Духовність і туризм

З нагоди відзначення в нашій республіці кількох знаменних дат видавництво «Марка Придністров’я» випустило у світ дві нові серії марок.


Поміж згаданих важливих подій – 65-річний ювілей архієпископа Тираспольського і Дубоссарського Сави та наближення 25-річчя з моменту утворення Тираспольсько-Дубоссарської єпархії. Отже ці дати стали приводом для особливої церемонії в столичному храмі Воздвиження Хреста Господнього.

Після хресного ходу та святкової Літургії, спецгасіння здійснив архієпископ Сава, ставши першим, хто надав цим маркам особливої значущості та символізму. Вони послужать поширенню духовних цінностей та віри. Тираж ювілейних мініатюр становив 700 примірників. На конверті першого дня розмістили фото архієпископа та ікону Воздвиження Чесного та Життєдайного Хреста Господнього.

Як ілюстрацію поштового знака використали знімок Тираспольсько-Дубоссарської єпархії (Собор Різдва Христового та будівлю Єпархіального управління). Директор видавництва Всеволод Лаврентьєв поділився історією створення цієї серії.

«Хоча випуск також присвячений ювілею архієпископа, на ньому зображені тільки будівлі. На самих марках ми не маємо права поміщати людей, які нині живуть. Однак можемо це робити на полі блоку або на конверті. Такі правила диктує чинне становище, яке морально застаріло. Його коріння сягає радянських зразків і неактуальних російських варіантів. Нині формуються нові, й ми обов’язково видалимо звідти цей пункт і ось чому. Багато країн присвячують марки спортивним досягненням своїх співвітчизників та іншим визначним подіям. Ми поки що цього робити не можемо. Це обмежує придністровську філателію», – наголосив Всеволод Іванович.

У створення цієї серії також зробив свій внесок директор Центру дослідження культурно-історичної та духовної спадщини Микола Димченко.

Ще одну презентацію присвятили Всесвітньому дню туризму, який відзначається з 1979 року згідно з рішенням Генеральної Асамблеї Всесвітньої туристичної організації.

Поштові марки офіційно представили у виставковій аудиторії Катерининського парку Тирасполя. Ця колекція складається з 5 поштових знаків. Вони уособлюють історію та культуру Придністров’я. Матеріали та туристичні місця обирали спільно з «Агентством туризму Придністров’я».

На них можна побачити гарний арочний вхід до Катерининського парку Тирасполя, стародавні залишки синагоги в Рашкові Кам’янського району (найстарішої культової споруди, що збереглася на території регіону), Слободзейський парк імені Д. К. Родіна в Чобручах, затишний сільський сімейний готель «Каса Караман». Їхній загальний тираж становить 5 600 штук, а марка з фотографією «Музею пляшки» в Тернівці – 4 800.

Цей барвистий випуск супроводжується двома конвертами першого дня, які запам’ятаються мальовничими краєвидами на Бендерську фортецю та лавандове поле біля села Гояни Дубоссарського району з доданою до нього маркою «Острів кохання», який омивають хвилі Дністра між селами Бичок та Красногірка.

Проте справжньою перлиною є оригінальний штемпель спецгасіння, зібраний із кількох елементів на Бендерській друкарні «Полиграфист». На ньому зображений юний турист, що крокує до фортеці з картою в руках.

Нагадаємо, що пошта щороку замовляє в ДУП «Видавництво «Марка Придністров’я» 1 млн. марок.
Наступні випуски поштових мініатюр чекайте: 14 жовтня – за темою «Церкви Придністров’я», 28 жовтня – марки розкажуть про уніформу військовослужбовців Першої світової війни.


Марія ГОРДIЄНКО.

Автор фото М.Сова.