Календар городника і садівника

Мабуть, садівники та городники знають, що фази Місяця дуже впливають на ріст і врожайність усіх рослин. Місячний посівний календар на жовтень підкаже, які дні другого осіннього місяця вважаються вдалими для посівів і посадок, а в які на ділянці краще нічого не робити.

15 ЖОВТНЯ – за сухої осені підготувати дерева та чагарники до зимівлі можна за допомогою вологозарядного поливу. Мета цього заходу – наситити ґрунт вологою на зиму та створити відповідні умови, щоб дерева та чагарники добре перенесли низькі температури.

16 ЖОВТНЯ знову можна сіяти зелень для вирощування в домашніх умовах. Адже Місяць переходить у Скорпіона – знак, що вважається дуже родючим та придатним до закладання нових культурних рослин. Залежно від погоди у вашому регіоні садять часник під зиму і в середині жовтня, і на початку листопада. Загалом зробити це варто за три тижні до перших зимових морозів, щоб часник встиг укоренитися.

17 ЖОВТНЯ – з цього періоду зазвичай проводять останнє скошування газону. На зиму залишають газон висотою в 5–8 см, не більше, інакше трава зів’яне і померзне, а навесні заважатиме росту молодої. Занадто коротко підстригати теж не потрібно, бо така трава промерзне і буде вразлива до морозів та холодів.

18 ЖОВТНЯ – у Стрільці посіви та посадки припиніть, та якщо хочете виростити на підвіконні цибулю на перо або швидкорослу зелень – тоді можна сіяти насіння.

19 ЖОВТНЯ поливати та обрізати рослини не варто, оскільки такі агрозаходи більше зашкодять, ніж принесуть користі. Можна перекопати грядки, де вже нічого не росте, та внести під зиму органічні або мінеральні добрива, якщо ґрунт виснажений. Ще можна викопувати хрін, селеру, редьку, збирати пізні сорти гарбуза. Останні за дощової осені одразу заносять у сховище. А якщо погода сонячна, то можна кілька днів потримати їх на вулиці, щоб вони підсохли.

20 ЖОВТНЯ – Місяць переходить у знак Козерога, а це ідеальний час для посадки багаторічників. Це можуть бути як плодові дерева та кущі, так і декоративні листяні та хвойні породи.

21 ЖОВТНЯ можете посадити цибулю-сіянку та часник під зиму. Раніше ми вже писали, що не завадить підготувати борозенки заздалегідь, а цього дня провести посадку. Наприкінці жовтня вже можна сіяти насіння моркви, якщо погодні умови сприятливі. Однак, коли середньодобова температура тримається на рівні 0 – 2 °C, можна сіяти насіння, та за теплої погоди краще не поспішайте – воно проросте, і сходи не витримають зиму.

Замочіть насіннєвий матеріал зелені та інших культур, які хочете виростити у зимовий час на підвіконні. Замочувати насіння можна навіть у звичайній воді, щоб пришвидшити проростання.

Христина ЖУРАВЕЛЬ