Вересень червоне літо проводжає і золоту осінь зустрічає

У вересні садівники та городники підбивають підсумки своєї нелегкої, але важливої й благородної праці. У цей час триває збирання врожаю пізніх сортів овочів, фруктів та ягід.


У другій половині місяця потрібно взятися за посадку озимого часнику, щоб до настання заморозків він зміг добре вкоренитися. Ще є час, щоб посадити в теплицях редис, руколу та салат. До третьої декади вересня необхідно посадити багаторічні сорти цибулі. Не забувайте поливати та мульчувати грядки. Займіться також переробкою врожаю помідорів, перців та огірків.

16 ВЕРЕСНЯ – день, сприятливий для роботи в саду та городі. На ділянці можна зайнятися розпушуванням та прополюванням, вносити мінеральну підгодівлю та проріджувати сходи. Рослини в цей день треба добре поливати. У квітнику саджайте, пересаджуйте, сійте квіткові культури, газонні та лікарські рослини. Збирайте коренеплоди на зберігання, а також заготовляйте квітки лікарських рослин. Цього дня не рекомендується окуліровка.

17 ВЕРЕСНЯ буде сприятливим для активної роботи в саду та городі. Можна збирати урожай плодів, особливо тих, що ростуть над землею. Також можна вносити підгодовування, прищеплювати та пересаджувати рослини. Поливати цього дня потрібно дуже рясно, але не рекомендується обрізати рослини.

18 вересня можна збирати культури, в яких придатна для харчування надземна частина, а ще цього дня треба поливати, прищеплювати та підгодовувати під корінь, тому що коренева система рослин у цей час добре вбирає та утримує вологу. Займіться також пасинкуванням, прищипкою та обрізанням рослин. Можете висаджувати розсаду, оскільки вона краще прийматиметься. У саду не рекомендується пересаджувати та обрізати плодові рослини та чагарники.

19 ВЕРЕСНЯ – день сприятливий для роботи в саду та городі. Можна збирати врожай культур, у яких придатна для харчування надземна частина, обробляти землю та розпушувати її. Поливати треба рясно, провести прикореневе підживлення мінеральними добривами. В саду цього дня не рекомендується займатися обрізуванням та пікіровкою плодових дерев.

20 ВЕРЕСНЯ буде сприятливим для садово-городніх робіт. Можна збирати врожай, оскільки плоди цього дня будуть багаті на вітаміни та мікроелементи, викопувати коренеплоди, бо вони відрізнятимуться цілющими властивостями. Крім того, можна садити, обробляти землю, розпушувати її, садити та пересаджувати рослини. Поливайте рясно та займіться прикореневим підживленням мінеральними добривами, щепленням, живцюванням і пасинкуванням. У цей день не рекомендується пікірування та обрізання плодових дерев.

21 ВЕРЕСНЯ вважається сприятливим для садівників та городників. Можна збирати лікарські рослини та квіткові культури, а також коренеплоди. Рекомендується садити, пересаджувати та вносити добрива, а також частіше поливати рослини. Збирайте насіння та обробляйте землю, однак не обрізайте та не пікіруйте рослини, можна також прибирати бадилля та листя в саду.

22 ВЕРЕСНЯ – день, несприятливий для садово-городніх робіт. У саду можна поприбирати бадилля та листя, однак якихось активних дій на ділянці краще не робити. Рекомендується також поливати рослини. У цей день краще не саджати та не робити жодних маніпуляцій (як то пересадка, укорінення, живцювання) з плодовими, овочевими, баштанними культурами, а також ягідними чагарниками.

23 ВЕРЕСНЯ видасться сприятливим для будь-яких робіт у саду та городі: збирайте насіння та плоди, а також поливайте та підживлюйте мінеральними добривами. Можна обробляти та розпушувати землю, а також вносити підживлення та щеплювати рослини. Рекомендується також займатися посадкою та посівом рослин, у яких їстівною є підземна частина. У цей день не обрізайте плодові дерева, бо це може призвести до їхньої загибелі.


Христина ЖУРАВЕЛЬ.

Фото: pexels.com