З життя столиці

Вадим Красносельський обговорив із главою столичної держадміністрації Олегом Довгополом надзвичайно важливу тему – будівництво нового полігону твердих побутових відходів. Це одне з завдань, поставлених Президентом на поточний рік.


Переповненість міського сміттєзвалища становила небезпеку за умови подальшого його використання, і про необхідність вжити серйозних заходів із розв’язання цього питання говорили давно. Після численних консультацій та нарад вирішили використати відпрацьовані кар’єри, розташовані за 1,5 км від законсервованого малаєштського полігону. Роботи розпочали
в липні. Під час виїзної наради, що відбулася безпосередньо на місці будівництва, Олег Довгопол довів до відома Президента проміжні результати. Він наголосив, що в цьому, серйозному для міста проекті, щодня в роботі задіяно 10–15 одиниць техніки. Загалом він потребує серйозних витрат, як фінансових, так і трудових та технічних ресурсів, і, що немаловажно, часу. Реалізація проекту передбачає кілька етапів.
До кінця року належить здати в експлуатацію першу чергу. Важливо підготувати безпосередньо чаші для складування відходів і паралельно супутню інфраструктуру. Під’їзні колії та майданчики для розвороту транспорту вкриють великими плитами. Вже замовлено таких 96 одиниць.

Нинішній обсяг сміття, що вивозиться зі столиці, становить 1 200 – 1 500 м3 на добу.

За такого руху можливостей нового полігону вистачить на 4-5 років. За умови, якщо сюди вивозитимуть ТПВ з Бендер, термін експлуатації скоротиться.
Збільшити період використання територій, що готуються, стане можливим із застосуванням пресів, сміттєпереробної лінії та печей, повідомив Олег Довгопол.

Президент нагадав, що будівництво полігону необхідно вести постійно і без зволікань, також дав низку рекомендацій та доручень з цього приводу.


Михайло ТРЕМБIТА.

Фото прес-служби Президента.