Ефективна робота законодавців

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради 20 вересня народні обранці опрацювали та ухвалили низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних галузей держави. Йшлося, перш за все, про податкове законодавство.


У першому читанні депутати розглянули пакет законодавчих ініціатив Уряду ПМР, які пропонують відкоригувати деякі норми патентної системи оподаткування, що застосовується індивідуальними підприємцями. Зокрема пропонується виключити з заяви на одержання патенту, а також і з документа, який надає право економічному агенту на діяльність, найменування населеного пункту, де індивідуальний підприємець планує працювати.
Про реалізацію пропонованих змін на практиці в інтерв’ю журналістам розповів голова Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів Віктор Гузун:

«З форми індивідуального підприємницького патенту буде прибрано рядок «місце діяльності». Отже, його вже не потрібно буде коригувати. Це, безумовно, допоможе індивідуальним підприємцям: коли змінюватимуть своє місце роботи, їм не доведеться звертатися до податкової інспекції та вносити коригування до цих документів».

Депутати вищого законодавчого органу республіки в першому читанні розглянули законопроект «Про внесення змін та доповнень до Закону Придністровської Молдавської Республіки «Про прибутковий податок з фізичних осіб».

Документ передбачає, що громадяни, які мають два та більше місць роботи, зокрема за сумісництвом, повинні подавати до податкових служб декларації про доходи з усіх місць роботи.

За словами Віктора Гузуна, маємо приклади, коли людина отримує дохід за основним місцем роботи, а також дохід за другим місцем роботи, при цьому не підсумовує їх, а подає декларацію тільки за основним місцем роботи.

 «Відповідно, потім виявляються неточності в поданих розрахунках. У підсумку все це веде до штрафних санкцій, додаткових суперечок, перевірок, судових позовів. Тому я вважаю, щоб люди не плуталися, необхідно було коригувати законодавство таким чином, щоб було зрозуміло: якщо людина працює на кількох робочих місцях – вона зобов’язана подавати податкову декларацію з усіх місць роботи», – зазначив депутат.

Проект закону надає можливість фізичним особам, які отримали доходи, а прибутковий податок не сплатили, подавати декларацію до кінця податкового періоду – тобто до 1 квітня.

На пленарному засіданні законодавці розглянули та ухвалили в першому читанні низку податкових законопроектів, які ініціював Уряд ПМР. У тому числі зміни, які спростять механізм розрахунку, сплати та адміністрування єдиного соціального податку.

У такий спосіб, пакет із 10 законопроектів забезпечить здійснення переходу до сплати єдиного соціального податку єдиним платежем, без розподілу суми податку на відповідні цілі.
Це, на думку Уряду, який і подав до Верховної Ради пакет законопроектів, дозволить звільнити трудові, тимчасові та фінансові ресурси платників податків, податкових органів та органів соціального страхування. Народні обранці погодилися з пропозицією виконавчого органу влади.

Практика централізації стягування податкових платежів зі сплатою їх єдиним платіжним документом у республіці вже існує і добре себе зарекомендувала – це єдиний митний платіж. Приклад задовольнив законодавців, тому перехід до механізму сплати єдиного соціального податку одним платіжним дорученням буде доцільним.


Микола ЮРКЕВИЧ.