Відкриття пам’ятника Світлійшому князю

У межах святкування 601-ї річниці з дня заснування міста Бендери 12 жовтня 2009 року на території Бендерської фортеці відбулося урочисте відкриття пам’ятника видатному військовому діячеві й дипломату Михайлу Iларіоновичу Кутузову.

Біля південної стіни цитаделі у 2009 році був закладений Пантеон російської слави – на алеї полководців.

Планування, виготовлення та встановлення пам’ятників у фортеці здійснювалося, виходячи з особистостей відомих людей, які так чи інакше були пов’язані з історією Бендерської фортеці або Придністров’я. Галерея поступово розширюється: вже встановлено бюсти О. В. Суворова,
П. О. Румянцева-Задунайського, М. М. Раєвського, П. Х. Вітгенштейна, М. Міллера, М. Б. Барклая де Толлі, Я. П. Кульнєва.

Найперший бюст був установлений 12 жовтня 2009-го генерал-фельдмаршалу М. І. Кутузову, який взяв участь у штурмі Бендерської фортеці в 1770 році. Згодом у 1789-му він (уже генерал-майор) взяв участь в облозі й підкоренні Бендерської фортеці.

Саме йому було доручено підірвати її бастіони та інші укріплення, але, на щастя, у зв’язку з нестачею виділених коштів, він цього не зробив. Нині Бендерська фортеця, зберігаючи свою історичну основу, ілюструє різні сторінки літопису придністровського краю.

Нагадаємо, що генерал-фельдмаршал М. І. Кутузов командував російськими військами під час російсько-турецької війни 1806–1812 років. Тоді ж Бессарабія увійшла до складу Російської імперії. Почалася війна за взяття Бендерської фортеці. Говорячи про значення особистості Михайла Кутузова для вітчизняної історії, на той час Надзвичайний і Повноважний Посол Російської Федерації в Республіці Молдова Валерій Кузьмін підкреслив:

«Усім нам Михайло Іларіонович відомий, передусім тим, що завдяки його полководницькому талантові провалилася авантюра наполеонівського вторгнення в Росію. Висловлюючись сучасною мовою, це була одна зі спроб «інтегрувати» Росію в Європу насильницьким шляхом. Подібні кроки робилися й пізніше, але всі вони були приречені на провал, тому що неможливо це зробити всупереч волі народу».

Варто зазначити, що кошти на встановлення пам’ятника М. І. Кутузову в Бендерах були виділені Посольством України в Молдові. На відкритті монумента був присутній Посол України в Молдові Сергій Пирожков.

«До нас звернулася придністровська сторона про надання фінансової допомоги на встановлення цього пам’ятника. Ми з задоволенням відгукнулися. Ми вважаємо, що особистість великого полководця Кутузова належить історії всіх пострадянських держав.

Тим більше, що Михайла Іларіоновича багато що пов’язує з Україною: він був військовим губернатором Києва, командував Луганським полком і 2-ю Кримською армією. Він – учасник взяття Ізмаїла, а також звільнення Бендер – частини Придністров’я, яка до 1940 року входила до складу України», – зазначив, спілкуючись з представниками ЗМІ, Посол України.

Повертаючись до цього урочистого дня, нагадаємо, що закінчилася церемонія відкриття монумента покладанням до його підніжжя вінків і живих квітів, а також урочистим маршем вихованців кадетського корпусу МВС ПМР імені Ф. Е. Дзержинського і співробітників цього відомства, одягнених у форму російських воїнів кінця XVIII століття.

Найавторитетніші біографи генерала-фельдмаршала головну увагу приділяють його заслугам у війні з Наполеоном. Вони стверджують, що саме під Бендерами відбувалося становлення полководницького таланту й мужності майбутнього генерал-фельдмаршала, рятівника Росії у війні 1812 року.

На згадку про подвиги Михайла Іларіоновича Кутузова-Голенищева у столиці Придністров’я – Тирасполі, на площі Бородіно також встановлено бюст М. І. Кутузову.

У нашій республіці пам’ятають, шанують і бережуть пам’ять про російських полководців і простих воїнів, які полягли за свою й нашу придністровську землю.

Iнна ЯКИМЧУК

Фото: pridnestrovie-daily.net