Уряд про головне

На черговому засіданні вищого виконавчого органу влади обговорили широке коло питань. Члени Уряду розглянули низку законодавчих ініціатив, а також пропозиції щодо вдосконалення підзаконних нормативних актів.


З ініціативою, яка передбачає внесення змін до Державної цільової програми «Забезпечення житловими приміщеннями (квартирами) або житловими будинками дітей-сиріт, дітей, які залишилися без піклування батьків на період 2018 – 2027 років», виступила міністр із соціального захисту та праці Олена Куліченко. Чинна редакція вимагає переведення документа в сучасну площину, оскільки заплановані та фактичні витрати на закупівлю житла для цієї категорії громадян різняться.

Факти свідчать, що реальні витрати держави на забезпечення житлом дітей-сиріт перевищують зафіксовані в програмному документі. Крім того, ціни на нерухомість зростають. У проекті бюджету на 2024 рік на ці цілі планується збільшити витрати в обсязі 35 %. Загалом сума становитиме понад 15 млн рублів. Бюджет-2023 передбачає закупівлю 46 квартир на суму понад 11,4 млн рублів.

Нагадаємо, що програма діє з 2018 року, перші квартири для дітей-сиріт придбали вже у 2019 році. Станом на 1 липня 2023 року ключі від власного житла отримали 200 випускників будинків-інтернатів. Загальний обсяг фінансування становив 35,1 млн рублів.

Ще одне питання стосувалося необхідності перерозподілу лімітів за умови збереження загальної суми фінансування програми підтримки та розвитку туризму на 2019 – 2026 роки. Це дозволить раціональніше використовувати в 2023 році наявні ресурси. Зменшена сума за статтею «Реалізація заходів, спрямованих на створення умов для руху велосипедного транспорту вулично-дорожньою мережею» у зв’язку з неможливістю їх здійснення через реконструкцію профільного об’єкта в Бендерах. Олександр Розенберг зауважив, що розширення інфраструктури для велосипедистів має розглядатися в сукупності з програмою розвитку дорожньої галузі та з урахуванням графіка ремонту доріг.

Менше грошей направлять і на встановлення табличок з назвою вулиць російською та англійською мовами. Проте, планують виділити більше коштів на рекламу, просування вітчизняного туристичного продукту та збільшення кількості інформаційних стендів на туристичних об’єктах. Усі ці пропозиції найближчим часом надійдуть до Верховної Ради для вивчення.

Члени Уряду говорили на засіданні про можливість збільшення штатної кількості артистів балету Придністровського державного ансамблю танцю та народної музики «Виорика».

 «Для здійснення повноцінної професійної діяльності Придністровського державного ансамблю танцю та народної музики «Виорика» з урахуванням виконання необхідних функціональних державних завдань щодо збереження, розвитку та популяризації національних культур народів Придністров’я та історико-культурної спадщини, штатну чисельність артистів балету ансамблю «Виорика» необхідно збільшити на 11 одиниць», – повідомила начальник Держслужби з культури та історичної спадщини Марія Кирмиз.

Нинішній склад трупи становить 21 штатну одиницю. Причому більшість артистів працюють тільки на півставки. Розширення штатної кількості забезпечить повну зайнятість і дасть можливість підвищити заробітну плату членам творчого колективу. Пропозицію ухвалили одностайно.

Обговорювали й питання стосовно до робіт з упорядкування меморіалів Воїнської слави. Повномасштабні роботи з відновлення, реконструкції та ремонту пам’яток і поховань, пов’язаних із Великою Вітчизняною війною, у Придністров’ї розпочалися у 2009 році. У межах президентської програми відновили близько 70 військово-меморіальних об’єктів. Понад 30 братських могил обладнали автономним освітленням та газифікували «Вічний вогонь». Встановили також 12 бюстів Героїв Радянського Союзу, які були уродженцями нашого краю. До 80-річчя Великої Перемоги цю важливу роботу продовжать.

З метою увічнення пам’яті героїв передбачається реконструкція та упорядкування понад 20 об’єктів. Програма розроблена на 2024-2025 роки та відбуватиметься у два етапи.

Наступного року планується виконати ремонтно-реставраційні роботи та упорядкувати 12 об’єктів, зокрема: в селах Кіцкани, Тея, Спея, Шипка, Токмазея та Плоть. До цього ж переліку також включений ремонт бюстів та встановлення пам’ятника ветерану Великої Вітчизняної війни, Герою Радянського Союзу Федору Угначову. Одним із значних проектів на цьому етапі є впорядкування бендерського «Меморіалу воїнської Слави», де планується встановити стели, облицювати стіни гранітними плитами та замостити доріжки тротуарною плиткою.

Другий етап відбуватиметься 2025 року. Найбільший із 11 запланованих об’єктів – реконструкція пам’ятника «Радянським воїнам, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни 1941 – 1945 років» у селі Суклея.

Реалізацію програми контролюватимуть адміністрації міст і районів, особливу увагу звертатимуть на раціональне використання коштів та якість виконаних робіт, про що надаватимуть звіти кожні шість місяців.
Законопроект спрямують до Верховної Ради на розгляд і затвердження.


Iрина МАСЛОВА.