Легендарна їжа богів, що губить наших сучасників

Амброзія, або нектар, який, за древньою міфологією, вживали боги Олімпу, щоб продовжити свою молодість та досягти безсмертя, здобула у людства славу губителя та ворога.


Чим небезпечна ця рослина
Її цвітіння зазвичай починається в середині липня, а вже у другій половині серпня насіння досягає повної стиглості й обсипається, хоча вона може цвісти й до осені. Особливо небезпечний для людини пилок, що утворюється під час цвітіння рослини. Саме він може викликати алергічну хворобу – поліноз і сінну лихоманку.

Хто страждає від амброзії
Для людей, які страждають на алергію, особливо для дітей, літня пора року стає справжнім кошмаром. Пилок, що розноситься вітром, на думку експертів, може переноситися на відстань до 200 км. Він викликає риніт, у складніших випадках – бронхіальну астму або навіть анафілактичні реакції. Проте такі випадки, за словами лікарів, трапляються все рідше. Однак алергіки кажуть, що в сезон цвітіння амброзії не мають спокою. За перших ознак недуги слід звертатися до фахівців.

Як боротися з амброзією
Починати проведення профілактичних заходів щодо запобігання росту та поширенню бур’янів важливо заздалегідь – ще на стадії сходів. Заходи боротьби з амброзією в нашій республіці ведуться з весни й триватимуть до кінця жовтня.

Для зменшення популяції амброзії можна використовувати три методи боротьби: механічний, хімічний та агрохімічний.
1. Виривання. Якщо ви хочете вирвати рослину, обов’язково виривайте з коренем. Пам’ятайте також, що відростки, що залишилися, можуть стати причиною появи нових рослин. Цей метод допоможе позбавитися амброзії на початковому етапі її розмноження по всій ділянці.
2. Скошування. В населених пунктах проводиться традиційне скошування трави. Однак практика показує, що воно менш ефективне. Спосіб дає результат у період бутонізації, тому що в період вегетації бур’ян «викине» багато молодих пагонів після скошування. Щоб рослина не запліднила, важливо проводити скіс трави не одноразово, а хоча б п’ять разів у сезон. Виривати та скошувати її краще, поки вона не зацвіла, на початку весни.
3. Хімічний метод. Якщо амброзія поширена на значній території, вручну її просто не позбутися. Можна скористатися гербіцидами, дозволеними для використання.
4. Спосіб витіснення амброзії. Деякі вчені рекомендують боротися з амброзією шляхом витіснення іншими рослинами. Для такої боротьби з бур’яном підійдуть газонні трави та багаторічники: пирій, костриця, люцерна – ці та інші рослини. Поширення їх посівів спостерігається лише за кілька років. За цей час вони здатні повністю витіснити карантинний бур’ян.

У Придністров’ї триває боротьба з амброзією полинолистою. Контроль і нагляд щодо її нерозповсюдження покладено на службу Державного нагляду Міністерства юстиції ПМР та Управління фітосанітарного благополуччя Мінсільгоспприроди. Це стосується землекористувачів та орендарів земель усіх категорій, а також власників присадибних та дачних ділянок. Амброзія витрачає дуже багато води на утворення одиниці сухої речовини, що в середньому у 2 рази більше, ніж зернові колосові. Це призводить до висушення ґрунту та різкого зниження його родючості.

Найчастіше від цього бур’яну страждають посіви зернових колосових, зернобобових, гречки та просапні культури, особливо соняшник. За недостатнього догляду за посівами цих культур амброзія переростає їх і сильно заглушує, що призводить до різкого зниження або повної загибелі врожаю. Засмічення посівів гороху та гречки вкрай ускладнює збирання. Худоба не поїдає амброзію через вміст у її листі гірких ефірних олій.

Фахівці Мінсільгоспприроди Придністров’я продовжують обстежувати земельні ділянки категорій «землі сільськогосподарського призначення» та «землі державного резервного фонду».

З 15 травня по 14 серпня 2023 року ними проведено 1 194 обстеження, внаслідок чого складено 43 адміністративні протоколи за статтею «Порушення правил боротьби з карантинними, особливо небезпечними та небезпечними бур’янами». Проведено також 36 позапланових заходів щодо контролю (нагляду) та винесено 6 приписів про усунення порушень.

За цей період на телефон «гарячої» лінії «Стоп, амброзія!» надійшло 9 повідомлень від громадян про виявлені осередки амброзії.

З останніх новин: з 28 серпня по 1 вересня 2023 року комісією Мінсільгоспприроди складено 10 протоколів про адміністративні правопорушення, підготовлено стільки ж наказів щодо проведення позапланового заходу з контролю (нагляду), направлено 10 повідомлень до прокуратури міст та районів і стільки ж вимог землекористувачам. Проведено 4 позапланові заходи щодо контролю (нагляду), розглянуто 4 протоколи, винесено 1 припис про усунення порушень.
Амброзія – підступний ворог людини, з нею треба боротися і обов’язково перемагати, інакше вона подолає нас.
Люди – не боги…


Михайло ТРЕМБIТА.

Фото: comrat.md