День народження зубної феї

Другий рік поспіль сотні дітлахів столиці поспішають на особливий театралізований захід «День народження зубної феї Амелі» в Катерининському парку. Організатором незвичайної події виступає ДУП «Республіканська стоматологія» за сприяння партії «Оновлення».


Сліпуча чарівна посмішка, а відтак і здорові красиві зуби – невіддільна частина здоров’я, як дорослого, так і дитини. Це не тільки естетика, ефектний зовнішній вигляд, симпатії оточення. В першу чергу, це правильне пережовування їжі, краще її перетравлення і засвоєння, забезпечення організму необхідними поживними речовинами, а також зменшення ймовірності захворювань шлунково-кишкового тракту (гастрити, холецистити, проблеми зайвої ваги, захворювання печінки та підшлункової залози).

Дітей можна віднести до особливої групи пацієнтів. У стоматології вони завжди перебувають у групі ризику, адже дитячий організм тільки вчиться працювати. Всі захисні механізми ще недосконалі, й імунна система досить бурхливо реагує на агресивні дії ззовні. Тому обов’язково потрібно відвідати стоматолога мінімум раз на півроку. Візит дитини до лікаря – це завжди стрес, тому краще, якщо знайомство з ним починається просто з профілактичних оглядів, коли малюку виповнюється один рік. Згодом він сприйматиме атмосферу стоматологічного кабінету більш адекватно і спокійно ставитиметься до лікування, якщо воно знадобиться.

«Масовий культурно-просвітницький захід «День народження зубної феї Амелі» не має аналогів у Придністров’ї. Головна мета цього свята – привчати дітей правильно доглядати за зубами, формувати звички, які допоможуть зберегти здорові зуби ще змалку», – розповіла керівник святкового агентства «Лукоморье» Поліна Бузук.

Веселе театралізоване шоу, в якому маленьких глядачів ознайомили з правилами гігієни порожнини рота і профілактикою стоматологічних захворювань, заслуга цієї творчої студії.

Цьогорічне свято стало більш масштабним: воно зібрало близько тисячі гостей зі столиці та околиць. Дітлахів різного віку та їхніх батьків очікувало безліч сюрпризів: найменші гостенята розважалися на галявині з аніматорами, більш старші брали участь у різноманітних майстер-класах та конкурсах, в яких вони малювали, клеїли, будували та дізнавалися, як правильно доглядати за зубами й порожниною рота, щоб зберегти їх здоровими.

«Наша сім’я в захваті від веселощів. Особливо сподобався майстер-клас з розфарбування пряників у вигляді зубчика, а також ігри з повітряними кульками, в якому малеча виграла зубні щітки та пасти», – поділилася своїми враженнями Олена, яка вперше з родиною на подібному заході.

Шоу мильних бульбашок вразило всіх присутніх, адже його влаштувала сама іменинниця Амелі зі своїми казковими помічниками. Маленькі глядачі були зачаровані трюками з мильними бульбашками, тим, як вони переливаються всіма барвами веселки та перетворюються в «змійки», «карусель», «гусениці» й величезні шлейфи.

Найазартніші та дружні родини взяли участь у «сімейному квесті», завданням якого було зібрати слова та словосполучення, що «ховалися» в різних локаціях парку, та скласти віршик за тематикою свята. Більш ніж 50 сімей активно і творчо змагалися, а нагородою для них став розіграш корисних подарунків.

Щоб зустріч з казковою феєю запам’яталася, на спеціально обладнаних фотозонах всі охочі могли сфотографуватися разом із казковим лікарем-стоматологом, величезною зубною щіткою або з доброю феєю Амелі.

Слова привітання адресувала батькам і дітям міністр охорони здоров’я ПМР Христина Албул:

«Місія цього свята достатньо серйозна: профілактика стоматологічних захворювань у дітей. Особисто я абсолютно впевнена, що всі сьогодні дістануть величезне задоволення від тих надзвичайних ігор, шоу і сюрпризів, які приготували організатори свята».

Вона побажала всім гарного настрою, красивих посмішок та не забувати про поради зубної феї.

Керівник Центрального апарату партії Дмитро Воронюк також звернувся до учасників події. Він побажав усім здоров’я, радості, добра та зазначив, що свято настільки яскраве й корисне, що стане традиційним.


Катерина СИДОРЧУК.

Фото автора.