Придністровське – означає безпечне, корисне, сучасне, якісне

Тираспольчани стали свідками грандіозного осіннього ярмарку, що відбувся в Катерининському парку столиці: місто гостинно приймало учасників популярного республіканського проекту «Купуй придністровське!».


З раннього ранку 23 вересня вулиці столиці заполонив автотранспорт, що прибував з усіх міст і районів республіки. Сюди, для участі в ярмарку, везли найкращу продукцію десятки підприємств, щоб у всій красі предстати перед потенційними споживачами.

Поміж них були: тираспольські «Интерцентр-люкс» та «Одема»; «Рибницька швейна фабрика»; бендерські «Флоаре» і «Тигина»; «Благода»; «Тираспольський хлібокомбінат»; «Бендерський пивоварний завод»; «Молдавський металургійний завод» та десятки інших.

Учасниками торгівлі також стали численні індивідуальні підприємці, які пропонували свої товари: текстиль, взуття, одяг, м’ясо, молочні продукти, сири ручної роботи, олію, мед, книги, сувеніри, кімнатні рослини та багато іншого добра.

За словами начальника комплексного управління маркетингу, інформації та реклами Торгово-промислової палати Діни Черник, для участі в ярмарку зареєструвалися понад 70 підприємств різної форми власності, індивідуальних підприємців, об’єднань народних умільців.

«Тираспольчани підходили, практично, до кожної палатки, цікавилися продукцією. Якщо фірма була їм незнайома, то вони досконально розпитували, звідки хто приїхав, хто власник, чим займаються, чи давно на ринку, а також про плани на майбутнє. Люди в нас тепер небайдужі, вони добре знаються на місцевій продукції й товарах, тому виявляють таку велику зацікавленість», – розповіла Діна Олександрівна.

Керівник відділу фірмової торгівлі Бендерського хлібокомбінату Анжела Кирлан пропонувала новинки, виготовлені спеціально до цього дня: тістечка з назвами весняних місяців, тістечка-асорті з чотирьох смаків, рулети горіхові та еклери, а також популярну в місті гарячу випічку: вертути з м’ясом і сиром, сосиски в тісті.

«Нас знають усюди, де ми встигли побувати за п’ять років участі в ярмарку. Понад 500 працівників підприємства докладають свого вміння та сумлінної праці, щоб поліпшити якість наших виробів, створюють новинки, які вже користуються великим попитом. Стосовно до щоденного продажу, то наша продукція реалізується лише в Бендерах у фірмових магазинах», – пояснила Анжела Євгенівна.

Неподалік уже відбувався традиційний розіграш лотереї ТПП. Призи розігрувалися серед відвідувачів, які взяли участь в опитуванні щодо того, наскільки придністровці знайомі з вітчизняними товарами. Серед призів була продукція добре відомих підприємств та індивідуальних підприємців, пасічників, працівників сільського господарства, а також вироби майстрів декоративно-ужиткової творчості.

Анна з виграшем

Молода жінка на ім’я Анна вийшла на сцену, куди її запросили, отримати виграну баночку меду. Її здивування з цього приводу було досить щирим:

«Ми з мамою прогулювалися парком, побачили лотерею то й підійшли з цікавості. Мама відповіла на запитання лотереї, їх там було досить багато, але вона не повірила, що виграш буде справжнім. Тому пішла відпочити до озера, на лебедів подивитися. Я вже звідти почула, як у мікрофон назвали наш номер, і прийшла сюди. Дякую, піду мамі покажу, щоб вона більше не сумнівалася у правдивості цієї акції».

Тетяна Новикова

Практично всі, хто брав участь у розіграші, одержали призи: комусь дісталася пляшка олії, комусь – баклажани чи упаковка борошна, хтось зрадів солодкій випічці чи олівцям із блокнотом. Однак усі до єдиного (а це 70 людей!) отримали своє, чесно вигране.
На фонтанній алеї ми зустрілися з давньою знайомою – директором столичного ТОВ «Рассвет», засновником якого є Товариство сліпих Придністров’я, Тетяною Новиковою:

«Ми пропонуємо продукцію, вироблену нашими працівниками. Їх у нас нині тридцятеро, працюємо п’ять днів на тиждень. Випускаємо прищіпки для білизни, подовжувачі електричні з заземленням та без нього, тремпелі для одягу тощо. Участь у ярмарку беремо щоразу, виїжджаємо в усі міста республіки, щоб показати придністровцям, яку якісну продукцію виготовляють люди з обмеженими можливостями здоров’я».

Зацікавив намет з бетонними виробами. Так-так, саме бетонні маленькі вазочки, шкатулочки для жіночих прикрас, підставки для олівців та багато іншого добра приваблювали око. Дивувало, якими чарівними можуть бути предмети з такого, здавалося б, важкого матеріалу. Однак мешканка села Красне Слободзейського району Наталя Мелентьєва, мати трьох дітей, до речі, повідала, що її привабили мініатюри, які вона «підгледіла» в Інтернеті. Вони з чоловіком узялися за цю справу і не шкодують. У ярмарку беруть участь вдруге.

Галина Харченко

Постійна учасниця всіх ярмарків та святкових заходів, що відбуваються в містах республіки, – Галина Харченко, привезла керамічні вироби. Особливу цікавість викликає «молочна» кераміка.

«У мене глина своя, молоко своє, все екологічно чисте, не шкодить здоров’ю, тому люди залюбки купують цю продукцію. Я влаштовую майстер-класи у своїй хаті, мене знають, здобувають навичок і вкладають тепло своєї душі в кожну роботу», – запевняє майстриня.

Це лише кілька прикладів того, який широкий спектр підприємницької діяльності в нашій республіці. Кожна виставка-ярмарок проекту «Купуй придністровське!» – це новий крок до відкриття власних можливостей, втілення в життя цікавих фантазій, дорога до майбутнього, яке можна передати наступним поколінням.


Михайло ТРЕМБIТА.