Куди подіти гроші?

У Тирасполі визначились, як використати кошти цільового збору на упорядкування. З 2013 року такий податок сплачували тільки мешканці сіл та селищ.

Згідно з законом, максимальний розмір цільового збору становить 10 РР МЗП. Ставку для кожного району, міста чи села встановлюють місцеві органи влади. Кошти надходять до бюджету того населеного пункту, мешканці якого цей збір сплатили. Як їх витрачати, також вирішує місцева влада. На засіданні сесії столичної міськради депутати ухвалили Положення про порядок використання коштів від цільового збору. Йшлося про території Тирасполя, села Кременчук та селища Новотираспольське.
Перелік напрямів фінансування є досить широким, охоплює усі сфери благоустрою, інфраструктури міського господарства.

«Акцент зроблено, звичайно, на тих місцях, де мешкають наші городяни. Це і багатоповерхові житлові будинки, й двори. Не слід забувати й про приватний сектор.
Усе це було передбачене ухваленим Положенням. Найближчим часом ми його опублікуємо, і кожен мешканець зрозуміє, на що депутати пропонують витрачати цей збір на впорядкування», – прокоментував голова Тираспольської міськради Вадим Доні.

У документі зазначено, що цільовий збір витрачається на реалізацію суспільно значущих заходів для благоустрою територій. Серед них – створення та облаштування зон відпочинку, спортивних та дитячих майданчиків, упорядкування тротуарів, алей, велосипедних доріжок та стежок, стоянок, озеленення міста та ліквідація несанкціонованих звалищ.

Програма заходів щодо впорядкування столиці доповнюватиметься. Частину коштів цільового збору тираспольські депутати залишили в резерві. Рішення про їх витрачання прийматиметься протягом року в залежності від потреб городян.


Світлана ЗОЗУЛЯ.

Фото: vspmr.org