«Нове життя» центру підготовки робітничих кадрів

На одному з провідних підприємств республіки – НВ ЗАТ «Электромаш» відбулося урочисте відкриття оновленого навчального центру. Протягом п’яти років тут готують спеціалістів робітничих професій за дуальною системою навчання, а також приймають працівників на перепідготовку та підвищення кваліфікації.


Віднині навчальний центр відкрив свої двері вже у статусі самостійної установи, яка має ліцензію на освітню діяльність.
За словами генерального директора заводу Володимира Трандасіра, рішення підтримати ініціативу Президента Вадима Красносельського та відкрити на базі підприємства навчальний центр було правильним. Завдяки цьому проекту, «Электромаш» значно поновив свої трудові ресурси. Якщо до сьогодні тут навчали всього трьом спеціальностям, то відтепер кількість напрямків можна збільшити до 36.

«Ми пройшли той необхідний мінімум, щоб стати повноцінною освітньою установою. Отже, можемо готувати кадри як для нашого заводу, так і для інших підприємств», – зазначив керівник підприємства.

Міністр просвіти Світлана Іванишина на церемонії відкриття зазначила, що «Электромаш», як ніхто інший, активно допомагає готувати для республіки робітничі кадри, побажала успіхів та вручила ліцензію директору навчального центру Валерію Землякову. Вона разом із Володимиром Трандасіром на знак запуску роботи оновленої установи перерізала символічну червону стрічку.

Гості відвідали аудиторію центру. Тут випускникам, які завершили своє навчання за спеціальностями «верстатник широкого профілю» та «електрогазозварник», в урочистій обстановці міністри вручили дипломи про присвоєння робітничої спеціальності за дуальною системою навчання.
Випускник центру Влад Саінсус поділився своїми емоціями від цього хвилюючого моменту:

«Вдячний керівництву і викладачам за здобуті впродовж шести місяців знання. Тепер працюватиму на «Электромаше». Ця професія мене привабила тим, що верстатник широкого профілю повинен впевнено володіти верстатом, знати техніку керування, а також його устрій та застосовувати різноманітні технологічні прийоми механічної обробки металів».

Потім присутні вирушили до читального залу та бібліотеки, де зберігається різна література за профілем діяльності машинобудівників. Під час спілкування з керівництвом заводу та навчального центру Сергій Оболоник зазначив, що відкриття такої установи на базі «Электромаша» було своєчасним і оперативним рішенням.

«Наявність ліцензії допоможе заповнити той первинний дефіцит, з яким сьогодні стикаються підприємства республіки. Добре те, що ви можете постійно готувати собі трудові ресурси. А керівництво республіки, у свою чергу, продовжуватиме допомагати вам у закріпленні робітничих кадрів у Придністров’ї», – сказав перший заступник Голови Уряду.

У планах навчального центру «Электромаша» є пункт про підготовку операторів верстатів із ЧПУ (числовим програмним управлінням) та спеціалістів ливарного виробництва.

Валерій Земляков. Фото автора.

За словами Валерія Землякова, в центрі планується навчання ливарників широкого профілю, які були б одночасно і формувальниками, й ливарниками та відбивачами (робітники, які звільняють готовий виріб від зайвого металу після лиття.

Упродовж п’яти років функціонування електромашівський підготовчий центр пройшли понад 450 людей. Більшість із них залишилася на підприємстві. Центр готував фахівців із кількох напрямків. По-перше, це підготовка з нуля людей, які бажають здобути професію. По-друге, через центр можна було підвищити свою кваліфікацію – перейти на наступний вищий розряд, а отже одержувати вищу зарплату. По-третє, тут практикують індивідуальне навчання. Тому з охочими влитися в колектив «Электромаша» за цими професіями працюють досвідчені співробітники підприємства за індивідуальним планом.

Навчальний центр тісно співпрацює з іншими підприємствами республіки, які мають намір підготувати нові робітничі кадри та підвищити кваліфікацію вже працюючого персоналу.


Володимир ДАНИЛОВ.