Робочі зустрічі Президента

День Глави держави 19 вересня розпочався в Григоріополі. Вадим Красносельський зустрівся з керівником місцевої держадміністрації та обговорив із ним низку питань.


Серед проінспектованих об’єктів – гребна база, на якій тривають ремонтно-будівельні роботи за програмою капітальних вкладень. Нинішнього року з ФКВ цільовим призначенням виділено 4,7 млн рублів. Уже збудований новий елінг. Він розрахований на 62 човни. На сьогодні їх у наявності 41 одиниця. Є досить старі екземпляри та зовсім нові, сучасні. Передбачене місце й для тренерського катера, який нещодавно подарував Президент.

На григоріопольській базі тепер тренуються 35 осіб, однак тих, хто хотів би стати учасником тренувань та змагань, набагато більше. Раніше не було можливості збільшувати кількість спорт-
сменів через скрутні умови та дефіцит спортінвентаря. Відмовляти доводилося й дівчатам, які бажали займатися гребним спортом, бо не було облаштованих для них роздягалень, душових, вбиралень. Незабаром на місці старої будівлі, в якій зберігалися човни, зведуть новий корпус, в якому передбачені всі ці приміщення. Вадим Красносельський оглянув оновлювану інфраструктуру, обговорив із керівництвом району і тренерами подальші плани.

Безпосередньо біля води йшлося про будівництво пірсу. Звернули увагу на мілководдя, яке потребує поглиблення дна ріки для оптимального руху човнів від берега, та дуже незручний і небезпечний, особливо в сезон дощів, спуск до Дністра. Учасники виїзної наради обговорили варіанти його облаштування.

Окреслювали перспективи розвитку веслування, а також згадували, як зароджувався цей вид спорту в Григоріопольському районі. Греблю тут почали культивувати на початку 60-х років минулого століття, але через відсутність професійних тренерів активного розвитку в той період
не було. На професійний рівень цей напрям підніс Михайло Митковський, який у 1985 році зібрав команду та забезпечив її необхідним спортінвентарем. Його учні –багаторазові чемпіони різних першостей МРСР та СРСР.

Складними для місцевого гребного спорту виявилися 90-ті. Нового імпульсу розвитку надав Роман Буштюк, який готував олімпійських призерів. Нині його вихованці продовжують тренерську справу, зазначаючи, що інтерес до веслування помітно зріс. Це пояснюється і покращенням спортивної інфраструктури, й переоснащенням гребної бази, а також і внутрішньою політикою держави, спрямованою на розвиток масових видів спорту, гребного зокрема.

У ході візиту до Григоріополя Глава держави відвідав дитячий садок № 25 «Золотой петушок».
Цього року тут, як і в багатьох освітньо-виховних установах республіки, впорядкували прилеглу територію, зокрема замостили плиткою двір. За словами завідувача дитсадка Людмили Бардієр, установа була зведена на місці приватного сектора.

Підвали будинків, що тут стояли раніше, давали про себе знати: будівля установи мала досить непривабливий вигляд. Нині картина кардинально змінилася. Вся територія виглядає доглянутою та комфортною, дітям тут приємно перебувати.

Вадиму Красносельському розповіли й про наповненість дитячого садка, в типовій будівлі якого, загальною площею 4 653 м2, можуть перебувати 14 груп (320 вихованців). Тепер установу відвідують 225 дітей. Крім приміщень для груп, забезпечили всім необхідним музичний та спортивний зали, харчоблок, кабінети логопеда, психолога, медпрацівників. Глава держави цікавився кадровою забезпеченістю. Йому повідомили, що в установі трудяться 59 осіб, із яких 25 педагогів, 17 помічників вихователів, 5 працівників кухні, один медик.
Серед іншого обговорювали, які роботи ще потрібно виконати.

Звернули увагу, що покрівля, водопровід та каналізація освітнього закладу перебувають у належному стані, а от система опалення, підлоги та вікна потребують заміни. Глава району поінформував Президента, що частину віконних блоків замінили у 2020 році, а для того, щоб завершити заміну повністю, потрібні кошти, які шукатимуть у місцевому бюджеті, зазначив Олег Габужа.


Уляна БОНДАРЧУК.

Фото прес-служби Президента.