Григорій Сковорода : «Сродна праця – це найсолодша у світі річ»

Що може бути миліше від праці, яка захоплює, бере людину в ніжний полон, допомагає жити, творити, віддавати всю себе милому серцю заняттю?

Галина Крижанівська – особистість у Рибниці відома. Вона викладає українську мову та літературу в міській гімназії № 1, очолює методичне об’єднання вчителів української мови та літератури міста Рибниці й Рибницького району, а також є членом Республіканського науково-методичного об’єднання вчителів української (офіційної) мови та літератури при Державному інституті розвитку освіти та підвищення кваліфікації.

«Бути вчителем – мрія мого дитинства, яку я втілила в життя, завдячуючи своїм батькам. Якби не вони, не їхня самовіддана любов до нас з братом, я не стала б тим, ким є нині, – поділилася Галина Олександрівна. – А ще я дуже люблю своїх учнів, всіх разом та кожного зокрема. Вони для мене рідні, кожен зі своєю історією, власними переживаннями, почуттями, розмовами та характерами».

Про таких, вірних учительській справі людей, говорить Президент Вадим Красносельський, вітаючи з професійним святом придністровських учителів:

«У Придністров’ї трудяться педагоги-професіонали, віддані обраній справі, сповнені терпіння, мудрості й любові до учнів, готові безкорисливо жертвувати своїм часом заради них…»
Голова Верховної Ради Олександр Коршунов назвав педагогів тими спеціалістами, яких завжди шанували,

«…ставилися з особливою повагою, тому що їхню працю неможливо переоцінити…»
Ще малою дівчинкою, Галинка, граючись із такими як сама дітьми, відчувала, що їй цікаво проводити з ними час. Хоча серед родичів не було нікого з педагогів, стежка в майбутнє життя вимальовувалася дуже чітко. Чим це пояснити? Адже ніхто не підштовхував, не наполягав, не спрямовував. Просто так склалося…

Народжена в с. Рашків, Кам’янського р-ну, Галина в 1991 році за сприяння тодішнього керівника Спілки українців Придністров’я Олександра Бута, вступила до Кам’янець-Подільського державного педагогічного інституту ім. В. П. Затонського. Через п’ять років вона успішно закінчила його за фахом «Учитель української мови та літератури» й почала здобувати перший учительський досвід у Рашківській середній школі, яку сама свого часу і закінчила.

Згодом Галина Олександрівна перебралася до Рибниці, де вже протягом 29 років несе знання та прищеплює любов до рідної мови новому поколінню рибничан:

«Тепер серед моїх учнів є діти тих випускників, які в мене колись навчалися, тож ціле покоління пройшло через мій клас», – розповідає вчителька.

Галина Олександрівна – педагог, який нічого нового не цурається, крокує в ногу з останніми технічними досягненнями, веде свій сайт і постійно поповнює його свіжими матеріалами. За бажання наш читач може перейти за посиланням sites.google.com/view/galina-ua/ і познайомитися особисто з надбанням нашої сучасниці: статтями, газетними публікаціями, матеріалами до уроків, фільмами за творами українських авторів та українськими піснями, творами придністровських поетів та письменників про любов до батьківщини, до природи та рідного краю тощо.

«Я ніколи не забираю гаджети у своїх учнів, бо ми використовуємо їх під час уроків для виконання інтерактивних завдань. Ми вже й від паперових зошитів майже відійшли, пишемо в електронних. Кожен учень одержує індивідуальне завдання і самостійно повинен його виконати. Хоча на цьому етапі запроваджене ще і змішане навчання», – поділилася Галина Олександрівна.

З ініціативи вчительки вже кілька років поспіль проводиться муніципальний конкурс відеодосліджень «Мій рідний край – моя земля», в якому беруть участь її вихованці.

Учні самостійно знімають п’ятихвилинні відео, в яких розповідають про цікавих людей, свій чудовий рідний край, знайомлять глядачів із традиціями тощо.

«У нас багато активних учителів. Вони залюбки проводять додаткову роботу з обдарованими дітьми, використовуючи вчення Василя Сухомлинського, який вважав, що кожна дитина – індивідуальність, і до кожної можна і треба знайти підхід. Взагалі, науковий доробок Сухомлинського повинен бути настільною книгою кожного педагога», – впевнена Галина Крижанівська.

Досвідчена наставниця веде зйомки під час чергової прогулянки зі своїми учнями в лісі чи десь на природі, ділиться свіжими емоціями з батьками та викладає власні відео на Ютуб: уроки, фізкультхвилинки та безліч інших розваг, які й доповнюють сучасну систему навчання.

Загалом у Галини Олександрівни є чому повчитися. Після знайомства з нею, з її педагогічною діяльністю, мабуть, багатьом захочеться побувати на уроках у Рибницькій гімназії й долучитися до прекрасного разом з гімназистами. Їм дуже пощастило з педагогом.

Юлія ПОНОМАРЕНКО

Фото з архіву Г. Крижанівської.