Курити – здоров’ю шкодити

Курево, кажуть, така справа, що, пристрастившись до нього, відвикнути вже неможливо. Торговельна мережа пропонує широченний вибір: сигарети звичайні та електронні, сигари будь-якого ґатунку, кальян і спайси тощо.


Що ж із них смачніше, привабливіше, що швидше наблизить до проблем зі здоров’ям? Поміркуємо на цю тему.
Серед основних різновидів отрути димом можна назвати кілька категорій: сигарети міцні, або папіроски – відрізняються тим, що в їхньому складі містяться різні речовини, хімічні сполуки, смоли та інші складники у великій кількості. Існують також легкі та середньої міцності.
Однак, вживаєте ви звичайні сигарети, легкі, навіть суперлегкі, електронні чи кальян, ви маєте усвідомити, що нешкідливого тютюнопаління не буває, як, власне, і нешкідливих сигарет.

Якщо пригадати історію, то серйозні наукові дослідження, присвячені проблемам куріння, почали з’являтися лише в 1960-х роках. Тільки тоді була розпочата повсюдна боротьба з курінням, яка, загалом, продовжується й досі.

Про заборону куріння в громадських місцях знають і в Придністров’ї. Григорій Дяченко – депутат ВР ПМР, заступник голови Комітету з законодавства, правоохоронних органів, оборони, безпеки, миротворчої діяльності, захисту прав та свобод громадян, розповів: «Ми прийняли закон про заборону куріння в громадських місцях та дозвіл у спеціально відведених для цього місцях. Однак треба, щоб і самі громадяни, побачивши порушення з боку несвідомих курців, реагували відповідно. Ми самі формуємо ту обстановку, в якій живемо. Вважаю, що взявшись разом за цю справу, ми зможемо досягти певною мірою позитивного результату».

В умовах заборони, компаніям із виробництва тютюнових виробів доводиться шукати нові шляхи збуту своєї продукції. Одним із таких варіантів є так звані «безпечні» сигарети, вони ж називаються легкими, а також ультра-легкими.

Однак, на думку наркологів, вживання подібної тютюнової продукції, як мінімум, так само небезпечне, а за деякими даними, ще небезпечніше, ніж «традиційні» цигарки.
До того ж, багато курців, вживаючи «безпечні» сигарети, не отримують необхідну їхньому організму дозу нікотину, простіше кажучи, просто «не накурюються», внаслідок чого їм доводиться викурювати набагато більше «легких» сигарет. А це ніяк не сприяє зменшенню шкідливих речовин в організмі.

Таким чином, «безпечні» та «легкі» сигарети в жодному разі не зменшують шкоди від куріння.
Завідувач Тираспольського наркологічного диспансеру Андрій Ротар вважає, що, практично, всі продукти горіння, потрапляючи в організм людини, завдають йому шкоди: «Виникає так званий кисневий голод, тому що чадний газ потрапляє через легені в кров швидше, ніж кисень. Курці зі стажем набувають собі «кашель курця», тому що організм намагається позбутися токсинів, що вдихаються під час куріння. Дихальні шляхи звужуються, утруднюючи процес дихання на вдиху та видиху. Ви будете важко дихати, часто відчуватимете брак повітря.

Якщо ж людина захоче кинути палити, то вже через три тижні після припинення куріння в роботі серцево-судинної системи спостерігатиметься позитивний ефект. Відмова від куріння покращує роботу серця та знижує ймовірність розвитку всіх без винятку захворювань серцево-судинної системи утричі».

Чим іще небезпечна ця шкідлива звичка? Вона призводить до утворення сірого або чорного осаду на зубах, знебарвлення та пожовтіння зубів, а також до руйнування емалі. Паління впливає як на зуби, так і на ясна. Для людей, які звикли до нікотину, характерні гострі та хронічні захворювання пародонту. Крім того, їхні ясна схильні до запалення та кровотечі. Вірогідне також виникнення раку ротової порожнини, ерозії слизових, потемніння та грибкові ураження язика. Регулярний вплив і руйнівна дія нікотину знижують спротив організму, він стає більш уразливим.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, нині від захворювань, пов’язаних із курінням тютюну, кожні 6 секунд помирає одна людина. Якщо негативна тенденція споживання тютюну зростатиме, до 2030 року куріння стане одним із найголовніших чинників передчасної смертності у світі.

Післяслово: ця інформація не покликана налякати наших читачів, які звикли до вживання тютюну в усіх його різновидах. Їх нічим не налякати, навіть грізними написами на коробках з сигаретами. Однак подумати, чи варто псувати собі життя такою пристрастю, не завадить. Ми живемо один раз, а навколо стільки всього прекрасного: туристичні подорожі рідним краєм, заняття спортом (тим більше, що тепер у кожному населеному пункті збудовані сучасні спортивні майданчики), плавання, прогулянки на природі, відвідання кіно, читання книжок… Багато цікавого, на що можна витратити такі дорогоцінні миттєвості нашого, такого коротенького життя.


Юлія ПОНОМАРЕНКО.
Фото: gurkb.ru