Перемоги придністровських боксерів

В Оргеєві відбувся Кубок Молдавії з боксу. Вихованці МОУ ДО «Тираспольська СДЮШОР боротьби та боксу» успішно виступили на цьому важливому старті.


За словами директора спортивної установи Анатолія Ахмадієва, всі столичні спортсмени стали переможцями престижних змагань. «Данило Окоман у ваговій категорії 57 кг у всіх трьох раундах фінального поєдинку був сильнішим за свого суперника і цілком заслужено став чемпіоном. Артур Соловйов у категорії 60 кг переміг достроково, оскільки його суперник не зміг вийти на фінальний бій. Януш Караван упродовж усього фіналу був активнішим за суперника в категорії 63,5 кг і теж здобув чемпіонський титул», – розповів тренер.

Драматично склався фінал для тираспольчанина Владислава Гудзя в категорії 67 кг. Наприкінці першого раунду він несподівано дістав травму і судді ухвалили рішення про закінчення бою. Завдяки більш активним діям Владислава, рефері оголосили його переможцем. Він розповів про свій успішний виступ на Кубку Молдавії: «Вдалося підійти до цього важливого старту в чудовій спортивній формі. Незважаючи на травму, пощастило реалізувати поради мого тренера Максима Чертиковцева. Головне під час бою – не піддаватися зайвим емоціям. Взагалі, мої тренування відбуваються двічі на день, у неділю відпочиваю. Завдання на найближчу перспективу – добре підготуватися до важливих змагань наприкінці року, щоб досягти кращого результату».

Володимир Назимко та Микола Бурдюжа стали чемпіонами в категоріях 71 кг та +92 кг. Микола був значно сильнішим за опонента, відправив того в нокаут.

Анатолій Ахмадієв розповів, що тренери придністровців задоволені успіхом своїх підопічних: «Разом зі мною юнаків до турніру підготували Анатолій Довгопол, Максим Чертиковцев, Олександр Конюхов, Віктор Вакула. Сподіваємося, що боксери й надалі успішно виступатимуть».

Попереду на придністровців чекає найважливіший старт сезону – чемпіонат Європи, який відбуватиметься з 10 до 21 листопада в Баку (Азербайджан). Анатолій Шамилійович підкреслив, що наставники придністровських боксерів сподіваються на їхній успішний виступ. За його словами, перед європейською першістю столичні спортсмени перевірять власні сили на чемпіонаті Балканських країн (вересень-жовтень) та на Кубку Європи (жовтень).

Директор МОУ ДО «Тираспольська СДЮШОР боротьби та боксу» відзначив важливість тактики під час проведення поєдинків. Він стверджує, що головним завданням тактичної підготовки боксера є правильне планування бою та реалізація плану. Стратегію (план) бою боксер складає разом із тренером, ґрунтуючись на відомостях і знаннях про свого суперника, його стиль і манеру ведення бою.

Одні боксери діють у дуже швидкому темпі, щоб набрати якомога більше очок, весь час наступають; інші дотримуються лише далекої дистанції; треті прагнуть вести бій на ближній дистанції; є боксери з сильним ударом, які розраховують на перемогу нокаутом; швидкі – вичікують атаки, щоб контратакувати. Найбільш небезпечний противник – це боксер, який уміє вести бій на всіх дистанціях: активний, швидкий і рухливий.

У фіналах великих змагань зовсім незначна перевага одного боксера над іншим у кількості ударів двох або навіть одного епізоду бою іноді вирішує результат поєдинку. Досвідчене око судді завжди помітить перевагу навіть в одному епізоді. Тому успіх бою багато в чому залежить від тактично правильної його побудови. Дуже важливо нав’язати противнику невигідну тактику.

Уміння вести бій тісно пов’язане з психічним станом боксера та його здатністю до самовладання. Переляк, боязкість, тривога, пригніченість, сум’яття завадять спортсмену реалізувати в бою свою технічну майстерність; усвідомлення ж своєї технічної та фізичної підготовленості, досвідченості позитивно позначається на моральному стані боксера.

Анатолій Ахмадієв зауважив, що тактична зрілість боксера визначається його бойовим досвідом. Чим більше він має зустрічей із досвідченими та сильними боксерами, тим вища його тактична майстерність. Участь придністровців у престижних спортивних змаганнях сприяє зростанню їхнього професіоналізму.


Володимир ДАНИЛОВ.

Фото: tirassport.org