Поліграфія в найкращих традиціях

Друкарня «Типар» працює вже 125 років. Упродовж цього часу вона послужила кільком поколінням, пережила війни, революції й технологічні стрибки, щоб сьогодні створювати нові шедеври друку, збільшувати масштаби виробництва та задавати високу планку якості.


Кожен наступний випуск продукції славнозвісної друкарні справляє незабутні враження та приваблює дедалі більше нових клієнтів. Святкування ювілею – чудова нагода знову привернути увагу до цієї неймовірної компанії.

У попередньому номері в рубриці «Суспільство» ми докладно розповіли про глибоку історію мануфактури, яка трохи більше ніж за століття виросла від однієї друкарської машини до провідного поліграфічного підприємства на теренах усього Придністров’я.

У наші дні з логотипом «Типар» великими тиражами виходять календарі, блокноти, книги, підручники та багато іншої друкованої продукції. Підприємство співпрацює з найбільшими компаніями республіки, наприклад, такими як «Тиротекс», «Агропромбанк», «Эксимбанк», «ПРБ», «Сбербанк», «Тираспольский хлебокомбинат», рекламне агентство «Эксклюзив», «Экспресс-почта».

Нинішнього року друкарня відзначає 125 років. З нагоди цієї знаменної дати декілька співробітників спеціально для газети «Гомін» дали інтерв’ю: розповіли про свій шлях у професії, про особливі та улюблені моменти в робочих буднях.

Головний технолог Лариса Чебаненко почала працювати в «Типарі» далекого 1981 року. Саме в той час підприємство переживало свій розквіт і згодом увійшло в аннали історії як одне з найкращих поліграфічних підприємств СРСР. Поява монометалевих офсетних друкованих форм (УПА), упровадження нових технологій, відмова від використання свинцю та перехід до шовкотрафаретного друку – все це відбувалося на очах Лариси Андріївни.

Через багато років вона з теплотою згадує, як вперше оформила художню книгу «Полювання за скальпами», що вийшла тиражем у 100 тисяч екземплярів. Технолог зізнається, що вивчати формат, підбирати палітурку, барвистість, зовнішній вигляд майбутнього видання – це її улюблена частина роботи.

«Окрім цього, я маю й наставницьку місію. Останнім часом у нашому колективі стає більше молоді. Наприклад, на сьогодні в мене є два учні. Я навчатиму їх спеціальності технолога, передаватиму свій досвід і рекомендуватиму профільну літературу», – зазначила досвідчений майстер Лариса Чебаненко.

У цьому ж відділі разом із нею працює молодий фахівець із маркетингу Анастасія Мирза. Порівняно з іншими колегами, в друкарні вона працює недавно: з травня поточного року. Про те, чому її вибір прийшовся саме на «Типар», вона відповіла: «Я шукала справу, яка б дарувала мені відчуття, що я займаюся чимось важливим для оточуючих. На відміну від попередніх місць роботи тут я по-справжньому бачу результат вкладених мною сил. Розробка друкованої продукції – це захопливо і цікаво. Особливо мене радує кінцевий результат. Мені завжди подобалося відвідувати відділи канцелярії, купувати блокноти, календарі, а тепер моя робота – розробляти ці товари. Що може бути краще?!».

На сьогодні на виробництві працює понад 50 осіб. Усі вони по-справжньому захоплені своєю справою. З нагоди ювілею відбувся урочистий захід в актовій залі, де багатьох відзначили державними нагородами, що підтверджують не лише особливий внесок у розвиток друкарні, а й відданість високим стандартам якості та надійності.

«Колись «Типар» друкував звіти земської управи, а тепер – звіти державної адміністрації міста Тирасполя. Спадкоємність зберігається в усьому. Друкарня зростає, і наш парк обладнання налічує понад 60 одиниць. Більшість із них нові та високотехнологічні. У нас створений і функціонує замкнутий цикл роботи. Всі чудово знають, що клієнт може прийти до нас зі своєю ідеєю, і по деякім часі тримати в руках найкраще її втілення. Наша мета – приватний замовник. Так виходить, що більшість із них згодом стає нашими вірними друзями, ми завжди раді їх бачити та допомагати в просуванні їхнього бізнесу», – розповіла директор друкарні Наталія Дурбала.

Заступник Голови Верховної Ради Галина Антюфєєва у своїй вітальній промові зазначила:

«Ваша друкарня асоціюється з дружною родиною, де всі переживають та підтримують одне одного. Ви не тільки йдете в ногу з часом, а й випереджаєте його, коли навчаєтеся новому. Бажаю, щоб підприємство продовжувало процвітати, адже ніщо й ніколи не замінить важливе місце друкованої продукції».

Галина Михайлівна вручила працівникам підприємства-ювіляра високі нагороди: медалі «За трудову доблесть» удостоєні начальник відділу дизайну та додрукарської підготовки Дмитро Унгуряну та старший майстер виробничого цеху Ірина Шумейко. Медаллю «За відзнаку в праці» нагородили машиніста різальних машин Олександра Капроша.

Грамоту Президента ПМР вручили друкареві плоского друку Олексію Жмурову. Нагрудним знаком «Почесний працівник засобів масової інформації» відзначили брошурівника-палітурника Анжелу Побережну. Її загальний стаж перевищує 32 роки. Наталії Дурбала урочисто вручили орден «Трудова слава».

До привітань також приєдналися депутат Верховної Ради Ілона Тюряєва, заступник міністра Мінцифри Максим Кравець, глава державної адміністрації міст Тирасполя і Дністровська Олег Довгопол та голова Тираспольської міської Ради народних депутатів Вадим Доні.


Марія ГОРДIЄНКО.

Фото автора.