, що влада РМ утискає наших економічних суб’єктів, обмежує банківські розрахунки. Обмежується постачання в нашу республіку медикаментів, медичної техніки. В аеропорту Кишинева над нашими громадянами, які служать у тих чи інших відомствах, теж знущаються.

«Вони гадають, що через це придністровці відразу полюблять молдавських політиків, пишатимуться ними. Ні», – зазначив Президент. – І все це всупереч нормальним людським стосункам. Перш ніж чогось бажати, треба для цього щось зробити корисне. Не перешкоджати, не знущатися, а жити разом. Ми сусіди й тому треба жити по-сусідськи».

Стосовно до озброєння НАТО Президент пояснив, що цей процес розпочався не тепер, а ще за президентства Ігоря Додона. У Кишиневі були відкриті штаб-квартири цієї організації, проводилися спільні молдовсько-румунські й молдовсько-натовські воєнні навчання. Тому і тепер продовжується постачання озброєння.

«Звичайно, це нас не радує. Я завжди говорив про те, що будь-яке озброєння – це не шлях до миру, це шлях до війни. Шлях до миру – це роззброєння сторін, а навпаки ж –це шлях до війни… Звичайно, ми повинні думати про свою безпеку, хвилюватися за неї… Але я все-таки бачу прагнення керівництва Молдови – й президента, і прем’єр-міністра – зберегти мир у регіоні».

ЩО МАЄ СТАТИСЯ,
ЩОБ ПЕРЕГОВОРИ ПОНОВИЛИСЯ?
«По-перше, має бути воля учасників формату «5+2». Є основні учасники, є спостерігачі, є посередники. Це в рамках їх компетенції… Однак, тут є нюанси, за допомогою яких можна зрозуміти, чому деякі учасники цього формату не хочуть його продовження. Ми там – політичний суб’єкт. І нас там називають Придністров’я, не регіон з маленької літери, а саме Придністров’я, з нашим політичним голосом. Якщо формат буде ліквідований, нас просто позбавлять політичного голосу», – пояснив Вадим Миколайович.

ЖОВТИЙ КОД ТЕРОРИСТИЧНОЇ НЕБЕЗПЕКИ
За словами Президента, жовтий код буде продовжений. Для цього є фактор зовнішній і фактор внутрішній. Зовнішній – це бойові дії на території України, а внутрішній – це небезпека здійснення тих чи інших терористичних атак і актів.

«Органи безпеки працюють. Мені щодня доповідають про те, що в полі зору є особи, готові вчинити зло. Тому, звичайно, поки є небезпека, цей код буде збережений. Інших варіантів поки немає», – зазначив Президент.

ТРАНЗИТ РОСІЙСЬКОГО ГАЗУ ЧЕРЕЗ ТЕРИТОРІЮ УКРАЇНИ
За словами Президента, нині ведуться переговори про продовження контракту на постачання електричної енергії до кінця року і, можливо, на якийсь період наступного року. Дністровська ДРЕС стабільно виробляє якісну електроенергію, і Молдова, звичайно, зацікавлена в ній за різними аспектами.

«Це взаємовигідний контракт і для Росії, і для Молдови, і для Придністров’я. Тому сподіваюся на позитивне рішення», – зазначив Глава держави.

Є мільйони факторів, за якими можна припустити припинення подачі газу через територію України, зокрема й бойові дії.

«Ми маємо інший маршрут постачання газу до Придністров’я. Він уже працює, він перевірений, обсягу та діаметра труби цілком вистачає. Придністров’я може одержувати газ, минаючи Україну. Чи збережуться умови, яка цінова політика буде, який контракт буде між «Молдовагаз» і «Газпром» – це вже інше питання. Ми сподіваємося на краще. Газ потрібен усім, і Молдові теж», – пояснив Президент..

ЗАКОН ПРО СЕПАРАТИЗМ У МОЛДОВІ
Президент ПМР назвав його недалекоглядним, який, крім ескалації конфлікту, нічого не зможе «згенерувати». За його словами, закон, напевно, навіть і не юристом складений, «…юрист так написати не міг». Нагадаємо, що найбільша стаття в законі включає п’ять частин, і вона досить конкретна. Наприклад, санкція від 2 до 6 років в’язниці за «…діяння, вчинені з метою відділення частини території Молдови». Далі йдеться про «…підбурювання до сепаратизму» (до 3 років в’язниці або штраф, що становить від 1 850 до 4 000 доларів). Третя і четверта частини передбачають санкції за акти сепаратизму, вчинені посадовими особами (від 3 до 7 років, а також від 7 до 12 років). Нарешті, п’ята частина – це фінансування сепаратизму (від 5 до 10 років в’язниці). У лютому цього року закон був затверджений президентом Молдови. Небезпека для наших громадян є. Про те, чи будуть відповідні заходи в разі затримання хоча б одного придністровця, Глава держави запевнив журналістів:

«Відповідні заходи, звичайно, будуть. У разі затримання хоч одного громадянина ПМР, незалежно від його посадового статусу. Ми будемо захищати своїх громадян. У цьому навіть не сумнівайтеся».

ФОНД КАПІТАЛЬНИХ ВКЛАДЕНЬ
Журналістів цікавило питання подальшого функціонування Фонду капітальних вкладень, адже економічне і політичне становище навколо нас досить складне.
Вадим Красносельський пояснив, що й надалі будемо працювати так само, як і сьогодні:

«Мені важко уявити республіку без роботи цього Фонду, без його результатів на сьогодні. Ми побудували, відремонтували близько 600 об’єктів за весь час його дії. Це понад 70 шкіл, більш ніж 60 дитячих садків, це десятки об’єктів культури, громадських місць, спортивних майданчиків, стадіонів, будинків культури, об’єктів медицини тощо».

Президент прокоментував проведене соціологами опитування людей. Виявилося, що всі вони хочуть бачити в нашій країні розвиток: будівництво, повсюдне упорядкування тощо. Керівництво Придністров’я націлене саме на це, але треба розуміти, що все залежатиме від ситуації. Водночас усі об’єкти, які будуються нині, повинні бути закінчені. В галузі охорони здоров’я необхідно теж завершити ремонтні роботи. Це стосується і ПДУ, в якому корпус «А» відремонтували, корпус «Б» практично готовий до експлуатації, планується відкриття центру «Квантум» як нового кроку до інтелектуального розвитку наших студентів, викладачів, а також школярів 10-х та 11-х класів.

У ПДУ ще багато невиконаних робіт: корпус «В», економічний та інженерно-технічний факультети, корпус «Г», студмістечко. Ліцеї й технікуми теж потребують ремонту.

«Ми повинні працювати та йти вперед. Звичайно, я гарячий прихильник збереження Фонду капітальних вкладень, але, природно, дружу зі здоровим глуздом і розумію, що все повинно бути в межах розумного і можливого», – сказав Глава держави.

НОВА ПОДАТКОВА СИСТЕМА ДЛЯ ПІДПРИЄМЦІВ
На прес-конференції пролунало запитання на тему теж досить чутливу для економіки республіки. Представників придністровських ЗМІ цікавило питання ефективності введення в практику нової податкової системи.

«Ми в плюсі, – сказав Президент. – За минулий період цього року маємо близько 30 млн рублів прибутку до бюджету. На сьогодні в республіці зареєстровано 23 000 підприємців, які працюють за спрощеною системою і за патентом – приблизно на 1,5 тисячі більше, ніж минулого року. Під час виконання нового закону були певні рекомендації з боку підприємницької спільноти, й ми оперативно реагували на них законодавчо. Верховна Рада уточнювала цей закон і коригувала його, щоб він був зручним у застосуванні».

ЩЕ ОДНА ПРИДНІСТРОВСЬКА МРІЯ
Представників ЗМІ цікавило питання, коли ж, нарешті, мрія про гідну медицину здійсниться: коли й пацієнти будуть задоволені, й лікарі теж відчують себе по-справжньому необхідними й матимуть за свою роботу гідну зарплату.
Вадим Красносельський зауважив журналістам, що медицину ЗМІ критикують скрізь, навіть у найбільш розвинутих країнах. При-
дністров’я теж не є винятком. Медицина в республіці поглинає приблизно 5 % ВВП.

«Це великий обсяг з точки зору вкладень. І це без ФКП, це бюджетні кошти на розвиток медицини. Є нарікання. Не вистачає лікарів, особливо педіатрів. Усе це ми прекрасно знаємо, працюємо в цьому напрямку… Нещодавно випустили ординаторів, які будуть закріплюватися на робочих місцях», – розповів Президент.

Він детально зупинився на тих напрямках, які необхідно реалізувати в медичній галузі, щоб було зручно працювати лікарям, приймаючи хворих людей. Це стосується і медсестер, і санітарок. Важливим напрямком є належне наповнення медичних закладів необхідною технікою, обладнанням, інструментарієм. Не забуває керівництво республіки й про харчування хворих у стаціонарах. Нині скарг щодо цього вже немає. Останнім часом харчування поліпшили. Піклується держава й про підготовку, перепідготовку лікарів та їхню заробітну плату.

«Що стосується ремонту і будівництва об’єктів охорони здоров’я, на сьогодні коштом ФКП ми відремонтували, а десь і побудували 72 об’єкти в сільській і міській місцевостях. Це немало, запевняю вас, але ще є куди рухатися. І ми працюємо, звичайно ж згідно зі Стратегією розвитку нашої держави.
Вона розрахована до кінця 2026 року. За цей період часу (за умови діяльності ФКВ навіть в усіченому режимі) ми повинні відремонтувати об’єкти охорони здоров’я в максимумі своєму, довести їх до належного стану. Має бути зручно не тільки пацієнту, зручно має бути медперсоналу працювати в тих чи інших умовах», – пояснив Президент і повідомив про бюджетні державні цільові програми.

Їх шість: онкопрограма, ВІЛ/СНІД, серцево-судинні захворювання, гепатити B і С, боротьби з туберкульозом. Згідно з ними, хвора людина може дістати допомогу з бюджетних коштів.
На підсумковій прес-конференції Президента ПМР ЗМІ торкнулися й таких важливих для придністровців питань, як екстрена медична допомога, лікування за межами нашої держави, консульське обслуговування громадян, закриття мережі магазинів «П’ять карманів», нейтральні автомобільні номери, розвиток масового спорту.
На завершення прес-конференції Президент звернувся до журналістів:

«Обговорили, напевно, частину проблем, багато що навіть не потрапило в ракурс сьогоднішньої нашої уваги, тому що тем реально багато. Їх треба обговорювати. Я ж хочу сказати про головну подію – 33-тю річницю утворення нашої держави, нашого Придністров’я. 33 роки достатньо для того, щоб озирнутися і зрозуміти історичне підґрунтя всіх цих подій, а також історичну необхідність створення Придністровської Молдавської Республіки. Це не була чиясь примха – бажання бути самостійними. У нас не було бажання бути просто самостійними від усіх. Ні…
Ми хотіли жити у великій радянській родині. Нас це об’єднувало…, але Радянський Союз був розвалений… У цих умовах і було засноване Придністров’я. У найскладніших умовах. І заради однієї мети – зберегти придністровський народ, мову, культуру, звичаї, свободу, життя і здоров’я людей. Нам цього ніхто не пропонував. У нас намагалися це все забрати.
Ось головна причина створення Придністров’я – збереження людей.
Придністровський народ багато в чому унікальний. Ми показуємо приклад співіснування людей різних національностей, різних віросповідань. Ми не ділимо людей за кольором шкіри. У нас немає расизму, націоналізму, фашизму. У нас усі рівні.
Ми не ділимо людей за мовою. Є мова, яка нас усіх об’єднує – російська. Є й українська, і молдавська мови, є й інші. Будь ласка, розвивайтеся, хто як може, тому що ми –придністровський народ.
Головне наше досягнення – відсутність націоналізму та іншої фобії на адресу ближнього свого. Ми показуємо приклад багатьом, і показали, як у таких складних умовах можна жити та розвиватися.
Я дякую всьому придністровському народу за те, що він створив цю державу та є носієм її суверенітету, живе, працює, лікує, охороняє і розвивається».


Олена ДВОРСЬКА.

Фото: ru.diez.md