Бути еко-активістом це захоплююче?

Очевидно, так. У Євразійському кубку чистоти в Тирасполі взяли участь 69 придністровців. Змагання зі збирання та сортування сміття на швидкість зацікавили й залучили учнів шкіл, технікумів та університету.


Нагадаємо, що цей формат до республіки привезла з Санкт-Петербурга начальник Управління молодіжної політики Міністерства просвіти Галина Ратушняк після участі в Міжнародному екологічному конгресі.

Перші «Чисті ігри» відбулися в червні в Дністровську за сприяння активістів придністровського волонтерського руху «Green-house» та «Волонтери Придністров’я», а у вересні нарешті вдалося організувати подібну зустріч і в Тирасполі.

Значної кількості учасників вдалося досягти завдяки активному просуванню цієї новини в соціальних мережах, волонтерських спільнотах та через інформаційні листи, розіслані до різних освітніх закладів. За підсумком зареєстрували 17 команд по 4-5 осіб у кожній.

Для прибирання вибрали два майданчики за пішохідним мостом через річку Дністер. Це особливо проблемні ділянки, де найчастіше після відпочинку на природі люди викидають або залишають своє сміття. Незважаючи на те, що екологічні акції «Чистий берег» у цих місцях відбуваються кілька разів на рік, очистити ці території до кінця не вдається.

Змінити ситуацію на краще може допомогти Євразійський кубок чистоти, адже він має на меті формування в молодого покоління дбайливого ставлення до природи. Альтернативою нудним і розміреним суботникам пропонується формат змагань та отримання призів за його підсумками.

Фото автора

Перебіг усієї події тривав одну годину. За цей час юнаки та дівчата зібрали 225 мішків сміття загальною вагою 1 299.71 кг. Одним із творчих завдань оголосили конкурс артефактів. Серед звичайного сміття учасники знаходили певний об’єкт, часом дійсно незвичайний, вигадували про нього якусь захопливу історію та презентували її перед усіма. Переможця обирали за допомогою оплесків.

Головний приз у цій категорії забрала команда № 6 «Клавіатурні війни». Вони ж стали срібними призерами в «Чистих іграх». Перше місце у команди № 10, третє вибороли «Інженери» (команда № 5).

Усі підрахунки здійснювалися за допомогою спеціальної програми, встановленої на телефони. У вигляді заохочення призерам вручали сертифікати, еко-флешки, фірмові термосклянки, футболки та рюкзаки.

Активістка «Greenhouse», студентка кафедри журналістики Вікторія Циненко брала участь у першому Кубку чистоти. Після зустрічі з еко-активістами Тирасполя, вона зазначила: «У порівнянні з Дністровськом кількість команд збільшилась утричі. Безумовно, зросла конкуренція між учасниками гри. В їхньому настрої відчувався азарт та бажання перемогти. Буквально від кожного залежав результат його команди. Безперечно, почуття відповідальності на «Чистих іграх» переважало всі емоції. Оскільки захід проводився в рамках Євразійського кубка чистоти між країнами СНД, переможців визначали як усередині країни, так і на міжнародному рівні. Придністров’я знову підтримало ще одну міжнародну ініціативу. Це нас радує».

Голова молодіжної громадської організації «Крила» Олена Детурк припустила, що такий формат може позитивно вплинути на молодь. За її спогадами, перші акції з прибирання берега Дністра збирали набагато менше людей і, як правило, щоразу приходили одні й ті самі. Тепер з’являється все більше нових осіб.

Фото автора

«Приємно бачити ентузіазм та інтерес в очах учасників акцій. Такий підхід перетворив звичайне прибирання сміття на якийсь цікавий пригодницький квест. Я вважаю, що це чудова знахідка для нас. Сподіваюся, що Управління молодіжної політики та «Волонтери Придністров’я» частіше організовуватимуть такі вилазки та нові заходи», – прокоментувала Олена Детурк.

Дійсно, завдяки ігровій ініціативі, в лавах добровольців побільшало нових прихильників. Це учні Кіцканських шкіл № 1 та № 2, студенти будівельного коледжу, школярі з молдавського ліцею. Деяких навіть не зупинив напружений розклад навчання.

Студентка третього курсу медичного факультету ПДУ ім. Т. Г. Шевченка Марія Ткач теж знайшла час для корисної справи. Свій вільний час вона вирішила присвятити екології суспільства та довкілля. «Чисті ігри», які проводяться в Тирасполі, стали ще одним проектом, в якому Марія спробувала свої творчі та фізичні сили.

Євразійський кубок чистоти виявився успішною, навіть заразливою і захопливою подією. Активісти продемонстрували свій інтерес до охорони навколишнього середовища та дбайливого ставлення до природи. Такі акції сприяють зміцненню громадянського суспільства, підвищують екологічну грамотність та стимулюють до дії.


Лара КОШЕЛЄВА.

Фото автора.