Консолідація суспільства і влади

На майданчику Уряду відбулася зустріч керівництва вищого виконавчого органу влади з членами Загальнопридністровського народного форуму (ЗНФ). Обговорювалися питання, пов’язані з житлово-комунальним господарством, рівнем життя населення та державною політикою стосовно  до молодого покоління придністровців.

«Для нас такі зустрічі досить важливі, тому що вони дають можливість глибше зрозуміти проблеми, які є в нашій державі, й відповідно, оперативно та кваліфіковано виробляти механізми їх розв’язання», – розпочав зустріч голова Уряду Олександр Мартинов.

Представник ЗНФ Юрій Чебан одразу перейшов до справи, нагадавши, що минулого року організація виступила з пропозицією: створити моніторингову групу, яка б стежила за формуванням цін на харчові продукти, медикаменти та інші товари першої необхідності. «Ми просимо взяти це під ваш персональний контроль і вирішити питання позитивно. Ми хотіли б разом з Урядом створити таку моніторингову групу», – наголосив Юрій Чебан. Прем’єр-міністр підтримав ініціативу.

Пильний інтерес у населення викликає індексація заробітних плат працівників бюджетної сфери та пенсій. За словами Олександра Мартинова, на початку минулого 2017 року держава натрапляла на труднощі, пов’язані з дефіцитом держбюджету в сумі понад 1 млрд рублів. «Говорити в таких умовах про підвищення заробітних плат, пенсій, або нарощування інших державних зобов’язань поки що неможливо, оскільки грошей не вистачало навіть на витрати, закладені в державному бюджеті», – пояснив Голова Уряду.

У результаті вжитих державою заходів щодо прозорості економіки бюджетний дефіцит вдалося знизити з позначки 1 млрд до 700 млн рублів. На цей рік його сума, за розрахунками фахівців, складе 450 млн рублів. А до 2020 року планується повністю уникнути дефіциту бюджету, непокритого власними прибутками.

У ході зустрічі розглянули питання забезпечення населення житлом. «У містах і районах республіки була проведена ревізія недобудованих об’єктів. На рівні Президента прийнято рішення, щоб за участю держави ці об’єкти довести до готовності й забезпечити житлом пільгову категорію населення», – повідомив Олександр Мартинов. Планується, що протягом трьох років житлові будинки добудують, а квартири віддадуть пільговій категорії громадян.

Від питань житла перейшли до проблем ЖКГ. За словами члена ЗНФ Павла Кузнєцова, гостро стоїть проблема вартості обслуговування приладів обліку споживання води. Олександр Мартинов запропонував відстрочити платежі за перевірку лічильників до 1 серпня. І до цього ж часу розробити механізм оплати. «Механізм оплати має бути прийнятним для найменш захищених верств населення», – зазначив він.

За словами керівника молодіжного крила ЗНФ Сергія Шерстюка, з боку держави відсутня координація діяльності молодіжних організацій. «У Придністров’ї активно і не без успіху діють неурядові організації, що фінансуються з Заходу. Молодь, яка подає великі надії, дуже швидко потрапляє під вплив західних організацій. До чого це може призвести, вважаю, ні для кого не секрет. Ми спілкуємося в молодіжному студентському середовищі й бачимо, як відбувається переоцінка цінностей», – констатував він.

«Безсумнівно, молодь – це наше майбутнє. Багато країн, по суті, занедбали свою економіку, стали залежними від інших держав, тому що свого часу не звернули увагу на молодіжну політику», – додав прем’єр. За словами Олександра Мартинова, можна створити державний орган-координатор, але пріоритет повинен залишатися за інститутами громадянського суспільства».

На завершення зустрічі Олександр Мартинов наголосив: «Без здорової критики з вашого боку та з боку громадянського суспільства, без посиленого громадського контролю, робота не буде такою ефективною».

Анастасія   КАЛІОН.
Фото прес-служби Уряду