Навіть у відпустці їм сняться вихованці

У Придністровській столиці є одне місце, де українська мова – не просто навчальний предмет, а вікно у світ багатої культури та традицій.

У дитячому садку № 39 «Родничок» в унікальній групі «Калинка» вся взаємодія з дітьми дошкільного віку відбувається цією мовою. Очолюють її двоє чудових педагогів: Олена Цуканова і Валентина Гарчик.

Напередодні Дня вчителя вони розповіли, як за довгі роки змогли створити освітній простір, в якому українська мова виступає способом спілкування і допомагає впливати на формування національної ідентичності.

У далекому 2005 році Валентина Василівна стояла біля витоків відкриття групи. Приїхала вона в Тирасполь з Одеської області й привела в цей дитячий садочок свою дитину. Співробітники помітили, як добре вона взаємодіє з малятами, й запропонували їй спробувати себе в ролі вихователя.

Валентині, українці за походженням, не було складно взяти під своє керівництво таку групу. Трепетний підхід до справи спонукав її привезти з рідної домівки вишивки, статуетки та інші елементи української культури. Вся обстановка в групі, на думку педагога, повинна налаштовувати дитину на певний лад.

«Саме життя привело мене в цю професію. Я щодня занурююся в життя дітей, разом з ними пізнаю навколишній світ. Це заряджає та оновлює відчуття. Завдяки особливій атмосфері, яку ми створюємо, в нашій групі завжди весело», – поділилася Валентина Василівна.
Вихователі групи «Калинка» за освітою – вчителі української мови та літератури. На самому початку адаптаційного періоду вони проводять з дітьми заняття російською мовою, а з часом за допомогою ігор, занять, мультфільмів, казок і спілкування в їх лексикон починають вводити українські слова. Всі ранки, театральні постановки та конкурси проводяться виключно українською мовою.

«Коли батьки приходять увечері за дітьми, то навіть у їхньому мовленні можна почути українські слова. У нашому розкладі два уроки української мови та два – російської. Навчаючи вихованців математики, ми відразу їм розповідаємо про альтернативні назви геометричних фігур. Наприклад: треугольник – трикутник, круг – коло. Так ми чинимо з усіма напрямками», – зазначила Валентина Гарчик.

Олена Цуканова – педагог з 40-річним стажем. Приїхала вона в Тирасполь теж з України й мріяла про прекрасне життя в Молдавії, тому що була впевнена в неймовірному потенціалі цього краю. І не помилилася. З 2018 року з натхненням виховує дітей в унікальній групі «Калинка».

«Я завжди любила спілкуватися з дітьми, тому і вибрала педагогіку. Знаєте, я так сильно горю своєю справою, що навіть у відпустці мені сняться вихованці дитячого садка. Не можу уявити своє життя без малят. У моїй роботі багато цікавого. Чого тільки варте те, як унікально часом хлопчаки та дівчатка в ранньому віці намагаються висловити свої думки або придумувати нові слова. Я від них переймаю позитивний погляд на світ, цікавість до всього. Хоч я вже на пенсії, але мені все одно хочеться залишитися тут якомога довше», – поділилися Олена Валентинівна.

Завідувачка дитячого садка Олена Верчинська висловлює велику подяку цим педагогам за їхню відданість і професіоналізм. У новому навчальному 2023 році група «Калинка» прийняла 18 різновікових дітей. У цій установі успішно підтримується баланс між трьома мовами. Тут проводяться уроки з російської мови, створено затишний культурний куточок «Каса маре» і, звичайно ж, активно розвивається українська мова.

Такі віддані своїй справі педагоги, як Валентина Гарчик та Олена Цуканова – це велика удача для батьків та їхніх дітей. Про самовіддану й творчу роботу вихователів свідчить спеціальний фотоальбом, в якому вони з любов’ю зберігають знімки всіх своїх вихованців. Цього року вже дехто з них привів сюди своїх дітей, що підтверджує високий рівень довіри та поваги до фахівців.

Поліна РЕШЕТНИКОВА

Фото автора