Заради збереження історичної пам’яті

У столичній Центральній бібліотеці ім. О. С. Пушкіна відбулася презентація біографічної збірки «Iм’я Перемоги».


Видання підготовлене Союзом російських громад Придністров’я завдяки фінансовій підтримці Уряду Москви, сприянню Посольства РФ і Російського центру науки та культури в Кишиневі. На сьогодні, коли в живих залишається все менше ветеранів Великої Вітчизняної війни, книги набувають виняткового значення для передачі новим поколінням пам’яті про події того історичного періоду.

Збірка містить інформацію про Героїв Радянського Союзу, кавалерів ордена Слави, учасників Великої Вітчизняної війни, які народилися і жили після війни в Придністров’ї. Понад 400 біографічних історій ґрунтуються на особистих спогадах, фронтових фотографіях, нагородних листах, щоденниках, листах героїв.

«Ім’я Перемоги» – це книга про людей, без яких Перемога була б неможлива.

У ній зібрані унікальні фотознімки, відомості з нагородних листів та мемуарів. Кожна біографія – це бойовий шлях героя, історія особистості з покоління переможців, розповідь про людину, яка у хвилини небезпеки здатна на подвиг заради життя своїх друзів, рідних та коханих.

За словами Олександра Березовського, одного з членів авторського колективу, метою видання є збереження пам’яті про радянських воїнів, які завжди залишатимуться взірцем мужності для нащадків.

«Нашим завданням було знайти факти, ліквідувати «білі плями», тобто встановити відсутні відомості, з’ясувати або спростувати факти, що не відповідають дійсності, відновити перебіг подій у житті конкретних людей», – пояснив він.

Олександр Володимирович розповів, як відбувалося створення біографічної збірки. Під час пошуків і аналізу матеріалів члени авторського колективу опрацювали величезний масив розрізненої інформації, ознайомилися з фондами музеїв, архівними документами, перевірили та уточнили спірні біографічні дані, тим самим відобразили в книзі конкретні долі та подвиги героїв війни.

Пріоритетом у роботі авторів збірки було опублікування фотографій учасників Великої Вітчизняної війни в молодому віці. Олександр Березовський підкреслив, що це сприятиме кращому розумінню тих трагічних років.

У результаті п’ятирічної копіткої праці зібрано так багато матеріалу, що було вирішено включити його до наступних видань, присвячених учасникам підпільного руху в період німецько-фашистської окупації та інших ветеранів, біографії яких не увійшли до виданої книги.
В основу видання покладені щоденникові записи учасників Великої Вітчизняної війни.

Олександр Березовський відзначив важливість нагородних листів. Якраз із них дізнаємося, зокрема, за що родич одержав свої нагороди. Крім того, документи можуть допомогти, загалом доповнити знання про історію сім’ї. Наприклад, дізнатися про місто і навіть адресу, де жив ваш предок, що воював, рік і місце його народження, дані родичів, яким надійшли листи про його поранення або смерть.

Збірка «Ім’я Перемоги» видана тиражем 1 000 екземплярів, вона надійде до бібліотек і навчальних закладів Придністров’я. Нині видання доступне в електронному вигляді на сайті Союзу російських громад Придністров’я та на Історичному порталі Придністров’я. За словами Олександра Березовського, це є важливим і для людей, які нині проживають у різних куточках колишнього Радянського Союзу. Завдяки книзі «Ім’я Перемоги», вони мають можливість простежити бойовий шлях рідних людей, які визволяли територію Придністров’я від фашистів.

Олександр Березовський вручив екземпляри збірки представникам шкіл, музеїв, Ради ветеранів столиці. Незабаром відбудуться зустрічі з вихованцями Тираспольського Суворовського військового училища, курсантами Тираспольського юридичного інституту, учнями Респуб-ліканського кадетського корпусу, зі слухачами Військового інституту. Молоде покоління матиме можливість ознайомитися з біографіями героїв, які звільнили світ від фашизму.


Віталій МАЛЬОВНИЧИЙ.