Надія придністровського спорту

Однією з важливих подій вітчизняного спорту цього року стали бронзові медалі бендерських веслувальників Олександра Булата та Олександра Машніка на Всесвітній літній Універсіаді в Китаї.

Вихованці МОЗ ДО «Спеціалізована дитячо-юнацька спортивна школа олімпійського резерву веслування» лише цього року почали виступати разом в екіпажі двійки розпашної на дистанції 2 км.

Олександр Машнік в академічному веслуванні – упродовж восьми років. За його словами, спочатку він планував завдяки тренуванням на воді покращити стан власного здоров’я, але з часом почали радувати перемоги на важливих стартах.

Олександр Булат відвідував тренування на байдарках-каное, і вже понад 12 років його життя пов’язане з веслуванням. За словами Олександра, воно сприяє розвиткові витривалості, загальної фізичної підготовки, нормалізації ваги, формуванню красивого спортивного тіла, покращенню роботи серцево-судинної системи. Крім того, допомагає розвинути лідерські здібності та вміння працювати в команді.

Придністровські спортсмени свій успіх на Універсіаді вважають результатом наполегливої роботи. Вони стверджують, що задоволені третім місцем, хоча сподівалися на чемпіонство.

Спортсмени не забувають і про власну освіту. Цього року вони успішно закінчили навчання на факультеті фізичної культури та спорту ПДУ імені Т. Г. Шевченка, Булат – магістратуру, а Машнік – бакалавріат.

Нині атлети працюють інструкторами-спортсменами в ДУ «Республіканський центр олімпійської підготовки».

Вихованці МОЗ ДО «Спеціалізована дитячо-юнацька спортивна школа олімпійського резерву веслування» з великою повагою ставляться до представників інших спортивних дисциплін. Їх обох приваблюють різні види єдиноборств.

«Успіхів у спорті можна досягти лише завдяки працьовитості, – розповів Олександр Машнік. – Будь-який спорт вимагає терпіння і самовіддачі, часу та бажання, завзяття й сил. Не так важливо, яким видом спорту займається людина, чи то веслуванням, чи боксом, плаванням чи гімнастикою, суть одна: завзятий тренувальний процес – запорука високих результатів. Кожен спортсмен знає, що спорт – це праця. Щоб досягти результату, іноді доводиться «жертвувати» особистим життям, часом, фінансами. Не буває результатів без тренувань та практичних дій. Спортсмен – це трудяга, який знає, що пропуск тренування дорівнює не кроку назад, а цілому стрибку».

Олександр Машнік та Олександр Булат вдячні за підготовку та підтримку своєму наставнику – заслуженому тренеру ПМР з академічного веслування Федору Дерев’янку. Досвідчений фахівець зазначив, що юнаки добилися значних результатів завдяки наполегливій праці на тренуваннях. Він висловив упевненість у подальшому прогресі у результатах вихованців на змаганнях різного рівня.

Заповітною мрією кожного атлета є виступ на Олімпійських іграх. Бендерчани упевнені, що на майбутніх стартах цього та наступного року вдасться здобути олімпійську ліцензію на участь у головному спортивному форумі чотириріччя, який відбудеться влітку 2024 року в Парижі.

Володимир ДАНИЛОВ

Фото автора