Для тих, хто цікавиться історією

Виповнилося 25 років, як студентство і громадськість нашої республіки урочисто відзначають День університету. З нагоди виходу указу про запровадження свята Державна архівна служба ПМР об’єднала всі етапи розвитку цієї установи в єдину хроніку.


На офіційному веб-ресурсі gsuda.gospmr.org опублікована історична довідка, в якій розповідається про всі задокументовані зміни, що відбувалися в становленні та розвитку освітньої організації.

Завдяки архівам, у загальному доступі представлені докладні відомості щодо всіх ключових моментів, починаючи зі створення університету й закінчуючи сучасними змінами в його структурі та місії.
Історична довідка, представлена Державною архівною службою ПМР – це унікальна можливість для тих, хто цікавиться історією та розвитком просвітництва в нашому регіоні. У цій статті ви знайдете відповіді на безліч запитань і, можливо, відкриєте для себе щось нове.

ЗАСНУВАННЯ

У 1930 році, в далекі дні, коли Молдавія тільки перебувала на рівні становлення як незалежна республіка, на базі Молдавського державного педагогічного технікуму міста Балти був заснований Тираспольський інститут народної освіти.

У ньому відкрили три факультети: фізико-математичний, молдавської мови та літератури, біології та хімії. Тут розпочали свій педагогічний шлях 203 студенти, з яких 137 були представниками молдавської нації.

Усього через два роки, в 1932-му, відбулася реорганізація, і ця установа стала інститутом соціального виховання, додавши до своєї структури історичний факультет. У 1933 році його знову реформували вже в Молдавський державний педагогічний інститут, пропонуючи 4-річний термін навчання, що стало знаковим моментом і надовго закріпилося в системі освіти.

ІМ’Я, ПОДАРОВАНЕ ІСТОРІЄЮ

У контексті святкування 125-річчя від дня народження великого українського поета і художника Тараса Григоровича Шевченка в 1939 році інститут дістав своє унікальне ім’я. Відтоді воно стало невід’ємним і найбільш достовірним символом якості освіти в нашому регіоні.

Фото з архiву ПДУ

У перші 10 років своєї діяльності педагогічний колектив вкладав усі свої сили та вміння в навчання громадян республіки та випустив 785 учителів. На початок Великої Вітчизняної війни понад 1 600 висококваліфікованих фахівців уже вийшли з його стін. У складний час 1941–1945 років багато хто з них вирушив на фронт, де з честю і мужністю відстоював свободу і незалежність нашої Батьківщини, часом сплачуючи за це найдорожчу ціну.

РОЗКВІТ ДІЯЛЬНОСТІ

У період з 1955 по 1965 роки інститут став джерелом більш ніж 1 000 статей і наукових праць, створених видатними вченими, які представляють різні факультети.
Станом на 1969 рік функціонували 24 кафедри. Тут співпрацювали 296 науково-педагогічних працівників, включаючи 112 жінок. Зокрема один доктор фізико-математичних наук, 29 доцентів, 43 кандидати наук, 148 старших викладачів та 75 асистентів. За період з 1930 по 1969 рік інститут випустив понад 12 тисяч учителів, чиї знання та досвід створили основу для якісного стрибка в розвитку освітньої царини.

Однак роль самої установи не обмежувалася лише підготовкою вчителів. Інститут також активно сприяв налагодженню зв’язку школи з життям та розвитку системи народної освіти в Молдавській РСР.

Тут переглядали та адаптували програми, впроваджували спецкурси, спецпрактикуми та спецсемінари. Керівництво постійно прагнуло збагачувати досвід викладачів й опробовувати нові методики, проводячи лекції та лабораторні заняття не тільки в аудиторіях, а й у школах і на підприємствах.

НОВІ ПЕРСПЕКТИВИ

Крім того, в 1959 році інститут створив кафедру іноземних мов, яка потім була розділена на кафедри англійської, німецької та французької філології. Складнощі, що виникають у зв’язку з різноманітністю предметів та організацією навчальної та наукової діяльності, зумовили реорганізацію кафедри російської мови та літератури в самостійні напрямки.
1982 року наказом Міністра вищої та середньої спеціальної освіти заснували кафедру молдавської мови та літератури, приділяючи таким чином увагу збереженню і поширенню національного культурного багатства.

Нарешті, у 1984 році відкрили кафедру педагогіки та методики початкового навчання, що зміцнило позиції в галузі освіти та підготовки фахівців. У зв’язку з розпадом СРСР керівництво вирішило уникнути вивчення історії КПРС і наукового комунізму та зробити вибір на користь вивчення історії та загальної політології.

ПЕРШІ НАГОРОДИ

У світлі видатних досягнень у галузі підготовки та формування педагогічних і наукових кадрів не дивно, що в 1970 році інститут удостоїли Почесної грамоти Президії Верховної Ради Молдавської РСР. Відмінності продовжували накопичуватися, і в 1974-му інститут внесли в Золоту Книгу Пошани республіки, а також нагородили орденом «Знак Пошани».

У зв’язку з 200-річчям від дня заснування міста Тирасполя Придністровський державно-корпоративний університет ім. Т. Г. Шевченка відзначили державною нагородою – медаллю «Трудова доблесть».

СУЧАСНИЙ ЕТАП ІСТОРІЇ ПДУ ІМ. Т. Г. ШЕВЧЕНКА

Він розпочався 11 березня 1992 року, коли шляхом об’єднання Тираспольського державного педагогічного інституту і Тираспольського державного корпоративного університету Придністровського регіону утворили єдиний навчальний центр під назвою «Придністровський державний корпоративний університет ім. Т. Г. Шевченка».

Розуміючи глибоке коріння та найважливішу роль університету в житті республіки, Президент Вадим Красносельський ініціював у 2020 році велику реконструкцію корпусів вишу, яка позитивно вплинула на умови та можливості освітнього процесу.

Усього за кілька років коштом державного бюджету вдалося перетворити головний корпус, студентські гуртожитки та прилеглі території.
Крім того, відбулися суттєві покращення, включаючи встановлення високошвидкісного інтернету, поповнення автопарку та обладнання медичного факультету сучасними інтерактивними освітніми системами.

Велику увагу 2023 року приділили корпусу «Б». Ректор ПДУ Владислав Соколов у зв’язку з цим зазначив:

«Це практично найстаріший корпус університету: його побудували в 1936 році. Ми замінили всі комунікації, систему водопостачання, покрівлю, підлогу, перекриття».

Особливою гордістю є створення унікального багатофункціонального центру цифрової освіти «Квантум». Владислав Володимирович висловив упевненість у тому, що він стане цінним активом не лише для університету, а й для всієї республіки.

Зупиняючись на цій темі докладніше, він назвав можливості центру:

«Школа робототехніки, програмування, паяльні станції та різноманітне обладнання, верстати – все для того, щоб наша молодь могла навчатися, проявляти та реалізувати свої таланти й обдарування».

З моменту заснування в 1930 році й до наших днів університет (із натхненням і прагненням до вдосконалення та інновацій) подолав довгий шлях. Він зберіг свою репутацію як інститут, що втілює якість і прогрес, він готовий до нових викликів часу та швидкої адаптації до змін.


Надія САМСОНОВА.

Фото: IA»Новости Приднестровья».