Новини коротко

► У Центрі реабілітації дітей з особливими потребами життєдіяльності (ОПЖ) в Дубоссарах уперше відбулася онлайн-конференція з фахівцями московського Центру лікувальної педагогіки.
Допомогу в проведенні заходу з обміну досвідом надало представництво Росспівробітництва в Республіці Молдова. У конференції «Сучасні підходи до довгострокової реабілітації дітей з ОПЖ» брали участь педагоги та керівники придністровських корекційних шкіл і центрів реабілітації.
На конференції логопеди, дефектологи, психологи ділилися своїм досвідом роботи з дітьми, що мають особливості в розвитку. Наголошувалося, наскільки важливо проводити комплексну реабілітацію через арт-терапію, соціальну реабілітацію, інклюзивну освіту.
Директор Центру лікувальної педагогіки з Москви Ганна Битова прочитала лекцію «Про партнерство з сім’єю та залучення дитини в соціальну ситуацію». Йшлося про важливість взаємодії з сім’єю, в якій виховуються діти з особливостями розвитку.


► Понад 20 слухачів курсу «Основи власного бізнесу», що проводився в нашій столиці, стали випускниками бізнес-школи. Кожен із них отримав сертифікат, що підтверджує успішне засвоєння програми.
Курс «Основи створення власного бізнесу» був організований у рамках програми розвитку малого та середнього підприємництва. З його допомогою майбутні бізнесмени здобули не тільки теоретичні знання, а й практичні навички, необхідні для успішного запуску власної справи.
Президент Торгово-промислової палати Василь Кожан та директор бізнес-школи Аурелія Салкуцан наголосили на важливості підтримки молодих підприємців та закликали випускників використовувати свої знання та навички для розвитку бізнесу і створення робочих місць у республіці.
Наступний курс з цієї тематики розпочнеться в жовтні для мешканців Бендер.


► Бізнес-школа для одинадцятикласників: реєстрація на заняття продовжується. Дізнатися про те, як створювати бізнес-ідеї, ознайомитися з основами управління фінансами, здобути знання та поняття про оподаткування і трудове право, підвищити комп’ютерну грамотність – усе це можливо, якщо зареєструватися на курс «Основи підприємницької діяльності» для 11-класників. Його проводить Бізнес-школа Торгово-промислової палати ПМР.
Триває набір на заняття для тираспольських школярів. Навчальний процес для них розпочнеться в жовтні. Його організовано частково на платформі ZOOM, частково – в аудиторіях Торгово-промислової палати ПМР.


► На пленарному засіданні Верховної Ради депутати розглянули законопроекти Уряду щодо геологічного вивчення надр республіки. У зв’язку з тим, що пошуком, розвідкою та оцінкою родовищ корисних копалин республіки відає держава, виконавчий орган влади запропонував виключити це право для юридичних та фізичних осіб. Таким чином, вони не повинні проводити геологічне вивчення надр на наданих їм у найм земельних ділянках.
Міністр сільського господарства та природних ресурсів Олег Ділігул наголосив, що зміни розроблені з метою проведення ефективної бюджетної податкової політики, а також для врегулювання питань, пов’язаних із порядком обчислення податкових платежів за користування державними ресурсами надр.


Добірку новин підготувала Юлія ПОНОМАРЕНКО.