Ім’я Перемоги

Щоб нащадки знали й пам’ятали імена придністровців, які здобували Велику Перемогу, їх зібрали в книзі, презентація якої відбувається в містах республіки. Представники редакційного колективу – співробітники Адміністрації Президента ПМР Олександр Березовський, Євген Назаренко та Лариса Крижановська – вже поспілкувалися з широкою громадськістю Кам’янки, Рибниці, Дубоссар, Слободзеї та Дністровська.


На цих зустрічах наголошується, що в Придністров’ї діяльність зі збереження історичної правди має багатосторонній і постійний характер. Один із важливих її аспектів – чесне висвітлення подій 1941 – 45 років і внеску радянських солдатів у перемогу над фашизмом. Увічнити пам’ять про учасників Великої Вітчизняної війни, які народилися та жили на території сучасного Придністров’я, загинули за свободу і мир у нашому краї, є метою видання «Ім’я Перемоги».
Олександр Березовський зазначив, що книга створювалася багатьма людьми. Збір інформації розпочався у 2019 році. Свідчення про ветеранів, документи та фотографії надавали архіви, музеї, військкомати, адміністрації міст і районів, громадські організації, журналісти, родичі учасників Великої Вітчизняної.

Основним джерелом, що акумулює документи, став архів Міністерства оборони Російської Федерації. Редакційний колектив плідно співробітничав з інтернет-порталами «Пам’ять народу» і «Дорога пам’яті». Був на зв’язку з родичами фронтовиків, навчальними закладами, де вони здобували освіту, з військовими частинами, в яких служили: уточнювалися дані, перевірялася інформація. В результаті цієї копіткої праці знайшли сліди людей, які вважалися зниклими без вісті, дізналися про долі в’язнів фашистських концтаборів.

«Завдяки спільній роботі ми зібрали тисячі імен учасників Великої Вітчизняної війни. У перший том увійшла інформація про 404 ветеранів, – розповів О. Березовський. – Два розділи книги присвячені Героям Радянського Союзу та повним кавалерам ордена Слави – це вже вичерпний список. Імена багатьох інших учасників бойових дій, сподіваюся, будуть представлені в наступних томах, адже збір інформації продовжується».

Редакційний колектив уже працює над книгою, до якої увійдуть історії про партизанів і підпільників. Як повідомила Лариса Крижановська, поки що є багато суперечливої інформації, адже тих, хто чинив опір німецько-румунським окупантам, не даремно називали бійцями невидимого фронту. Тому нині укладачі книги шукають і ретельно вивчають документи.
Суттєвої допомоги в цій роботі може надати музей Якова Кучерова, розташований у Хрустовій.

«Під час окупації в Кам’янському районі активно діяла підпільна організація. Її члени поширювали листівки, організували масові акти саботажу, невеличкий партизанський загін здійснював диверсії на залізниці, що заважало окупаційній владі відправляти вантажі на підтримку рейху. За десятиліття функціонування музею зібрано чимало відомостей про діяльність патріотів на чолі з Яковом Кучеровим, який загинув від рук фашистів у рибницькій в’язниці. Всю інформацію з радістю надамо для видання, яке, за задумом авторів, стане повним описом подій Великої Вітчизняної війни на території Придністров’я», – розповіла в інтерв’ю «Гомону» завідувач музею Алла Верлан.

Наклад першого видання – 1 000 екземплярів. Більшу частину передадуть у бібліотеки, музеї, в навчальні заклади та громадські організації. Ознайомитися з книгою можна і на Історичному порталі Придністров’я. Завдяки цьому вона доступна досить широкому загалу читачів.

Співробітники Кам’янської централізованої бібліотечної системи, які першими ознайомилися з книгою, відзначають високу концентрацію інформації.

«У збірці вміщені не просто біографії ветеранів – тут є їхні спогади та фронтові листи, вирізки з газет і нагородні документи, що розповідають про здійснені нашими земляками подвиги й одержані медалі та ордени. Дивне враження справляють фотографії, на яких герої постають не лише у військовій формі, а і в мирний час. Редакційному колективу довелося багато попрацювати, щоб відновити знімки, зате тепер читач може відчути настрій епохи, – поділилася враженнями бібліотекар із Рашкова Світлана Павленко. – Особливе значення видання матиме для молодого покоління, яке, завдяки подібним книгам, зможе краще пізнати історію рідного краю, зрозуміти внесок ветеранів у його захист і повоєнний розвиток».

Достовірність і правдивість – два основоположних критерії інформації, представленої в біографічному виданні «Ім’я Перемоги».

Такий погляд на історію війни допомагає зрозуміти, що подвиги здійснювали не тільки стрілки та розвідники, танкісти та льотчики. У книзі є багато розповідей про лікарів і медсестер, водіїв і кухарів, ветеринарів, від яких залежав стан тяглової сили, та представників інших професій, які у відповідальний момент зробили свій внесок задля перемоги.

Під час презентацій йшлося про необхідність залучати молодь до пошукової роботи. В кожній сім’ї є герої Великої Вітчизняної війни. Увічнити їхні імена, значить передати знання про історію роду і народу наступним поколінням. «Це потрібно не мертвим, це потрібно живим, – наголосив Євген Назаренко. – Книга – своєрідний пам’ятник тим, хто бився та працював заради майбутнього, заради нас. Читаючи їхні біографії, ми поринаємо в історію. Так зміцнюється зв’язок поколінь».

На фото: учасники презентації в Кам’янці; співробітниці комплексу меморіальних музеїв знайомляться з книгою «Ім’я Перемоги».


Тетяна ГРИЦЮК.

Фото автора.