Більше вакансій – більше можливостей

На сьогодні в Тирасполі та Дністровську зареєстровано близько 1 600 вільних робочих місць. На ярмарку вакансій у столичному клубі «Ветеран» усі охочі могли скористатися консультацією щодо працевлаштування та соціальної допомоги.


За оновленою статистикою, опублікованою в Центрі соціального страхування та соціального захисту міста Тирасполь, поміж населення нараховується близько 200 безробітних громадян. Проте експерти стверджують, що реальна їх кількість може бути набагато більшою.
У чому ж проблема? Заступник директора зі страхування від безробіття Марина Ярова зазначила:

«Основна проблема полягає у відтоку населення, адже самих вакансій є досить багато і для фахівців, і для тих, хто не має профільної освіти. На таких заходах людей консультують співробітники нашого центру. Вони допомагають вибирати роботу, а також формують заявку для роботодавця. З повним списком вакансій можна ознайомитися в режимі онлайн на сайті Єдиного державного фонду ef-pmr.org».

Він доступний на мобільних пристроях. Для старшого покоління, яке не має доступу до Інтернету, в центрі є демонстраційна кімната з таким же переліком. До речі, в активному пошуку підробітку найчастіше перебувають саме люди пенсійного віку.

«Наприклад, у нашій установі вже тиждень стажується пенсіонерка Інна Федорівна. Раніше вона працювала бухгалтером, а тепер буде спеціалістом із працевлаштування. Вона має великий досвід, якому знайшлося нове застосування», – наголосила Марина Олександрівна.

Теперішній ярмарок уже третій у цьому році. До участі в ньому були запрошені такі підприємства, як «Водопостачання та водовідведення», «Єдині розподільні електричні мережі», ЗАТ «Тиротекс», комбінат «Школьник», мережа магазинів «Благода», ТПФ «Интерцентр-люкс», ДУП ДК «Днестерэнерго» та інші.

Після опитування відвідувачів з’ясувалося, що чоловіки переважно обирають вакансії, пов’язані з важкою фізичною працею. Жінки віддають перевагу роботі обслуговуючого персоналу. Однак пропонований список професій набагато різноманітніший. У ньому можна побачити й сучасні посади, які можуть зацікавити молодь.

ТОВ «Будинок вікон» шукає HR-менеджера, який би підбирав, наймав, організовував навчання і розвиток співробітників, підтримував оптимальні умови праці та мотивував працівників. До його компетенції належить також формування доброзичливої атмосфери в колективі, оцінка та мотивація персоналу. Ця професія вимагає навичок комунікації, розуміння психології та знань у галузі законодавства про працю, бажаний хоча б середній рівень спеціальної освіти. Зар-
плату роботодавець обіцяє від 6 000 рублів.

ТОВ «ЛайтТел» запрошує на роботу бармена. Вимоги: наявність середньої спеціальної освіти, досвід роботи вітається, але не обов’язковий. Зарплата від 5 000 рублів. Якщо ви енергійний і творчий професіонал у створенні коктейлів, здатний забезпечити високий рівень обслуговування, то це місце створене для вас.

Республіканський театр драми та комедії ім. Н. С. Аронецької пропонує вакантне місце гримера-пастижера. До обов’язків фахівця з гримування входить виконання за ескізами, описами та зразками художника-гримера складного персонального гриму із застосуванням пластичних деталей, нескладних ліпних скульптурних робіт (коси, підборіддя, вилиці). Від претендентів потрібна середня професійна освіта, а оплата починається від 2 000 рублів.

На ярмарку вакансій були щасливі особи, кому поталанило вирішити проблему з працевлаштування. Тираспольчанка Анастасія шукала роботу протягом місяця. Маючи за плечима досвід у продажах, вона взяла контакти у представників «Благоди» та «Интерцентр-люксу». За словами жінки, після детального ознайомлення з умовами праці та робочим графіком, вона зможе зробити остаточний вибір.

Організацією ярмарку Анастасія задоволена: консультація співробітника Центру соцстрахування їй дуже допомогла не розгубитися перед великим спектром пропозицій, а одразу чітко визначити свою сферу інтересів і можливостей.


Олександра ТИМКО.

Фото IA «Новости Приднестровья».