Автодороги освітлено задля безпеки громадян

З проектом постанови Уряду ПМР «Про затвердження програм з реконструкції та облаштування мереж вуличного освітлення населених пунктів на 2018 – 2022 роки уздовж автомобільних доріг загального користування» на засіданні Уряду виступив Іван Унту – заступник міністра, начальник Департаменту будівництва, архітектури й дорожнього господарства Міністерства економічного розвитку ПМР.

Проекти постанови розроблені у зв’язку з дорученням Президента ПМР від 31 жовтня 2017 року та сформовані на підставі пропозицій державних адміністрацій міст і районів республіки, балансоутримувачів доріг державної власності й розрахунків Державного унітарного підприємства «Єдині розподільчі електромережі (ДУП «ЕРЕС»). Реалізація програм розрахована на п’ять років.

Для виконання робіт із реконструкції та облаштування мереж вуличного освітлення населених пунктів відповідно до пропозицій, що надійшли, необхідні кошти в сумі 56,6 млн рублів (у тому числі уздовж автомобільних доріг загального користування, які є муніципальною власністю, в сумі 45, 6 млн рублів).

Сума Дорожнього фонду на вуличне освітлення зафіксована з урахуванням норми Закону «Про Дорожній фонд ПМР», де визначена її частина – не більше 40 відсотків від сукупного обсягу цільового фонду.

«Реалізація постанови дозволить поліпшити упорядкування та відновлення вуличного освітлення вздовж доріг загального користування в межах населених пунктів», – зазначив Іван Унту.

Також покращаться умови та комфортність проживання громадян, підвищиться безпека дорожнього руху, знизиться кількість дорожньо-транспортних пригод за участю пішоходів та велосипедистів у темний час доби, знизиться рівень криміногенної ситуації в населених пунктах.

У свою чергу, Олександр Мартинов наголосив на тому, що прийняття цієї програми сприятиме зниженню  аварійних ризиків і зменшенню дорожньо-транспортних пригод, у тому числі зі смертельними наслідками. «Є статистика, яка свідчить: якщо дороги освітлені, то ймовірність таких ДТП менша», – додав керівник Уряду.

Урядовці підтримали цю пропозицію.

Щодо порталу державних послуг

Заступник Голови Уряду Олексій Цуркан доповів про те, що вже схвалено склад комісії з проведення адміністративної реформи на 2018 – 2020 роки,  концепція якої була затверджена 5 березня цього року. До складу комісії, яку очолить Голова Уряду, запропоновано включити представників виконавчих органів державної влади, експертної спільноти, а також громадських організацій:   керівництво Громадської палати, Торгово-промислової палати та Спілки промисловців,  аграріїв та підприємців ПМР.

Серед головних функцій створюваної комісії – перегляд положень про виконавчі органи державної влади, а також розгляд більш масштабних питань: прозорості діяльності органів держвлади та роботи з надання державних послуг громадянам в електронній формі.

«Тут уже можна сказати, що найближчим часом ми плануємо провести аналіз близько 70 найбільш потрібних державних послуг, аби хоча б частину з них перевести в електронну форму на порталі державних послуг», – підсумував Олексій Цуркан.

Найчастіше необхідні населенню документи, такі як довідки про несудимість, склад сім’ї, а також довідки, які видаються пенсійним фондом, загсами та ЖЕУКами, будуть розміщені на порталі в першу чергу.

Уляна   БОНДАРЧУК.